Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovo „smutné“ poselství: Chválil vládu, obul se do opozice a vyzval Čechy, aby se nechali očkovat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. prosince 2020
13:24
Autor: trm, Jakub Veinlich - 
26. prosince 2020
07:30

Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství ze zámku v Lánech. Zeman promluvil o Vánocích v úřadu poosmé, jeho předchůdci pronášeli projev na Nový rok. Prezident pochválil vládu za boj s pandemií koronaviru, připustil ale, že i ona udělala po první vlně chyby. Naopak ostře se obul do opozice a vyzval obyvatele Česka, aby se nechali očkovat.

„Dnešní hodnocení bude bohužel smutné,“ začal prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech své tradiční vánoční poselství s odkazem na epidemii koronaviru, „kterou jsme možná dokázali překonat díky profesoru Prymulovi v její první vlně, ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali jsme se, že jsme tuto epidemii potlačili,“ řekl. Opozice, vláda i občané si ale podle Zemana přáli rozvolnění a díky tomu přišla druhá vlna. „Ještě horší než ta předchozí,“ dodal prezident.

„Říká se, že jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát, zatímco inteligent se dopouští zcela nových chyb,“ doplnil Zeman, proto bychom podle něj neměli podléhat pokušení a vyzývat k dalšímu rozvolnění, jakkoli by bylo populární. „Protože tím ohrožujeme zdraví, ohrožujeme tím i vysoký počet mrtvých a prolongujeme epidemii díky tomu, že se zvyšuje počet kontaktů,“ je přesvědčený Zeman, který většinu času v době pandemie trávil na zámku v Lánech.

Nechte se očkovat

Prezident už vidí podle svých slov na obzoru svítání. „A to svítání se jmenuje očkování,“ je přesvědčený Zeman. „Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kdo vyzývají, abychom nenosili roušky, abychom se nenechali očkovat a abychom žili tak, jako kdyby tady epidemie vůbec neexistovala,“ nabádal Zeman poprvé bez ortézy na operované ruce širokou veřejnost.

Ve své řeči Zeman poděkoval všem zdravotníkům, hasičům, policistům i vojákům v boji proti epidemii. Díky poslal také menšinové vládě ANO a ČSSD. „Vládě, která byla odstřelována médii i opozicí, ale přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci,“ je přesvědčený prezident.

„Bohužel nemohu totéž říct o opozici. Došlo k tomu, že jedna z opozičních stran dokonce odmítla poslat svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Kritizoval Zeman nepřímo ODS, podle které přišla nabídka pozdě a její člen by ve štábu nic neovlivnil. „Je velmi laciné se vymezovat proti vládě a sbírat tím levné body,“ doplnil svou kritiku v čase vánočním Zeman, podle kterého skutečná opozice měla v těchto těžkých dobách s vládou spolupracovat. „Případně měla navrhnout svůj vlastní program. Mohu tedy s lítostí opakovat, že opozice selhala,“ doplnil Zeman, podle nějž vláda bojuje, „zatímco jiní mluví,“ dodala hlava státu.

„A proto bych vám chtěl říci: Nestřílejte na provazochodce, má svých starostí dost. Arnoštku, spadneš,“ citoval Zeman z filmu Jiřího Menzela Rozmarné léto.

Podle prezidenta je samozřejmé, že epidemie zanechala „výrazné stopy na výkonnosti naší ekonomiky.“ Na druhé straně jádro naší ekonomiky, a to je průmysl, stavebnictví a zemědělství, zůstalo podle Zemana téměř nedotčené a většina problémů se týká podle něj pouze sektoru služeb - tedy podnikatelů, jako jsou kadeřníci, restauratéři a další odvětví.

„Vážím si toho, že jsme našli odvahu se zadlužit a že tyto dluhy jsme investovali do pomoci firmám, které by jinak mohly zkrachovat,“ podpořil Zeman nepřímo vládu za finanční injekce během epidemie.

„Přál bych si ovšem, aby po krátkodobé a dočasné pomoci přešla tato pomoc do formy dlouhodobých úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou s odloženou dobou splatnosti a se státní garancí,“ nastínil prezident, jak by měla vypadat podpora státu podnikatelům a firmám v příštích měsících.

Takovou formou pomoci je dle Zemana už teď program COVID III, který se týká jak provozních, tak investičních úvěrů. „Věřím, že skuteční podnikatelé s pomocí tohoto úvěrového rámce dokáží své firmy oživit a dovést je k prosperitě,“ promluvil prezident směrem k podnikatelům.

Volby na začátku října

Ve svém 14,5minutovém projevu se Zeman vrátil také ke krajským volbám a poblahopřál všem zvoleným a popřál mnoho úspěchů v jejich práci. Vrátil se také ale k tomu, že v některých krajích skončil vítěz voleb v opozici. „Nejsem zastáncem obcházení vítěze voleb, ale na druhé straně si uvědomuji, že každý vítěz, pokud nedostane 51 %, musí hledat koaličního partnera, a to se buď podaří, nebo nepodaří,“ byl prezident v tomto směru mírnější než těsně po volbách, kdy se řada subjektů v krajích dohodla na sestavení krajské vlády bez vítěze. Často tak přitom skončilo v opozici především vítězné hnutí ANO Andreje Babiše.

Volby do Sněmovny budou na začátku října

Rok 2021 bude opět volební. Volit se bude do Poslanecké sněmovny a Zeman hodlá podle svých slov vypsat termín těchto voleb na začátek října. „Tak aby kandidující subjekty měly dost času na volební kampaň,“ naznačil prezident, že s případnými předčasnými volbami, o kterých se před svátky opět začalo mluvit, nepočítá.

Kampaň před volbami bude podle Zemana „poněkud jiná“, méně kontaktní, ale více využívající moderní techniky, a to především kvůli epidemii koronaviru. „Byl bych rád, kdyby všechny kandidující subjekty předložily jasný a srozumitelný program bez frází, které mohou spočívat v tom, že si přejeme prosperitu. Ale kdo si nepřeje prosperitu,“ vyzval Zeman politiky. Prezident věří i tomu, že kandidovat budou lidé, kteří už něco dokázali, ne ti, které nikdo nezná.

Závěrem Zeman poděkoval dobrovolníkům, které nikdo nezná, ale i přesto pomáhají. Prezident by uvítal, kdyby i v České republice, stejně jako v Rakousku, existoval zákon o dobrovolnících.

Zběsilá propaganda

„Dovolte, abych poděkoval i vám. Nenechali jste se zmást zběsilou propagandou, která vám říká nenoste roušky nebo nenechte se očkovat,“ ocenil prezident veřejnost. A vzpomněl na svůj loňský projev, kdy mimo jiné promluvil také o bojovnících proti klimatickým změnám.

„Zažil jsem klimatické šílence, kteří nám tvrdili, že letošní rok bude největší sucho za 500 let, ale poté začalo intenzivně pršet,“ rýpnul si prezident.

„Věřte svému zdravému rozumu a nenechte se vykolejit těmi, kdo se snaží upoutat vaši pozornost na základě věcných neznalostí,“ vyzval všechny k vlastnímu úsudku.

Přípitek na závěr a výzva k očkování

V samém závěru Miloš Zeman opět připojil svou výzvu, aby se všichni nechali očkovat. On sám už v minulosti řekl, že to udělá také, i když bez přítomnosti kamer a fotoaparátů. A sám bude chtít, aby mohl dostat vakcínu, u které stačí jen jedno očkování.

„Milí přátelé, příští rok, doufám, odvane ta pandemie, jako odvála pandemie neštovic nebo dětské obrny. V obou případech pomohlo očkování. Proto znovu vyzývám, nechme se očkovat. Nemusí to být zrovna příjemné, ale je to užitečné a pomůžeme tím nejen sobě, ale především druhým,“ přidal svou druhou výzvu k očkování během pár minut Zeman.

Prezident věří, že pokud bude většina společnosti pro očkování, bude jeho příští vánoční poselství daleko radostnější.

„Proto mi dovolte, abych připil na úspěšný rok 2021 a aby problémy, které musíme řešit dnes, se staly minulostí. Na vaše zdraví, na štěstí a na váš životní úspěch. Vše nejlepší,“ zakončil Zeman svou tradiční vánoční řeč ze zámku v Lánech přípitkem z číše bílého vína.

Video  Vánoční poselství Miloše Zemana 2020  - TV Nova
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 28. prosince 2020 10:21 )

Komunizmus vytáhnul do boje proti celému kapitalistickému světu. Čínští komunisté vytvořili a do světa poslali vir. Samozřejmě to měla miliardová země předem zmáknuté: Připravená vakcína, připravená nemocnice pro tisíc pacientů a v zemi původu Číně s virem již problém není.
A teď, když se jinde ve světě objevily vakcíny, tak jsou komunisté povinni vytvářet mraky fake-news, aby odrazovaly lidi od očkování. Německý komunista, zde pod momentálním nickem Santusák (dříve Solfernus, satanas, trousil a kdovíco ještě) třeba patolízalsky přišel s blábolem (27. 12. 2020 17:42), že k nám dodaná vakcína má v polovině lahviček placebo (neúčinnou látku) a od nás mají jít do Bruselu hlášení, jak které působí. Další fake, že Babišovi píchli místo vakcíny vitamín B12, jinde že se vůbec neočkuje, že injekce mají zasouvací jehlu a všechno je jen filmový trik...
Prostě komouši se snaží.

cesky_novinar_ ( 27. prosince 2020 19:50 )

Tři čtvrtě milionu lidí oočkovali za dva dny?
Už to ředidlo nechlastej, rozežírá ti to mozek!

cesky_novinar_ ( 27. prosince 2020 19:11 )

Na to jsi přišel teprve teď? To jsi poslední i v té vaší levácké pakáži!

Sanhnusak ( 27. prosince 2020 19:10 )

Soudruhu bratře, i snaha se počítá, i když plácáš hovadiny.

cesky_novinar_ ( 27. prosince 2020 18:32 )

V Anglii se očkuje už skoro měsíc, očkovaných lidí je cca tři čtvrtě milionu a problém není. Tebou vyvolávaná hysterie nesedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa