Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš, Monika a děti vyrazí do Lán. Zeman je opět pozval na novoroční hostinu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
12. prosince 2020
05:20

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou už odeslali premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pozvánku k novoročnímu obědu. Do Lán má přijet celá jeho rodina. Vedle manželky Moniky tedy usednou u slavnostní tabule opět i jejich děti Vivien a Frederik. Prezidentský pár by měla doprovodit také dcera Kateřina. Budou muset Babišovi předložit Zemanovi negativní testy na koronavirus?

Stává se z toho pomalu tradice, kterou zavedl prezident Miloš Zeman letos. K novoročnímu obědu do Lán pozvali Zemanovi i s dcerou Kateřinou celou rodinu premiéra Andreje Babiše. Tedy nejen samotného šéfa vlády s manželkou, ale i jejich děti Vivien a Frederika.

„Dostali jsme pozvání na začátek příštího roku,“ potvrdila Blesk Zprávám Monika Babišová. „Pozvánku dostaly i děti,“ dodala premiérova žena.

Slavnostní tabule se bude podávat tradičně na zámku v Lánech, a to první neděli v novém roce. „Oběd je v tuto chvíli naplánován na neděli 3. 1. 2021 od 13 hodin v Lánech i za účasti dětí,“ potvrdil pak Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

První setkání bylo letos

U stolu tak usedne vedle Babišových dětí první dcera Kateřina Zemanová, které nedovolila situace kvůli koronavirové pandemii odcestovat zpět do Velké Británie, kde studuje. Ve stejné situaci je i dcera Babišových Vivien. Ta se kvůli šíření nákazy covid-19 vrátila ze studií ve Španělsku.

„Ona už se mohla vrátit na tento semestr, protože někteří studenti chodí do školy, ale většina z nich má distanční výuku, pro kterou se rozhodla i Vivka. Funguje proto z domova,“ reagovala pro Blesk Zprávy Monika Babišová. Vivien prý zbývá na španělské univerzitě dostudovat jeden semestr, pak se zřejmě přesune do jiné země.

Vivien v šatech a Frederik v obleku s kravatou doprovodili své rodiče na novoroční oběd v Lánech s prezidentem Zemanem, první dámou Ivanou a první dcerou Kateřinou poprvé v letošním roce. 5. ledna si všichni společně pochutnávali na paštice z kachních jater na portském víně s lánským pečivem, jako hlavní chod se servíroval candát pečený na másle se zámeckými brambůrky a možná palčivá politická témata osladil citronový a malinový sorbet s jahodami.

Na novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Anreje Babiše s manželkami byly letos vůbec poprvé pozvané i děti obou státníků. Na novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Anreje Babiše s manželkami byly letos vůbec poprvé pozvané i děti obou státníků. | Blesk:Jakub Poláček

„Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,“ okomentoval společné chvíle u oběda téměř před rokem Andrej Babiš.

„Prostě rodinný novoroční oběd, jak má být, milý a přátelský. Jde o nápad, který se zrodil na vánočním setkání rodiny,“ reagoval před rokem na dotaz AHA!, jak vznikla myšlenka přibrat k obědu i děti, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Babišovo faux pas

Babišovi budou mít možnost na začátku nového roku napravit drobné faux pas ze začátku roku 2020. Opomněli totiž na malou pozornost pro Kateřinu Zemanovou, která slaví na Nový rok narozeniny.

„Je pravda, že jsme se až na obědě dozvěděli, že Kateřina Zemanová je narozena 1. ledna, takže jsme jí gratulovali, ale dárek jsme neměli,“ reagoval trochu s výčitkou v hlase po obědě Babiš. „To jsem nějak opomněl. To je možná moje chyba, možná chyba protokolu,“ dodal s tím, že ale prezidentovi dárek donesl. Miloš Zeman dostal velký katalog koňaků.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Topolánek s Nečasem bez manželek

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky.

Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2.1.2008 Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2.1.2008 | Archiv Blesku

Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze ve dvou.

Zmatky v roce 2015

Zmatky doprovázely novoroční oběd na zámku v Lánech v roce 2015. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdil, že k novoročnímu obědu dostal pozvánku jen on, bez manželky. Hrad toto tvrzení ale odmítal, Jiří Ovčáček tvrdil, že pozvánka naopak platila nejen pro tehdejší manželku předsedy vlády Olgu Sobotkou, ale i jejich dvě děti. V té době spolu prezident Zeman a premiér Sobotka vedli řadu sporů. Oběd se nakonec ale konal i za účasti manželek, i když s pachutí přestřelek mluvčím hradu a vlády.

Zákopová válka mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem skončila. A první dáma má konečně jasno: může se chystat na novoroční oběd v Lánech. Zákopová válka mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem skončila. A první dáma má konečně jasno: může se chystat na novoroční oběd v Lánech. | Foto vlada.cz

Vystrčil a Vondráček termín zatím nemají

K tradicím patří také oběd prezidenta s předsedy parlamentních komor. Místo v Lánech se koná ale na Pražském hradě. Ale zatímco Babišovi už termín obědu znají, šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) zatím netuší, kdy a jestli vůbec pozvánku dostanou. 

„Zatím ne,“ reagoval hradní mluvčí Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv, zda má prezident termín na novoroční oběd s oběma politiky. „Pozvánku žádnou nemám. Nepočítám s tím, že bychom spolu obědvali, ani se o to nijak nezajímám,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda Senátu.

V současnosti nejsou vztahy mezi prezidentem Zemanem a předsedou Senátu Vystrčilem příliš ideální. Zeman nechce zvát šéfa horní komory na Hrad na schůzky ústavních činitelů kvůli jeho cestě na Tchaj-wan, která měla značně naštvat Čínu. Otázka tedy je, zda se vůbec oběd tří nejvyšších ústavních činitelů nakonec uskuteční.

„Nevím, co má pan prezident v úmyslu a přiznám se, že se to dá podle mého názoru celkem obtížně odhadnout,“ reagoval Vystrčil pro Blesk Zprávy na dotaz, zda tuší, jestli prezident nějaké setkání u oběda chystá. Obecně si ale podle svých slov senátorský předseda nedovede představit, že by pozvánku prezidenta, případě, že by z Hradu přišla, ignoroval a setkání odmítl. „Otázkou je, jestli to musí být u oběda,“ dodal Vystrčil.

Poslední oběd Kubery a čínský dopis

V roce 2020 obědval Zeman s šéfy Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a Poslanecké sněmovny Vondráčkem 14. ledna. Zeman při této příležitosti předal Kuberovi dopis z čínské ambasády, ve kterém ho Čína varovala před plánovanou cestou na Tchaj-wan. O necelý týden později Kubera náhle zemřel. O dopisu se veřejnost dozvěděla až po jeho smrti.

Pražská šunka a telecí medailonky: Zeman obědval s šéfy obou komor i Mynářem Pražská šunka a telecí medailonky: Zeman obědval s šéfy obou komor i Mynářem | Jiří Ovčáček

Štěch pohoštění odmítl

V roce 2018 Kuberův předchůdce v čele Senátu, sociální demokrat Milan Štěch odmítl na oběd se Zemanem přijít. Měl se totiž konat před druhým kolem prezidentských voleb. Do té doby prý prezident neměl čas se s politiky potkat. Štěch se prý nechtěl stát součástí předvolební kampaně Zemana, kterého ve volbách nepodporoval.

„Nechci být spojován a využit v kampani prezidenta a účastnit se akce, která byla nejprve zrušena, respektive nebyla potvrzena. A najednou po prvním kole se objeví, že ten oběd má být. Považuji to za účelové,“ reagoval Štěch tehdy. Bývalý předseda Senátu letos po 24 letech neobhájil mandát a ve vysoké politice skončil.  

marmat ( 12. prosince 2020 19:35 )

Kluci/snad nééééééholky: Vy NIKDY nezklamete.....
mnoho nenávistných frustrací se Vám
promítne do KARMY­....ih­ned.­...!!!
Vyhlížet jí nemusíte...zúřaduje Vás sama...

marmat ( 12. prosince 2020 19:32 )

mord: Je to tradice....o které NIC netušíte, ale TO nás nepřekvapuje....!!!
Nadáváte k čemukoliv !!!

marmat ( 12. prosince 2020 19:29 )

Swart: Vy jste KABRHELOVIC nicky + mínus-autobus ???
Tak na chvilku s vulgaritama...bez argumentů ....zase těžkej chudák !!!

marmat ( 12. prosince 2020 19:27 )

Sysoj Psojic: No na Staromáku se o to HROUDY snažej....

marmat ( 12. prosince 2020 19:26 )

paveltekyla: Poslední průzkum ze 3.12.2020 jim TOHLE všem-Vámi jmenovaným ,
dává velmi, ale velmi ukrutně sežrat !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa