Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman na Hradě vítal polského prezidenta vsedě. Dudův spor o rozpočet EU podporuje

Aktualizováno -
9. prosince 2020
16:40
Autor: ČTK, Mii - 
9. prosince 2020
14:29

Zatímco Poslanecká sněmovna jednala o prodloužení nouzového stavu, na Pražském hradě bylo také rušno. A rovnou v těch nejvyšších místech. Prezidenta Miloše Zemana přijel navštívit jeho polský protějšek Andrzej Duda, tématem jejich rozhovoru byly zejména evropské záležitosti. Zeman Dudu vítal vsedě, opět má kvůli nemocné ruce nasazenou ortézu. Po konci schůzky česká hlava státu řekla, že země Visegrádu by měly být jednotné při podpoře Polska a Maďarska v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet.

Polsko a Maďarsko hrozí vetovat rozpočet EU na příští rok kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu. Agentura Reuters dnes s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele polské vlády informovala o předběžné dohodě mezi Polskem, Maďarskem a německým předsednictvím, mluvčí polské vlády to později popřel. Polsko a Maďarsko podle něj představily společný rámec pro vyjednávání, ale dohody v rámci EU ještě dosaženo nebylo.

Zeman na tiskové konferenci, na které nemohli novináři klást dotazy, připomněl období migrační krize, ve které země V4 svou jednotou zabránily rozmísťování migrantů do jednotlivých unijních zemí. „Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí,“ řekl český prezident.

Zeman zopakoval, že Evropskou komisi považuje za úřednický orgán, ale ne za evropskou vládu, kterou je podle něj Evropská rada. „Vítám informaci pana prezidenta Dudy, podle níž na půdě Evropské rady a pod německým předsednictvím může dojít ke kompromisu, který by uspokojil zájmy jak polské, tak maďarské strany,“ dodal Zeman.

Schůzky se účastnil i Mynář

Podle Dudy jsou první předzvěsti dohody, dále se na ní pracuje a vedou se diskuse. Řekl, že Zemanovi představil první návrhy této dohody. Český prezident podle něj na polské a maďarské návrhy zareagoval velmi pozitivně.

Jednání prezidentů začalo krátce po 14:00. Podle fotografií zveřejněných mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem se setkání z české strany účastnili například kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Oba prezidenti seděli i při tiskové konferenci, na kterou byli novináři přivedeni až po usazení obou politiků. Prezidenti poté bez dotazů novinářů přednesli svá vyjádření a počkali na svých místech na odchod novinářů.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 11. prosince 2020 05:14 )

Přesně tak, dnes jediný solidní názor

tomshark ( 9. prosince 2020 20:20 )

Václav Havel , na rozdíl od Zemana, NIKDY neměl ve funkci VIRÓZU

tomshark ( 9. prosince 2020 20:16 )

Nevidím žádný důvod podporovat Polsko a Orbanovo Maďarsko, svoje problémy si přivodili svým papalasstvim a autoritativními excesy. Zeman jim může poslat cumkartu

BoziMilda ( 9. prosince 2020 19:38 )

No už mu moc to nepálí. Od znovuzvolení jde od jedné politické porážky ke druhé. Nechtěl ve vládě Pocheho, tak tam má Petříčka, který je prozápadní a protiruský pomalu víc než Šláfenberk. Nezabránil vydání Nikulina do USA, neprosadil svého Gerlocha do ústavního soudu. Vytáhl do boje proti svému hlasitému, ale bezvýnamnému kritikovi Fajtovi. Ten se musel poroučet, ale získal širokou podporu kulturní veřejnosti. Poroučet se ovšem musel taky Zemanův kůň ve vládě Staněk a pes po něm neštěk. Zeman toho zkusil využít a dostat socany z vlády, netušil, že si nechají líbit úplně všechno. Takže si tak dlouho hrál, až místo neznámého Šmardy má ve vládě svého vlivného kritika Zaorálka. Na Prahu vliv nemá vůbec, Koněv i smlouva s Pekingem jdou do depozitu. Řeporyjec trolí v ruský televizi a montuje desku Vlasovcům. Vystrčil odjel na Tchai-wan a díky hradnímu běsnění měl k tomu větší publicitu, než pyžámkové poflakování v Lánech. Chtěl pět miliónů od Bártíka za pomluvu o rakovině, dostane dvě stě litrů s odůvodněním, že hulvát si víc nezaslouží. Na šéfa BIS chtěl kompro, dostal pár drbů a jeho zdroje budou rádi, když nepůjdou bručet. Chtěl seznam ruských agentů, dostane akorát soupis členů své kanceláře a jeho jméno bude hned nahoře. To je ten perfektně fungující mozek ?

BoziMilda ( 9. prosince 2020 19:27 )

Ale vadilo. Dva prohulený alkoholici, co si prochlastali většinu orgánů, na hradě stačili. Teď by zas mohl být prezidentem někdo normální, kdo nemluví sprostě v rozhlase a necpe se do všeho, v poklidu klade věnce a přijímá velvyslance a podepisuje jmenování. Nic víc prezident podle ústavy dělat nemá, jsme paralamentní republika a ne prezidentská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa