Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pirát Bartoš jako kandidát na premiéra: Šil do Babiše za sliby a chce 25 procent hlasů voličů

Aktualizováno -
2. prosince 2020
10:35
Autor: ČTK, simao - 
1. prosince 2020
23:10

Ivan Bartoš dál povede Piráty jako jejich lídr i do voleb do Sněmovny v roce 2021. Je tak i kandidátem na premiéra. Rozhodli o tom Piráti v jejich vnitrostranickém on-line referendu. Bartoš ve středu ve Sněmovně za důvěru členské základny děkoval, navezl se do Andreje Babiše (ANO) a jeho slibů a nezakrýval touhu dosáhnout na vládní angažmá.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš bude lídrem strany i pro sněmovní volby 2021. Nyní řídí jednání o volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Nominaci krajů, které nenavrhly protikandidáta, potvrdili členové strany již v úterý večer v uzavřeném on-line referendu.

Bartoš získal 530 hlasů z 556 odevzdaných. Hlasovat může zhruba tisícovka členů pirátského fóra, volební účast tak byla lehce nadpoloviční.

Piráti spolu se STAN aspirují na pozici hlavního vyzyvatele vládního hnutí ANO. Podle volebního modelu agentury Kantar by se na přelomu října a listopadu dostali Piráti s 21 procenty za ANO s 27,5 procenta do Sněmovny jako druzí. Starostové a nezávislí (STAN) by skončili na třetím místě s 11 procenty. Obě strany nyní řeší, jak s preferencemi zahýbá jejich případná koalice.

„Míříme na 25 procent a výš,“ věří přitom Bartoš. Uvedl to na středeční tiskovce s tím, že do voleb zbývá ještě rok a výsledky může ovlivnit řada faktorů.

Bartoš děkoval Pirátům za podporu a šil do Babiše

Bartoš ve středu ve Sněmovně uvedl, že si rozhodnutí členské základny „nesmírně váží“. Připomněl, že za lídra ho zvolili počtvrté historii a celkem 95 procenty hlasů. „Já bych chtěl všem velice poděkovat za udělení tak silného mandátu a jsem za něj hluboce vděčný, zejména za tu důvěru, kterou ve mně naše členská vláda vložila,“ podotkl.

Závazek vnímá Bartoš „o to vážněji, že lídr je zároveň nominantem na předsedu či místopředsedu vlády“. Kritizoval mj. „nekompetenci vlády v některých rozhodováních“ a to, že se menšinová vláda dál opírá o hlasy KSČM. Bartoš má však prý obavy, že by z příštích voleb ale mohlo vzejít i „daleko horší vládní uskupení“.

„Pociťují to lidé v ČR nejen v době koronakrize, že sliby, které Andrej Babiš vkládal do svého druhého období ve vládě, neboť předtím byl ministr financí, byly nějaké nápady z jeho knihy O čem sním, ale v té reálné politice se ta změna skutečně neděje, ČR se stáčí směrem k zemím, kde neplatí vláda práva, kde jsou ohrožena svobodná média, kde skutečně funguje ten oligarchický způsob vládnutí, kde se společnost neposouvá rovnoměrně, ale jsou ty výhody posouvány zejména velkým. Ostatně ta koronavirová krize ukázala, že občan v ČR není pro vládu to první, ale z pohledu těch nejzranitelnějších skupin často to poslední,“ varuje Bartoš.

Touha po vládním angažmá

Přeje si, aby ČR využila veškeré zkušenosti z doby koronavirové krize. „I ty investice, které poputují do digitalizace, do ekologických opatření, do zdravotnictví, abychom je skutečně využili, aby se neodčerpaly, neodklonily, v podstatě nerozkradly. Tu šanci nebudeme mít znovu,“ pokračoval Bartoš.

„Naší dlouhodobou vizí je svobodná země, kde si stát a lidé navzájem nejsou nepřáteli, ale kde stát lidem pomáhá a slouží jim k naplnění jejich skutečného potenciálu,“ podotkl.

Bartoš míní, že Piráti coby konstruktivní opozice odvádí dobrou práci. A razí „progresivní a transparentní politiku, která je založená na datech, demokratických principech, vzájemné spolupráci a dialogu, politiku, která se snaží myslet na zájmy lidí, firem, ale i třeba naší krajiny“. 

Podle Bartoše neexistují méně důležité volby. přesto ke sněmovním volbám 2021 vzhlíží jako k o to zásadnějším, které budou přemapovávat politickou mapu ČR. „Rádi bychom naše vize a přání našich voličů prosazovali po příštích volbách i ve vládním angažmá. Jsme si dobře vědomi zodpovědnosti, kterou taková role přináší,“ nezakrývá Bartoš. „Ve vedení této země chceme začít psát její novou, lepší budoucnost,“ dodal.

Koaliční smlouva do Štědrého dne?

O jednáních s hnutím STAN rozhodli Piráti v referendu před týdnem, vedení dali úkol do Štědrého dne vypracovat koaliční smlouvu. O ní budou Piráti hlasovat mezi 8. a 11. lednem 2021.

Bartoš již v kandidátské řeči uvedl, že vyjednávání považuje za zásadní. „Naprostou prioritou pro mne zůstává naše strana, naše identita a pirátské hodnoty a program, které musí i v rámci koalice zůstat pevně ukotveny. Jde totiž o naše největší bohatství,“ uvedl k obavám části strany, podle které by koalice se STAN mohla ubrat z pirátského programu.

Video  Bartoš o volbách: Chtěli jsme sto zastupitelů a máme je. Spolupráci se STAN budeme řešit dál  - Facebook - Piráti
Video se připravuje ...

hejhej ( 4. prosince 2020 08:34 )

marmat:
I hlupáci chtějí diskutovat.

marmat ( 3. prosince 2020 21:15 )

Je nádherný ,jak jeden VEJTAHA/egoista pomůže nepřímo současnému premiérovi...
Srovnání TOHLE opravdu nesnese !!!

marmat ( 3. prosince 2020 21:12 )

Tweetr: A místo procházky k výdejnímu okénku pro dobrý oběd tady depkujete ?
A máte doma už ty papírový lakýrky ???
Bez nich to není VONO ...

marmat ( 3. prosince 2020 21:06 )

paveltekyla: Po tom Anti-Babiš pučistickém honu je "dobré" představit si na místě AB
kohokoliv jinýho !!!

marmat ( 3. prosince 2020 20:52 )

paveltekyla: OK Touha po odstranění premiéra je dostala na samé dno politické kultury !!! Všechny "opozičníky" !!!
Zkuste si poslechnout věcnou, chytrou a noblesní tiskovku ANO a po nich
vzteklé, pomstychtivé Apoštoly
To se nedá vůbec doposlouchat !!!
Náladu lidem NIČÍ opozice pečlivě, ale jejich voliči to vidí i to o čem píšete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa