Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš je ve střetu zájmů, rozhodl definitivně Brusel. Česko to může stát 450 milionů

Aktualizováno -
30. listopadu 2020
18:32
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2020
17:50

Závěry auditu Evropské komise týkající se českého premiéra Andreje Babiše potvrzují jeho střet zájmů. Český překlad konečné verze zprávy ohledně dotací ze strukturálních fondů pro holding Agrofert by Brusel měl zaslat do Česka v lednu. Podle několika europoslanců to dnes členům výboru Evropského parlamentu sdělili zástupci komise. Premiér zopakoval, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže, protže Agrofert neovládá a neřídí.

Zprávy o tom, že auditoři i po komunikaci komise s českými úřady trvají na předběžných závěrech o střetu zájmů, se již dříve v médiích objevily. Babiš jakýkoli konflikt zájmů popírá a ministerstvo pro místní rozvoj se komisi dlouhodobě snaží přesvědčit o tom, že problémy vyřešil převedením Agrofertu do svěřenských fondů.

„Ta zpráva je konečná a definitivně říká, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů,“ řekl ČTK lidovecký člen výboru Tomáš Zdechovský. Informaci ČTK potvrdil i další poslanec přítomný dnešnímu neveřejnému jednání výboru.

Babiš pro ČTK zopakoval, že ve střetu zájmů není. „Ohledně stanoviska EK se budete muset obrátit na ministerstvo pro místní rozvoj. Já žádné stanovisko EK neobdržel a ani neznám jeho obsah. Se mnou za celou dobu nikdo nejednal! Co se týká akcií Agrofertu, tak ty jsem převedl v důsledku Lex Babiš v únoru 2017 do svěřenských fondů a od té doby s nimi nedisponuji, Agrofert neovládám ani neřídím. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdím, že střet zájmů nemám a ani mít nemůžu,“ napsal Babiš.

Bude Česko vracet stamiliony?

Komise podle Zdechovského zároveň uvedla, že neproplatí firmám kolem Agrofertu žádné dotace od léta 2018, kdy vstoupila v platnost zpřísněná unijní pravidla o střetu zájmů.

Na základě závěrů předběžné auditní zprávy, o níž již rok české úřady s komisí vedou písemnou diskusi, by mohlo Česko vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Kontrolní výbor EP letos v květnu Babiše v nezávazných doporučeních vyzval, aby odstoupil, nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se jeho střet zájmů skutečně prokáže. Babiš opakuje, že splňuje pravidla stanovená novelou českého zákona z roku 2017, na jejímž základě převedl majetek do svěřenských fondů. Podle auditorů však premiér Agrofert nadále ovládá.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AVATAR ( 1. prosince 2020 09:21 )

AVATAR ( 1. prosince 2020 09:19 )

Jaronovaku ( 1. prosince 2020 09:07 )

Je mi jedno jaký majetek Babiš má. Nevím proč by mě to mělo vadit. Dotace si do kapsy nestrká, protože v těch fabrikach makaji obyčejní lidé. Pokud ty dotace nedostane, tak ti lidé můžou skoncit na pracáku, protože nebudou konkurence schopní. No a o tohle firmám v EU jde. Vyřadit konkurenta v podnikání a člověka co těm rozhazovacum šlápnul do jejich kšeftů!

MirdaKradousek ( 1. prosince 2020 08:26 )

a ještě 40 miliard se vracelo eu,ale to kalda hodil na úředníky

villon ( 1. prosince 2020 07:44 )

Bureš by měl dát taky do kupi tu řeku co nám na Moravě zas_ral. Kudy chodí tudy škodí. Měl by se vrátit na slovač.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa