Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejedlý bude jednat s lidmi od Putina, Hrad klidní Petříčka: Nejde o vládní záležitosti

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2020
14:29

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) byl ubezpečen, že prezidentův poradce Martin Nejedlý v Rusku nebude řešit otázky spadající do působnosti vlády, včetně mezivládních konzultací. Napsal to dnes na dotaz ČTK. Nejedlý do Moskvy odletěl ve čtvrtek. Petříček má informace o tom, že se má poradce setkat se zástupci administrativy ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Mám zatím pouze informace, že se má setkat se zástupci administrativy prezidenta Putina, že předmětem jednání má být agenda prezidenta a že se bude pravděpodobně řešit příprava setkání na prezidentské úrovni. Byl jsem ubezpečen, že nebudou řešeny otázky spadající do působnosti vlády, včetně mezivládních konzultací,“ uvedl Petříček. Totožný účel cesty ve čtvrtek popsal serverům Respekt a Aktuálně.cz Nejedlý.

Ve čtvrtek Petříček ČTK napsal, že předpokládá, že bude informován o obsahu cesty. „Jsme toho názoru, že diplomatické a zahraničněpolitické záležitosti by neměly být mezi Hradem a vládou komunikovány právě prostřednictvím médií. Proto volíme komunikační zdrženlivost,“ uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Návštěvu podle serverů zajišťovala ruská vicepremiérka. Nejedlý zmíněným médiím dříve řekl, že v Rusku nehodlá jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Podle dostupných informací je mezi možnými uchazeči ruská firma Rosatom. Servery uvedly, že Nejedlý se už před třemi lety tajně setkal s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem.

Zmocněnec pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák odmítl, že by Nejedlý převzal jeho roli. Poradce také popřel, že by se jednání účastnil i vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář. O cestě podle médií nemělo informace ani české velvyslanectví v Moskvě.

Pirátský poslanec Jan Lipavský vyzval Petříčka, aby Nejedlému odebral diplomatický pas. Podle ministra by to bylo možné pouze v případě, že by Nejedlý buď skončil ve funkci hradního poradce, nebo s pasem spáchal trestný čin nebo přečin. Diplomatický pas by měl být využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli níž byl vystaven, uvedl Petříček.

Video  Zemanův spolupracovník Martin Nejedlý dorazil na rozloučení s Miroslavem Šloufem, donesl kytici  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. listopadu 2020 21:29 )

Vyhlíéžejme s nadějí NOVOU GARNITURU na Hradě za 14 měsíců .....
TO už snad vydržíme......

1xxx ( 27. listopadu 2020 20:51 )

Lukoil Nejedlý jede podat hlášení svým zaměstnavatelům

Covid_19 ( 27. listopadu 2020 19:57 )

zažil jsem zdravotnictví před rokem 1989, nebyly západní léky, si ty kolega nechával posílat ze Švýcarska, byly na ředění krve, dožil se o 20 let víc než se socialistickými, šikovní lékaři bez léků vše nezvládali, také je to vidět na zvyšujícím se věku dožití v ČR

Covid_19 ( 27. listopadu 2020 19:54 )

v srpnu jsem si koronavirus odmarodil, nikoho dalšího jsem v rodině nenakazil, první test PCR byl negativní, i když jsem měl zápal plic již několik dnů. Při dodržování základů hygieny to není pro většinu lidí tak nebezpečné, protože spousta lidí se koronaviru ubrání i bez vakcíny pokud nedostanou dávku viru od nemocného do obličeje, to zlomí většinu i zdravých lidí

Covid_19 ( 27. listopadu 2020 19:26 )

97% lidí nakažených přežije v pohodě, 2,8% přežije s pomocí lékařů, asi tak. Zatím zemřelo 1,5% prokázaných nakažených, kolik jich prodělalo nákazu se neví, takže skutečně zemřelo podstatně méně než 1,5% nakažených, tipuji 0,2%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa