Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův muž odletěl za Rusy, Piráti mu chtějí vzít diplomatický pas: Záhadné vysvětlení cesty

Aktualizováno -
26. listopadu 2020
16:56
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2020
13:38

 Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předpokládá, že bude informován o obsahu cesty prezidentova poradce Martina Nejedlého do Ruska. Kancelář prezidenta republiky by cíl návštěvy měla objasnit i veřejnosti, napsal ČTK ministr. Diplomatický pas by bylo možné Nejedlému odebrat pouze v případě, že buď skončí ve funkci hradního poradce, nebo s ním spáchá trestný čin nebo přečin, reagoval Petříček na výzvu pirátského poslance Jana Lipavského k odebrání pasu. Samotný Nejedlý svou cestu těsně před odletem vysvětloval tak, že letí jednat s Putinovou administrativou o vztazích a vzájemných návštěvách.

Na plánovanou cestu Nejedlého do Moskvy upozornily Respekt a Aktuálně.cz. Návštěvu podle serverů zajišťuje ruská vicepremiérka. Nejedlý těmto médiím řekl, že v Rusku nehodlá jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Podle dostupných informací je mezi možnými uchazeči ruská firma Rosatom. Servery uvedly, že Nejedlý se už před třemi lety tajně setkal s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem.

„Jako poradce prezidenta republiky mám mandát jednat se svým protějškem o budoucích vztazích a vzájemných návštěvách. Jedná se o prezidentskou agendu, včetně přípravy setkání obou prezidentů. Budu jednat s představiteli administrativy prezidenta Ruské federace,“ byl o něco sdílnější odpoledne Nejedlý k obsahu své cesty. 

Ředitel zahraničního odboru prezidenta republiky a poradce premiéra Rudolf Jindráka, který má na starost vést dialog s Ruskem, ale o ničem neví. „Já tomu věnuji hodně času. To není účel této cesty. Nic o ní nevím. Čtyři týdny jsem byl mimo kvůli covidu. Nemluvil jsem s panem prezidentem ani panem Nejedlým,“ sdělil serverům Jindrák.

Petříček žádá vysvětlení

„K výzvám na odebrání pasu bych chtěl zdůraznit, že je možné jej dotyčnému odebrat pouze v případě, že buď skončí ve funkci hradního poradce, nebo s ním spáchá trestný čin či přečin. Ani jedno z toho se nestalo. Diplomatický pas by měl být nicméně využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven. Proto předpokládám, že budu informován o obsahu cesty. Stejně tak by měla kancelář prezidenta objasnit cíl návštěvy i veřejnosti,“ sdělil ČTK Petříček.

Nejedlému podle mezinárodní zvyklosti vydal diplomatický pas v prosinci 2013 tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout. Poradcům prezidentů se podle Petříčka uděluje například ve Švédsku, Finsku, Irsku nebo Polsku. Pro žádost je neexistence či existence pracovní či jiné smlouvy s Pražským hradem irelevantní, uvedl ministr. „Hrad (Kancelář prezidenta republiky, její vedoucí Vratislav Mynář) o jeho vydání zkrátka zažádal a bylo mu vyhověno,“ dodal Petříček.

Platnost dokladu je desetiletá. „Na základě aktuální cesty pana poradce jsem nechal na ministerstvu zahraničí přezkoumat tuto sedm let starou žádost. Podle příslušných vedoucích pracovníků se při jeho vydání postupovalo v souladu se všemi předpisy,“ doplnil Petříček.

„Omezím se na konstatování, že ke zjevné hysterii určitých politicko-mediálních kruhů nemá smyslu se obšírněji vyjadřovat. Zahraniční cesta je standardní záležitostí,“ odpověděl ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázku, zda Nejedlý cestu do Moskvy podnikl pro Kancelář prezidenta republiky, zda ho doprovází kancléř Vratislav Mynář a co říká na požadavek Lipavského.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí po jednání vlády řekl, že tendr na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany ještě není připraven, stále se vedou konzultace s Evropskou komisí. Výběrové řízení má vypsat polostátní společnost ČEZ, která je investorem stavby. Firma letos několikrát zopakovala, že tak plánuje učinit do konce letošního roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 27. listopadu 2020 19:28 )

zajímavé je to že piráti drželi zobák když Pepa Vyskoč jel s tlupou kamarádů na Tchajvan a dodnes to republice nic dobrého nepřineslo a ani nejchytřejší černý Petříček pusinku neotevřel a najednou je chytřejší než Palacký

panda82 ( 27. listopadu 2020 17:40 )

no a co thajwanec s konvojem, kde má ty obchody

panda82 ( 27. listopadu 2020 17:38 )

Ale ne, spíš americkou už nám připravují hvězdičku

panda82 ( 27. listopadu 2020 17:34 )

A to chce vládnout a neznají základy, opravdu jsou tak blbí, nejsou u moci už vystrkují drábky, Bartoš se včera tvářil, že už je lídr na premiéra, to je sebevědomí,

t.novak ( 26. listopadu 2020 22:31 )

Paktovat se s rusákama je něco tak odporného🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa