Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmatky kolem nákazy Zemanova muže, Nejedlý je v karanténě. A co prezident?

Aktualizováno -
19. října 2020
16:04
Autor: Markéta Mikešová, kal - 
19. října 2020
11:20

Další člověk, se kterým se v nedávné době setkal prezident Miloš Zeman, je nakažen koronavirem. Pozitivní test vyšel jeho poradci Martinu Nejedlému, upozornil Deník N. Webu prozradil, že nemá žádné příznaky, nakažen ale je, tak se odebral do karantény. Pondělní tes mu podle deníku vyšel negativně. Nemoc covid-19 se minulý týden potvrdila i u ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), který rovněž prezidenta před několika dny viděl. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka však Zeman ohrožen není.

„Ano, je to pravda. Ale zatím nemám vůbec žádné příznaky,“ uvedl Nejedlý ke své nákaze. S prezidentem se podle svých slov setkal deset dní před tím, než test absolvoval. Nyní poradce nikam nevychází. Podle deníku se nechal v pondělí otestovat znovu, tentokrát byl výsledek negativní. V karanténě ale zůstane. „Mohu ujistit, že pan prezident nebyl ohrožen a vše je v pořádku,“ odmítl Ovčáček pro Blesk Zprávy, že by Zemanovi mohl Nejedlý nemoc předat.

Karanténa kvůli nákaze hradního poradce Martina Nejedlého se netýká kancléře Vratislava Mynáře. „Tím, že jsme v kontaktu v poslední době nebyli, tak nemusím byt v karanténě, navíc na Hradě dodržujeme veškerá opatření včetně pravidelného testování,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Jméno prezidentova poradce již jednou v souvislosti s koronavirem skloňováno bylo. Stalo se tak na konci února, kdy se Nejedlý vrátil společně s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a Jaroslavem Tvrdíkem z Číny a nařízenou karanténu porušoval. Byla přitom povinná pro každého člověka, který se vrátí z rizikové země, což Čína tehdy byla. Nejedlý byl v době, kdy se měl stranit lidem, pozorován v pražské restauraci.

Nemoc covid-19 byla na konci minulého týdne potvrzena i Tomanovi, který se Zemanem ve středu jednal na zámku v Lánech. Ani v tomto případě ovšem prezidentovi podle Ovčáčka nehrozilo nebezpečí. Kvůli Tomanovi se nyní v karanténě nachází mimo jiné ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

StaryPrasak ( 19. října 2020 15:07 )

Nakazil se orálně nebo análně?

xiioma ( 19. října 2020 12:37 )

Nejedlý je v izolaci. Takže zase běhá po Praze jakoby nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa