Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymula lobboval za Vojtěchovými zády za výrobu vakcíny. Firma podala žalobu na vládu

Aktualizováno -
24. listopadu 2020
21:18
Autor: ČTK - 
24. listopadu 2020
12:25

Skupina Praha Vaccines napadla u soudu rozhodnutí, kterým vláda znemožnila, aby se v závodě firmy v Bohumili u Prahy vyráběla vakcína proti dětské obrně. V žalobě argumentuje také dopisem z května 2018 tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterým o možné výrobě vakcíny firmou Praha Vaccines informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Napsal to server SeznamZprávy.cz, podle kterého může věc dospět k arbitráži proti ČR. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že navrhlo zamítnutí žaloby.

Žalobu na vládu a ministerstvo zdravotnictví Praha podala Vaccines, která dnes patří společnosti Novavax, loni v prosinci u Městského soudu v Praze. Prymula v dopise bez vědomí tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a dalších kompetentních činovníků ministerstva WHO oznamoval, že firma má pro výrobu vakcíny proti dětské obrně veškerá oprávnění pracovat s nebezpečnými viry, tedy že má status Polio Essential Facility.

Prymulovo tvrzení ale nebylo pravdivé a vláda tento stav loni potvrdila svým rozhodnutím, uvedl server. „Vláda ČR neschvaluje určení závodu společnosti Praha Vaccines a. s. v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy jako ‚Polio Essential Facility‘,“ stojí v rozhodnutí kabinetu.

Praha Vaccines to napadá a argumentuje mimo jiné i Prymulovým dopisem. „Legitimní očekávání žalobce bylo mimo jiné založeno na dopise ministerstva adresovaném WHO ze dne 22. května 2018, kterým prof. Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči, informuje WHO o existenci žalobce jako o ‚Polio Essential Facility‘ v České republice,“ píše se v žalobě.

Jak se Praha Vaccines dostala k Prymulovu dopisu, který firma předkládá v žalobě jako důkaz, není podle Seznam Zpráv jasné. Server už dříve napsal, že dopis byl sice na hlavičkovém papíře ministerstva zdravotnictví, ale nemá číslo jednací a v systému ministerstva oficiálně neexistuje. Bývalý ministr Vojtěch uvedl, že o Prymulově dopisu se dozvěděl po několika měsících náhodou od WHO a organizaci následně informoval, že Praha Vaccines status Polio Essential Facility nemá.

Hrozba žaloby na stát

Prymula v pondělí na twitteru dopis označil za standardní komunikaci. Uvedl, že dopisem reagoval na řádně podanou žádost výrobce vakcín, která přišla na ministerstvo. Dnes ve vyjádření zaslaném ČTK doplnil, že pokud by ministerstvo nereagovalo na žádost firmy, byla by právě tato nečinnost ze strany úřadu záminkou k podání žaloby proti státu. Obava z takové žaloby, která by ale šla za nečinností hygieniků a Vojtěcha, může být podle Prymuly jediným vysvětlením pro to, že se jeho dopis pro WHO nyní objevil.

Serveru SeznamZpávy posléze exministr vysvětloval další podrobnosti. „Žádné potvrzení o splnění nejpřísnějších kritérií dané firmy, notabene potvrzení o splnění mezinárodních standardů pro manipulaci s virem jsem nevystavil a v dopise nic takového nestojí,“ uvedl Prymula.

Prymula vystřídal letos v září Vojtěcha ve funkci ministra zdravotnictví. Zhruba po měsíci jako ministr skončil poté, co byly zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá bez roušky do auta s řidičem. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví, vydaného proti šíření epidemie koronaviru, přitom restaurace v té době musely mít v noci zavřeno a roušky byly v autě povinné, pokud člověk nejel sám nebo s rodinou. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že Prymula bude jeho poradcem pro zdravotnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 25. listopadu 2020 10:23 )

kolik mu slíbili provizi, on a Mynář sedící žáby na prameni, nemohou obdarovávat kámoše

xxxx678 ( 25. listopadu 2020 07:33 )

Zlatý, mladý , pan Vojtěch.

milan59 ( 25. listopadu 2020 06:12 )

Takže už si zase ten Plesk našel "dárek" který bude šířit
Ještě že ten Prymča je to se to bude hodit do krámu proti Bbišovi.Ale důkazy zase jen vycucané z prstu. BRAVO

gemino ( 25. listopadu 2020 00:28 )

Pěkný lumpy si estébák Bureš bere do svého týmu. Ostatně platí jako vždy- ryba smrdí od hlavy. Krade šéf, kradou všichni. Tedy pardon, čerpají... Ale jinak je to všechno kááámpáááň a mamrd marmat nám vysvětlí, že všichni z ANO to s námi myslí dobře

villon ( 24. listopadu 2020 22:30 )

Čaulidem gratulki! Máte samé krásné a simpatycké reprezentanty. Bohužel jste je natáhly do České země.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa