Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co se změní, když PES vydrží na trojce: Otevření obchodů a další uvolnění už v pondělí?

Autor: Tomáš Belica, David Polák - 
24. listopadu 2020
05:00

Vývoj nákazy covid nahrává tomu, že by vláda mohla zrušit zákaz vycházení, znovu povolit pití na veřejnosti, a dokonce nás pustit na gáblík do hospody. Dosavadní skóre v protiepidemickém systému PES kleslo v pondělí z 62 na 57, což už je jen na 3. stupeň pohotovosti z 5. Co by to mohlo znamenat? Ministři zasednou mimořádně v neděli 29. listopadu, aby - pokud se pozitivní trend potvrdí - mohlo další zmírnění včetně otevření obchodů následovat už v pondělí 30. listopadu.

Už od včerejška mohou Češi zůstat venku až do jedenácté večer, do stejné hodiny mohou mít otevřeno vybrané obchody a restaurace vydávat z okének jídlo. Přísná opatření se mohla mírně rozvolnit díky tomu, že platí 4. stupeň pohotovosti. Během pondělka ale rizikové skóre pokleslo až na hodnotu 57, což odpovídá 3. stupni. Jásat je ale předčasné.

Uvidí se za týden

Podle ministerstva zdravotnictví je třeba počkat, jestli nešlo jen o náhodný výkyv. „Alespoň týden musí být skóre neměnné, aby se mohlo uvažovat o změně stupně s tím, že týdnem se rozumí od středy do středy včetně. Tento týden tedy platí stupeň 4,“ sdělila Blesku mluvčí resortu Barbora Peterová. Podle údajů stojí za poklesem rizikového skóre nižší počty nakažených i hospitalizovaných i nižší podíl pozitivních testů. Ty nákazu potvrdí zhruba u každého čtvrtého. Už v pondělí večer nicméně anoncoval možné zmírnění od pondělí 30. listopadu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), když v České televizi zmínil mimořádné nedělní jednání vlády.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Testy radši ne?

Jenže vývoj až tak příznivý být nemusí. „Musím přiznat, že jsem na rozpacích. Ano, řada ukazatelů klesá, ale klesá také počet provedených testů,“ poukazuje například moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (61, ANO). To potvrzují i samotná data ministerstva. S možným vysvětlením přichází sociolog Daniel Prokop. „Problém je, že lidi se bojí hlásit svoje kontakty, protože je pošlou do karantény, pošlou je na testování. Ti lidi se totiž bojí, že přijdou o část příjmů,“ řekl Prokop v České televizi.

Jak se PES počítá?

Systém hodnotí vývoj epidemie v Česku podle několika kritérií. Skóre se počítá z hodnoty reprodukčního čísla, tedy počtu dalších nakažených od jednoho infikovaného a z podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní. Dalším kritériem je počet nakažených na 100 000 obyvatel a tentýž údaj mezi seniory. Pokud se výsledné číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zmírnění musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zpřísnění pak jen tři dny. Tato opatření navrhne vládě expertní tým ministerstva zdravotnictví.

Při stupních pohotovosti 3 a výše platí celoplošná opatření. Pokud je pohotovost na prvních dvou stupních, lze nasadit restrikce jen v nejpostiženějších regionech.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Co se změní, když PES vydrží na trojce?

Roušky

I nadále budou povinné ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejně přístupných místech.

Hromadné akce

Počet účastníků se z nynějších 6 zvýší na 50 osob venku a 10 uvnitř.

Svatby/pohřby/bohoslužby

Namísto dnešních max. 20 osob se jich bude moci účastnit 30.

Nákupní centra

Nedělní zákaz prodeje se 3. stupněm skončí. I nadále však bude moci být jen jedna osoba na 15 metrech čtverečních. Restaurace v centrech by mohly vydávat pokrmy jen přes okénko, nadále mají zůstat zavřené dětské koutky.

Obchody a služby

Až na vybrané provozovny je dnes většina obchodů zavřena. Ve 3. stupni by se provozovny zase otevřely, uvnitř by ale mohl být jen jeden člověk na 15 metrech čtverečních.

Návštěvy v nemocnicích a pečovatelských domech

V sociálních zařízeních bude dál platit zákaz (až na výjimky), v nemocnicích budou návštěvy s omezením.

Omezení volného pohybu

Skončí zákaz vycházení, který nyní platí od 23. hodiny do 5. ranní.

Poskytování ubytování

Ubytování v hotelech či penzionech bude možné i pro běžnou klientelu. Dnes mohou hotely ubytovat jen pracovníky na služebních cestách, nebo lidi s nařízenou karanténou.

Školy

I nadále bude prezenční výuka umožněna dětem z mateřských škol a žákům 1. stupně ZŠ, žáci 2. stupně se stejně jako nyní budou mezi sebou po týdnu střídat ve škole a doma. Prezenčně docházet ale budou moci nově i studenti středních a vyšších odborných škol, ti se však budou rovněž střídat po týdnu. Zatímco nyní platí pro vysokoškoláky distanční výuka, 1. ročníky VŠ budou nově moci do školy na výuku docházet.

Sportovní akce

Profesionální i amatérské soutěže budou i nadále bez diváků. Změna je jen v tom, že nyní jsou amatérské soutěže zcela zakázány.

Rekreační sport

Nyní platí, že sportovat lze jen venku a maximálně v šesti osobách. Nově by se otevřela i vnitřní sportoviště, ale jen pro individuální sporty a jen do 10 osob. Sportovat venku by pak mohly jen 2 hrací týmy či skupiny.

Bazény a wellness centra

Dnes jsou zavřena s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb. Ve 3. stupni by mohla být koupaliště, wellness či posilovny otevřeny max. pro 10 lidí uvnitř, venku pro padesát.

Kulturní akce

Nic by se nezměnilo, divadla či kina by nadále byla bez diváků.

Muzea a galerie

Zatímco dosud musí být zavřena, nově by mohly zpřístupnit 25 % svých kapacit.

Hrady a zámky

Nově by je mohly navštívit skupiny max. po 10 osobách, nyní musí být zavřeny.

Knihovny

Knihovny nyní mohou vydávat jen předem objednané knihy a výhradně přes výdejní okénko. Třetí stupeň by umožnil jednoho návštěvníka na 15 metrech čtverečních.

Hospody a restaurace

V současnosti jsou pro veřejnost uzavřeny, vydávat jídlo mohou jen přes okénka. Při 3. stupni by provozovny musely být zavřeny mezi 22. a 6. hodinou. Uvnitř by mohli být u jednoho stolu jen 4 sedící návštěvníci.

Herny a kasina

Zde by při uvolnění platila stejná pravidla jako u hospod.

Pití na veřejnosti

Současný zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti by se zrušil.

anna1234 ( 24. listopadu 2020 16:51 )

.. "že se lidé, co neumí koupit bundu a boty jinak než v obchodě" .. mně to znělo ironicky, špatně jsem tě pochopila Pro mně je otevření kamenných obchodů také mezi dobrými zprávami

kahuja ( 24. listopadu 2020 12:07 )

Nevím z čeho soudíš, že mě vadí kamenné obchody.Navíc je mám mezi dobrýma zprávama. Je to jen jedno z témat, nelze sem psát všechny, to by pak bylo na brožurku, nikoliv na 2000 znaků.

manunu ( 24. listopadu 2020 11:56 )

Actimel: 7vox7, další z převleků siki_ tě smázli, máš se chovat slušně.

manunu ( 24. listopadu 2020 11:52 )

maxipes-fik:

anna1234 ( 24. listopadu 2020 11:47 )

.. kamenné obchody ti vadí, velké řetězce ne? a proč píšeš jenom o kamenných obchodech? Já vidím daleko větší nebezpečí v otevírání hospod a restaurací. Tam si dají pár piv a je po zábranách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa