Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5000 Kč důchodcům má podporu. Schillerová odmítla populismus, Maláčová slíbila reformu

Aktualizováno -
15. září 2020
17:55
Autor: simao, ČTK - 
15. září 2020
16:58

Ve Sněmovně to v úterý vřelo. Poslanci se v rouškách a polovičním počtu, než je obvyklý, sešli poprvé po prázdninách k řádné schůzi. A zlobě opozice čelila mj. vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Hájila totiž jednorázový příspěvek důchodcům 5000 korun, který poslanci podpořili. Schillerová odmítla, že by se jednalo o „populistický krok vlády“. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) pak vysvětlovala, proč mají příspěvek dostat všichni důchodci. A slíbila komplexní důchodovou reformu.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připomněla v souvislosti s tzv. rouškovným i vyplácení kompenzačního bonusu OSVČ, Antivirus na podporu firem, navýšené ošetřovné pro rodiče a další vládní pomoc v průběhu koronakrize. „Nezapomínejme, že s námi žijí také občané, kteří nás vychovali a poskytli nám domov,“ hájila 5000 korun, které mají dostat senioři jednorázově letos v prosinci.

Schillerová uvedla, že je coby ministryně financí pro to, aby se důchody příští rok zvyšovaly jen o zákonnou valorizaci – tedy o 848 korun. „Bude to dostatečné navýšení k tomu, abychom naplnili náš slib daný programovým prohlášením vlády – průměrný důchod ve výši 15 tisíc korun. Okamžitá reakce v podobě poskytnutí jednorázového příspěvku ihned zlepší životní úroveň důchodců. Kromě nákupu běžných věcí či služeb jim pomůže při úhradě některých zdravotnických služeb,“ upozornila Schillerová.

Vládní návrh na 5000 korun důchodcům byl v 1. čtení po vášnivé diskuzi poslanci schválen.

Opozice označuje tzv. rouškovné za předvolební dáreček. Schillerová naopak mluvila o tom, že se jedná hlavně v případě příjemců nízkých důchodů za „poměrně výraznou jednorázovou částku, na kterou by si jinak jen s obtížemi ušetřili“.

Maláčová vysvětlovala, proč přispějí všem důchodcům

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila návrh za „absolutní prioritu“. „Důchody jsou v ČR nízké. Téměř milion starobních důchodců a důchodkyň má i přes rekordní navyšování z minulých let starobní důchod pod 14 tisíc korun,“ upozornila.

„Často se tady vede debata, proč plošně, proč pomáhat všem stejně. Já si myslím, že bychom měli pomáhat zejména těm nejslabším, proto stejná částka. Protože když máte důchody 10 tisíc, tak pro vás má 5 tisíc jinou hodnotu, než když máte důchod 20 tisíc. Proto si myslím, že tento krok pomůže právě těm nejslabším,“ vysvětlovala.

Maláčová si prý nedokáže představit, že by se pomáhalo jen lidem s důchodem pod aktuálním průměrným. „Já si nedokážu představit, že by někdo, kdo má jen o korunu vyšší důchod, by tu částku nedostal. Myslíte, že by to bylo spravedlivé? Někdo kdo má o korunu více, o 10 korun více o 100 korun více, tak už by tu částku neměl dostat? To by bylo velmi nespravedlivé a já myslím, že by to napáchalo víc škody než užitku,“ varovala Maláčová.

Bauer: Předvolební úplatek

Poslanec Jan Bauer (ODS) označil debatu o rouškovném za „dětinsky jednoduchou“. „Je to o tom, jestli vláda má, anebo nemá jen tak z plezíru a s cílem vyhrát volby rozdávat jednorázovou finanční pomoc vybrané skupině společnosti,“ podotkl a označil příspěvek za „předvolební úplatek“. Apeloval na komplexní reformu důchodového systému a připomněl, že důchodová reforma je na první straně programového prohlášení vlády. Výsledkem je podle Bauera ale „nula“ a reforma se dle něj nechystá.

Jednorázový příspěvek označil nikoli jako důkaz mezigenerační solidarity, ale naopak „další krok mezigenerační nesolidarity“. „Je to zoufalá ukázka toho, jak málo této vládě záleží na tom, co tu po ní zbyde a že jsou jí ukradení lidé, kteří do důchodu teprve přijdou, což je současná generace třicátníků a čtyřicátníků,“ míní Bauer.

Maláčová slíbila: Pro reformu důchodů udělám maximum

„Naše vláda dluží důchodovou reformu. Je to totální priorita a já jako ministryně práce a sociálních věcí, protože je to priorita našeho programového prohlášení vlády, tak takovou reformu předložím tak, jak ji už rok a půl Komise pro spravedlivé důchody projednává, a pojďme o ní poctivě diskutovat. Já souhlasím s tím, že potřebujeme systémové řešení,“ připustila Maláčová.

Upozornila, že je ministryní 25 měsíců a v lednu předložili záměr reformu učinit – další postup zkomplikovala koronakrize, podotkla Maláčová. „Já pro to udělám maximum – a nejenom proto, že to mám za úkol, ale i proto, že jsem ten ročník, kterého se to bude týkat – ten velký výpadek za několik desetiletí,“ dodala s tím, že jí jde o spravedlivé důchody nejen pro současné penzisty, ale i pro penzisty budoucí.

Poslankyně ANO si rýpla do Maláčové

Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) označila během debaty o jednorázovém příspěvku seniorům vyjednanou částku 5000 korun za koaliční kompromis.

„I když si paní ministryně (Maláčové) velice vážím a se vší úctou k ní mi to dnes tady připadalo při jejím vystoupení, jako když si vzpomenu na pohádku zlatovláska a na zlého krále, který pořád říkal jenom: Já, já, já. Ministryně financí tady nikdy neřekla: Já jako ministryně financí, ale my, jako vláda,“ vytkla Maláčové její rétoriku.

„Kolegové z opozice by se měli snažit vzbudit v důchodcích pocit viny. Neprojídáme budoucnost, neuplácíme voliče,“ odmítla poslankyně výhrady opozičních politiků.

Rouškovné bylo jedním z témat předvolební debaty Blesku:

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová míní, že největší dopady na seniory jsou za bydlení, stravu a léky. 5000 korun by jim nyní proto mohlo pomoci, uvedla.

„V rámci pravicové opozice je to nazýváno úplatkem atd., ale já jsem přesvědčena tak, jak jsem mluvila s našimi seniory v poslední době, že jim to nezmění pohled na stranu, kterou oni propagují a kterou chtějí volit. Jednorázový příspěvek 5000 korun neznamená, že budou volit pana Babiše nebo ČSSD, ale všichni těch 5000 korun chtějí a je úplně jedno, kolik ten průměr mají,“ míní komunistka.   

Bělobrádek: Někteří důchodci to nepotřebují a nechtějí

Bývalý šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) jí oponoval – upozornil, že jsou lidé, kteří mají penzi nad 15 či nad 20 tisíc.

„My zase máme voliče, kteří se na nás obracejí, mají penze vyšší a říkají, že to nepotřebují, že to nechtějí. Oni s tím naloží tak, že to pošlou na charitu. Protože když má někdo nadprůměrnou penzi, proč by měl dostávat stejně jako ten, který to v zásadě potřebuje, a navíc se tady nemyslí na další skupiny (nejenom seniory), které by si to zasloužily. Záleží na tom, s kým hovoříte. Ti, kteří mají podprůměrnou penzi, ti to samozřejmě ocení daleko více než ti, kteří říkají, že je to na úkor jejich vnuků,“ uvedl Bělobrádek. „Je otázka, jestli je skutečně spravedlivé a rozumné, aby příspěvek dostali úplně všichni, i ti, kteří nemají problém z té penze vyjít,“ dodal.

Válek: 5000 korun, aby se vešly do obálky?

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek přemítal, proč vláda určila coby příspěvek právě 5000 korun. Válek chtěl vysvětlení, „jak se přišlo zrovna k těm 5 tisícům, což shodou okolností je nejvyšší platná bankovka a jak probíhala odborná diskuze dvou týmů - sociální demokracie, která vypočítala 6 tisíc a týmu ANO, který vypočítal 5 tisíc.“

Válek se proto tázal, zda šlo o to, že „pětitisícovka se vleze do obálky“ a zda jde o poučení exposlancem Davidem Rathem, kdy byla „volena nejvyšší bankovka nejmenších rozměrů do jedné obálky tak, aby to šlo doručit“. 

Poslanec Topky se obává, že jde o číslo vytažené z klobouku. „Samozřejmě důchody u nás nejsou vysoké, každý se důchodu bojí, málokdo chce do něj dobrovolně odejít, snaží se nějakým způsobem vydělávat stále, řada důchodců musí pracovat," upozornil s tím, že řada důchodců dál svým dětem přispívá, a naopak řada příbuzných bohužel „tyje na svých důchodcích".

Ke svému projevu přidal i osobní rozměr. „Moje sestra pracuje v domově důchodců a některé ty příběhy jsou opravdu velmi smutné (...) Já samozřejmě musím mamince vysvětlit, proč jí nechci odhlasovat 5 tisíc korun. A ona to chápe, protože také nechce úplatek," dodal Válek.

STAN navrhli 6000 pro samoživitele

Debatu o rouškovném provázely další návrhy. Hnutí STAN v souvislosti s příspěvkem důchodcům předložilo návrh, aby samoživitelé dostali částku 6000 korun. Plošné vyplácení rouškovného seniorům odmítli.

„Mělo by se pomáhat skupinám, které jsou ohroženy, skupinám slabším, proto bychom navrhovali, aby bylo toto rouškovné vypláceno pouze těm, kteří jsou potřební, mají nízké penze apod. Jsme přesvědčeni o tom, že vláda v tomto případě zcela zapomněla na samoživitele, na které dopadla tato krize nejvíce, a také samozřejmě na rodiny s dětmi, které mají nízké příjmy,“ vysvětlovala poslankyně Věra Kovářová (STAN).

„Podle statistik se pětina samoživitelů zadlužila, velká část z nich přišla o práci, protože pracovali na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Myslíme si, že je to spravedlivé podporovat právě ty, které krize postihla nejvíce,“ dodala.

paja5 ( 26. listopadu 2020 17:01 )

Můj názor na akci rouškovne 5000 jeslí nám pošlu Česká správa sociálního zabezpečení moc nevěřím tomu že dostaneme věřím 50% procent

Zdenek ( 18. září 2020 11:13 )

je to prach sprosty U P L A C E N I - a TO soudruzka ze soudruhu-StBaku z ANO2011 " n e o k e c a " .......

PROBLEM ne/problem je v Zakone - ten je U C E L O V E tak napsanej , aby kdyz se to bude POLITIKUM hodit tak i kdyz Zakon jasne rika VALORIZACE , ale pak stejne politik prijde "" s 5.000 "" ...... bylo by nejdednodussi ten Zakon nastavit tak , ze by Cesky duchodce dostaval jasne dane procent z prumerneho platu v Cesku !!!!!

NEJDESIVEJSI JE , ze mame nejjjjlevicovitejsi vladu v Cesku - soudruh-StBaku ANO2011 + soudruh-pratel z CSSD a soudruhu-komunistu z KSCM , ale duchodci dostavaji jennnnnnn 38 % duchody k prumernemu platu v CR a TOOO za vlady "pravice" to bylo 44 % !!!!!!!!!!!!

++ Vláda Jiřího Rusnoka (10.07.2013 - 29.01.2014) ++ Vláda Bohuslava Sobotky (29.01.2014 - 13.12.2017) Ing. Andrej Babiš
Od 29. ledna 2014 do 24. května 2017 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí. a Schillerova ++ 1. vláda Andreje Babiše (13.12.2017-27.06.2018) ++ 2. vláda Andreje Babiše (27.6.2018-trvá)

levice-je-smegma ( 17. září 2020 19:27 )

82 let založení hitlerovské frajkorps. Německá menšina vyhánějící a vraždící Čechy. Z těchto sudeťáků pochází právě německý komunista wenzel trousil.

levice-je-smegma ( 17. září 2020 18:24 )

Máme tam svůj vzor!

levice-je-smegma ( 17. září 2020 08:01 )

My zloději fandíme ANO a budeme je volit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa