Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z miliardy na sport přes Hniličkovu agenturu je vyčerpán jen zlomek. Program má problém

Autor: ČTK - 
24. července 2020
19:36

V mimořádném dotačním programu COVID-Sport zatím sportovní organizace vyčerpaly jen zlomek z miliardy korun, která je k dispozici. Národní sportovní agentura (NSA) aktuálně zkontrolovala 560 žádostí v celkové výši asi 76,1 milionu korun. Dalších 468 žádostí je rozpracovaných. Agentura ale očekává, že velké sportovní kluby a jednoty teprve žádat budou a částka naroste. Čas mají do konce srpna.

„V současné době je částka podaných žádostí nižší, neboť se jedná zejména o ty nejmenší sportovní organizace a jednoty. Průměrná požadovaná částka je v desítkách tisíc,“ uvedla agentura, kterou vede vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička, pro ČTK.

Organizace vlastnící větší počet sportovišť mají shromažďování podkladů složitější. „Proto jim trvá žádost podat déle než malým jednotám s jedním sportovištěm,“ doplnila agentura.

Sportovní organizace mohou žádat o kompenzaci nákladů na provoz zařízení, která kvůli koronaviru nesměla fungovat, výdaje za zrušené nebo odložené akce, nebo nájem, který některé z nich musely hradit, i když nesměly provozovat svou činnost.

Státní prostředky jim pokryjí polovinu doložených ztrát. „To, že sportovní agentura tento program prosadila, je vynikající. Podmínky v něm nastavila také vhodně. Problém je však ten, že ve Sněmovně byl program okleštěn. Pokrytí 50 procent ztrát je nedostačující,“ řekl ČTK místopředseda ČUS Marek Hájek. Za další problematický požadavek označuje zúžení podpory na tři měsíce. „Pomoc tak pro mnohé kluby není tolik přínosná a velké procento si o dotaci nakonec rozhodlo nepožádat,“ dodal Hájek.

Video  Dojatý Hnilička. V Liberci vyvěsili pod strop haly jeho číslo.  - TV TIPSPORT
Video se připravuje ...

ČUS prosazení a vypsání mimořádného dotačního programu obecně oceňuje. „Jakmile by se nastavil COVID-Sport se stoprocentním pokrytím například provozu a údržby sportovišť, tak by to pro kluby s majetkem bylo velmi uchopitelné. Také by pomohlo, kdyby program nebyl vázán pouze ke třem měsícům, ale celoročně. Chápeme však, že politici chtěli nastavit pro všechny stejná pravidla, proto je COVID-Sport zúžený na tři měsíce,“ uvedl Hájek.

NSA chtěla, aby byly první peníze vyplaceny úspěšným žadatelům v první polovině července, ale zatím drtivá většina organizací na dotaci čeká kvůli nutnému souhlasu Evropské komise. Jedná se totiž o veřejnou podporu.

S penězi počítá například pražská tělovýchovná jednota Bohemians. „Museli jsme v žádosti něco opravit, ale mělo by to být schválené. Jde o půl milionu korun, nejsou to zanedbatelné peníze. V našem patnáctimilionovém rozpočtu je to však málo. Musíme si půjčovat peníze, protože nemáme z čeho žít. Na účtu máme tmu,“ uvedl její ředitel Richard Šach.

Žádost připravují v Tatranu Střešovice. „Budeme se snažit uplatnit ztráty za energie. Jde řádově o statisíce korun,“ řekl zástupce této jednoty Martin Vaculík.

NSA považuje zatím za předčasné řešit, co se stane s případně nevyčerpanými penězi, ale určitou vizi už má. „Jedním z řešení je ze zbývajících financí pokrýt další zasažené oblasti, například trenéři dětí nebo dětské sportovní oddíly, které mají velký výpad příjmů v souvislosti se sníženými registračními poplatky. To ale bude teprve na programu jednání s ministerstvem financí a vládou,“ uvedla agentura.

Video  Cílem Národní sportovní agentury má být transparentnost. Pomáhat bude i Pavel Nedvěd.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 25. července 2020 02:27 )

Hnilička...to je jako ta pověstná kuna v kurníku....to není žádný manager, viděli jsme jeho působení v této funkci v jednom extraligovém týmu a byli rádi, že doklepali sezonu a jeho vyhodili

krapotkin ( 25. července 2020 01:28 )

Však oni se bafuňáři rychle postarají o zbytek

frantacizek ( 24. července 2020 20:18 )

to má základ v důvěře v lidi.. sám to tak mám, proto tohle nikdy nepochopím..

frantacizek ( 24. července 2020 20:16 )

jsme země vlády byrokracie. Andrej se v tom vyžívá a zaštiťuje to heslem - lebo všetci kradnú, protože tuší, že spousta subjektů mávne rukou nad tím papírováním, než to vše shánět, aby dostali desítky tisíc pro tělovýc***u jednotu. Navíc většina z těchto potenciální žadatelů tohle mají jako koníček vedle práce. NIcméně jak to řeší práci s naší mládeží, které se tito věnují po práci intenzivně, to netuším. Tohle asi Hnilička nezamýšlel, když chtěl podporu těm dole..
Zkrátka úplně opačný princip než je to západní myšlení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa