Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Až 330 Kč za noc. Vláda chce poslat hotelům 3,3 miliardy, peníze z EU potvrzené nemá

Autor: Jakub Tomek - 
22. července 2020
05:30

Prázdné pokoje a miliardové ztráty. Takové jsou dopady krize na hotely a další ubytovací zařízení. Jenže podle plánu vlády už od srpna budou moci provozovatelé žádat o dotace za 72 „koronanocí“. V plné výši to dělá přes 23 tisíc korun za pokoj. Vládní plán má háček. Čeká na potvrzení Evropské komise. Vláda se spálila s vouchery na lázně, které rozjela bez notifikace eurokomise a tedy bez toho, aby bylo jasné proplácení z unijní kasy.

Dotační program s názvem COVID-Ubytování v pondělí schválila vláda a vyčlenila na něj 3,3 miliardy korun. Příspěvek bude přidělován podle kategorie a třídy ubytování od 100 až 330 korun za pokoj a noc za období od 14. března do 24. května. Podpora se ale netýká krátkodobých pronájmů typu Airbnb.

„V době, kdy musela být uzavřená ubytovací zařízení, vznikla škoda na zásobách a dalším. Pokud byla očištěna o mzdové náklady, aby mohl být program slučitelný s podporou Antivirus, došli jsme k částce zhruba 329 korun na pokoj. Podpora tedy bude ve výši maximálně 330 korun,“ vysvětlila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (49, za ANO). Podle ní by rezort měl výzvu k předkládání žádostí o dotaci vyhlásit už v srpnu. Program bude spuštěn až tehdy, kdy ho posvětí Evropská komise.

Zřeknou se náhrady

Čerpat peníze však nebude možné spolu se státní podporou pro živnostníky nebo malá „eseróčka“.

Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen. Slučitelný je s programem COVID lázně a COVID nájemné. Žadatel o dotaci se také bude muset vzdát možnosti, že po státu nebude požadovat náhradu za škodu.

My jsme to takhle navrhovali. Vedly se tady debaty o náhradách škod, což by bylo zdlouhavé a složité. Je to úplně běžná klauzule, která je i v dalších programech,“ řekl Blesku prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Čeká se propad

Podle Stárka projekt ubytovacím zařízením pomůže. „Cestovní ruch se zatím rozjíždí pomalu, zahraniční turisté sem zatím moc neproudí, takže to vnímáme jako pomoc pro udržení byznysu do doby, než tady bude opět poptávka,“ dodal. Za částečnou považuje pomoc šéf Fóra cestovního ruchu ČR Viliam Sivek.

„Návrhy, které jsme dávali, byly podstatně vyšší. Je třeba si uvědomit, že storna na ubytování začala s ohledem na postupující virus již koncem ledna a většina hotelů bojuje o přežití,“ napsal Blesku. Kvůli koronakrizi se letos počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.

Žádosti budou on-line

Zpracovávat žádosti bude Státní fond podpory investic. Ten bude brát v úvahu sezonnost ubytovacího provozu. Pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení zavřeno, na podporu nebude mít nárok, případně mu bude poměrně krácena. V případě léčebných lázní budou moci o příspěvek žádat jen nestátní zařízení. Pokud měl provozovatel do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu měl nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu, bude mít smůlu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa