Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vnuk Kubery (†72) napsal dědovi těsně před smrtí píseň. A řekl, jak se o úmrtí dozvěděl

Autor: Kateřina Baranová - 
13. července 2020
05:30

Byl jeho největší vzor a spíš než politika ho bral jako dědečka. Vojtěch Žižka (23) Blesku popsal, jaké bylo vyrůstat vedle politika, který se nakonec stal šéfem Senátu, Jaroslava Kubery (†72).  I to, že o jeho smrti se dřív dozvěděl ze zpráv, než od rodiny. O svém dědečkovi krátce předtím napsal písničku. Ten už si ji ale nestačil vyslechnout.

Jaký jste měli s dědečkem vztah?

Byl člověk, který měl strašně moc práce, byl to workoholik, trávil jsem s ním hodně času, u babičky a dědy jsem byl jako malý každý víkend. Moje mladší sestřenice ho už bohužel zažila víc v pracovním nasazení.

A jak jste ten čas společně trávili?

Podle mě úplně stejně jako ostatní. Byli jsme hodně na zahradě, hráli jsme počítačové hry. Naučil jsem se takové klučičí věci.

Měl jste nějaké výhody díky tomu, že jste byl vnukem politika?

Ačkoliv jsem nechtěl, určitá protekce tam byla. Když jsem chodil do školy v Teplicích, děda se znal s ředitelem a moje průšvihy se řešily zřídka. Ale byl jsem vychovaný tak, že jsem si musel vše zasloužit. Ale jací prarodiče aspoň trošku nerozmazlují, že…

Máte nějaký společný nezapomenutelný zážitek?

Nejvíce vzpomínek mám z hor. S dědou jsme často lyžovali. Nevím přesně, zda mě to naučil on, ale vždy to zaznamenával na kameru. On vždy natáčel rodinná videa. Také jsme byli oba nadšení do techniky.

„Nechtěl jsem to zveřejnit, když se smrt dědy tolik řešila“

Vydal jste píseň o rodině, kterou jste věnoval dědovi. Co vás k takovému nápadu přimělo?

Hudbě se věnuji už několik let pod jménem Cortex. Tato píseň o rodině vznikla už v prosinci a text jsem dokončil zrovna v době, kdy děda zemřel. Je paradox, že se jmenuje „Až tu nebudou“.

Takže o té písni nevěděl?

Je to tak. Musel jsem ji potom poupravit. Byla docela dlouho v šuplíku. Nechtěl jsem ji zveřejnit, když se smrt dědy tolik řešila.

A v hudbě vás podporoval?

Moc ne. Byl to zkrátka jiný žánr. Jsme odlišná generace. Ale jsem si jistý, že tuhle písničku by ocenil. Děda byl spíš na rock 'n' roll, dokonce s kapelou nazpíval nějaké písničky.

Ve videoklipu se objevují snímky z dětství. Ty jsou od vašeho dědy?

Ano, původně jsem měl jinou představu. Právě v den smrti jsem dědovi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa