Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuberu (†72) v Senátu nahradí „korunní princ“ Hanza. Fiala bod pro ODS zapil pivem

Aktualizováno -
13. června 2020
15:47
Autor: ČTK, trm - 
12. června 2020
08:25

Lidé na Teplicku si v sobotu ve finále doplňovacích voleb vybrali nového senátora. Nástupcem Jaroslava Kubery (†72, ODS), který v lednu náhle zemřel, se stal teplický primátor Hynek Hanza (ODS). Získal 57,17 procenta hlasů - 5302 celkově. Ředitel ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za Senátor 21) skončil s odstupem druhý, nasbíral jen 42,82 procenta hlasů, vyslovilo se pro něj 3972 voličů. Účast byla ve druhém kole jen 9,26 procenta.

Nový senátor Hanza (ODS) se vzdá krajských funkcí i postu krajského zastupitele. Chce skloubit post senátora i teplického primátora.

Voliči svým hlasováním rozhodli nejen o novém zástupci v Senátu, ale i o úpravě sil mezi senátními frakcemi. Protože dali přednost Hanzovi, senátorský klub ODS by se opět početně vyrovnal nyní nejsilnějšímu klubu Starostů s 19 členy.

ODS Hanza je považován za Kuberova „korunního prince“, v minulém volebním období byl jeho prvním náměstkem v Teplicích, v roce 2018 se po něm stal primátorem. Bergman se postavil v posledních senátních volbách v roce 2016 přímo Kuberovi, podlehl mu ve druhém kole.

„Blahopřeji Hynku Hanzovi k vynikajícímu výsledku! Mám velkou radost. Obhajovat senátorský mandát po jedinečném Jaroslavu Kuberovi bylo obtížné, pan primátor Hanza to dokázal. Moc děkuji našim voličům na Teplicku a všem, kteří na dálku vyjadřovali podporu!“ uvedl na twitteru šéf ODS Petr Fiala a přidal fotku s vítězem i pivem.

   

Na podzim jdou k senátním volbám lidé ze třetiny Česka

Rozložení sil bude platit až do podzimu, kdy se v říjnu spolu s krajskými uskuteční řádné senátní volby na třetině území republiky. Teplicka se podzimní senátní volby týkat nebudou. Vítěz doplňovacích voleb se totiž ujme senátního mandátu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Mírným favoritem byl Hanza, který před týdnem první kolo vyhrál se ziskem zhruba 30 procent hlasů. Bergman, který už finálový duel zažil předloni s Kuberou, v úvodním kole dostal zhruba 22 procent hlasů.

Kuberova nástupce v horní komoře si měli lidé původně vybírat už na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli epidemii koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda proto následně musela nechat Parlamentem schválit zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen. Volby na Teplicku i nyní kvůli nákaze doprovázela zvýšená hygienická opatření a také velmi malý zájem voličů.

V prvním kole voleb lidé vybírali z devíti kandidátů a od začátku hlasování ho provázela nízká účast, která nakonec činila 15,79 procenta. O Hanzově postupu bylo rozhodnuto už v průběhu sčítání. O druhém kandidátovi Bergmanovi až po sečtení více než poloviny hlasů. Do té doby soupeřil s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM), který skončil třetí. Čtvrtá byla starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Video  Hamáček o smrti Kubery: Jako blesk z čirého nebe  - Blesk: Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Genosir ( 13. června 2020 20:35 )

Zasranec Kubera...taky vychcanej šmejd dobře že zakalil prasw jwdno smradlavý...

Genosir ( 13. června 2020 20:01 )

Prostě češi jsou idioti...senát a takovýhle ***i jsou k hov.nu

Genosir ( 13. června 2020 20:00 )

Grázlové...Tyhle darebáky by lidi mělu mlátit a nevolit!!!!!

e.lesanova ( 13. června 2020 19:21 )

Dokud ODS nepochopí, že by měli udělat "čistku" ve svých řadách, kde jedinci typu sprostý, zvrácený Novotný jsou balvanem směrem ke dnu, vyměnit neschopného, slabého Fialu a omezit "módu" a jediný program Antibabiš, udávání a věčnou kritiku "všeho", tak jim stejně nic nepomůže

Matos7 ( 13. června 2020 16:23 )

Méňecennej fiala taky pije pivo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa