Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vykrádání“ návrhů i novinky ke koronaviru ve Sněmovně. STAN chce řešit Mynáře a Kuberu

Aktualizováno -
5. května 2020
16:05
Autor: simao, sab, ČTK - 
5. května 2020
10:04

Babišova vláda čelí kritice mj. za to, že „vykrádá“ opoziční návrhy, které nejdříve zamítne a následně je oprašuje a vydává za své. Tradičně kritický byl i Miroslav Kalousek (TOP 09). ODS si připravila tabulku s opatřeními, které navrhla, vláda s nimi přišla později. Ve Sněmovně se ale dnes řešilo vše možné. Tlaky Ruska, smrt Jaroslava Kubery

O vládním návrhu na prodloužení poskytování státních příspěvků 500 korun denně pro OSVČ do 8. června poslanci rozhodovali znovu potom, co jim předlohu vrátila horní komora.

Senát zejména chce, aby se dotace zvýšila za květen na 700 korun za den a za červen na 900 korun denně. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je projednání tohoto bodu pro tento týden prioritou. Sněmovna nakonec senátory přehlasovala a příspěvek tak zůstane ve výši 500 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhy Senátu nesouhlasila. Novelu zákona o takzvaném kompenzačním bonusu nyní dostane k podpisu prezident.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci slíbil, že senátní návrh podpoří - přijde jim spravedlivější. Ocenil také, že se rozšiřuje okruh příjemců například o pěstouny. Přiklonili by se k němu i poslanci KDU-ČSL a TOP 09, i když podle jejich šéfa Miroslava Kalouska návrh zřejmě neprojde, a tak podpoří alespoň sněmovní verzi. Tu budou rovnou podporovat poslanci ČSSD.

Poslancům STAN se pro změnu nelíbí, že v žádosti o ošetřovné je v době uzavřených škol nutné doložit potvrzení o uzavření školy. Předkládají proto návrh, který to má zjednodušit.

TOP 09 navrhne, aby Sněmovna dnes zařadila na svůj program jednání o vztazích s Ruskem. Předseda KSČM Vojtěch Filip nemá kvůli svým výrokům ohledně Ruska být podle Topky ve vedení Sněmovny, sbírá podpisy pro jednání o jeho odvolání.

„Já předpokládám, že nevyhovíme těmto návrhům,“ reagoval šéf poslanců ANO Faltýnek s tím, že o případném odvolání komunisty Filipa z vedení Sněmovny se mohou bavit až za čtrnáct dnů.

Dopady na sport i vouchery za kulturu

Mimořádný bod požadovala i poslankyně Pirátů Olga Richterová, jde jí o poskytnutí informací a dat ke koronaviru.

Zrychleně by mohli poslanci schvalovat například zmírnění dopadů vládních opatření k omezení šíření nákazy na sport nebo možnost dávat poukazy místo okamžitého vracení peněz za zrušené kulturní akce.

Například menší divadelní soubory ale podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka využijí alespoň možnosti pořádat akce pro sto lidí.

Jurečka: Vláda má dlouhé vedení

Vláda navrhuje také další přerušení EET, a to do konce roku, a příspěvky pro malé společnosti s ručením omezením. Ministryně financí Alena Schillerová představí zákon o kompenzačním bonusu pro malá s.r.o. Ta by ho měla získávat za stejných podmínek jako OSVČ.

Opozice upozorňuje na to, že již v minulosti přišla s některými návrhy, které nyní předkládá vláda. „Odklad EET jsem před měsícem navrhoval ve dvou variantách, do konce tohoto roku, nebo ideálně příštího! Ani jednu variantu vládní koalice nepodpořila, aby s ní teď přišla, sice dlouhé vedení, ale malý úspěch to je. Budu rád, když se vláda bude častěji a rychleji inspirovat,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Že vláda bere „inspiraci“ u opozice, tvrdila již dříve i ODS. A také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se marně snažil ve Sněmovně prosadit kompenzaci za fixní náklady pro podnikatele. Vláda však v pondělí přece jen odstartovala debatu o kompenzaci za nájmy pro podnikatele, kteří museli zavřít či omezit provoz kvůli vládním opatřením.

„Je to už klasický scénář: Vláda naše připomínky a návrhy přehlasuje, nechce o nich jednat a pak je předloží jako svůj návrh. Nejdůležitější ale je, že to předloží,“ komentoval vládní postup Kalousek a dodal: „Je na tom ale k uzoufání, že vláda tomu nerozumí a nepředloží to hned. Když to předloží opozice, vláda tomu nerozumí tak, aby o tom jednala. A pak trvá ještě měsíc, než jim to dojde. Škoda toho času...“

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohl bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

Šéf ODS Petr Fiala si na tiskovou konferenci rovnou přinesl tabulku, která ukazuje, že s několika návrhy nejprve přišla ODS a poté je předložila vláda. Podle místopředsedy lidovců by vláda měla začít řešit možnosti mimosoudních vyrovnání, aby nebyly brzy zahlcené soudy spory o odškodnění.

Kalousek: Babiš jako Štrougal

Právě Kalousek, kterého o víkendu opět Andrej Babiš označil na TV Nova hned několikrát za „symbol korupce“, si rýpl do premiéra za postoj k tomu, zda budou moci letos Češi vycestovat do zahraničí na dovolenou. Babiš upozorňuje, že nechce lidem nic přikazovat, nejen pomocí voucherů na cestování po tuzemsku však Čechy nabádá, aby své peníze letos utráceli hlavně v ČR a podpořili tak i české hotely a restaurace. Babiš přitom na svém facebooku ve videu argumentoval i českými filmy. 

„Já myslím, že naše země je fantastická, krásná a taky si vzpomeňte na naše legendární filmy: Slunce, seno, jahody například, nebo Na samotě u lesa... v létě. Nebo v zimě S tebou mě baví svět, každé Vánoce to vidíme, Snowboarďáci, Anděl na horách atd. Já si myslím, že je velice důležité, aby my jsme teďka podpořili náš cestovní ruch. Protože samozřejmě je velká debata, jak to bude s dovolenými,“ říká Babiš na videu.

Video  Babiš v roušce o dovolené a omezení cestování kvůli koronaviru: Vytáhl české filmy i vouchery na cesty po tuzemsku.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

„Pokud chtěl Andrej Babiš svým vystoupením dosáhnout toho, aby se nám zastesklo po Lubomíru Štrougalovi v čele vlády, tak se mu to povedlo,“ glosoval Babišův výkon Kalousek.

Zjitřená debata o pravomocích Vojtěcha

Diskutovat se patrně bude i o chystaném rozšíření pravomocí ministerstvu zdravotnictví kvůli možnosti zavírat obchody, bazény a další provozovny a regulovat hromadné akce i mimo stav nouze. Opozice má problém s tím, že jeden zákon má dát tak mocné postavení jednomu resortu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) naopak tvrdí, že zneužití nových pravomocí nehrozí.

Za to, že vláda projednávání novely přerušila, jí poděkoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Vláda očividně dostala ústavní rozum, protože ten návrh, který připravovala ze svého principu odporoval dělbě moci ve svém demokratickém státě,“ řekl s tím, že vláda je odpovědná Parlamentu i v nouzovém stavu. To, že vláda s návrhem nepřišla ocenila například i ODS.

Piráti navrhují, aby se zavedl tzv. pandemický stav, který bude méně přísný než nouzový stav. Ten by se měl vyhlásit po potlačení epidemie na úroveň 20 nových případů denně. „Pokud teď vláda přichází s tím že zavede pandemický stav, tak jak jsem to navrhovali, tak si myslíme, že to je správný směr,“ řekl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Naopak proti jakékoli změně legislativy je ODS. Bylo by prý účelová a nebezpečná. Debatovat by ve Sněmovně byli ochotní o konkrétních opatřeních. Vláda navíc podle šéfa nejsilnější opoziční strany Petra Fialy zneužívá nouzový stav při projednávání některých zákonů.„Ani veřejnost nemá dobré informace o tom, co se vlastně přijímá a proč,“ řekl a poukázal například na že návrh zákona o kompenzačním bonusu vláda přidala do systému jen několik hodin před tím, než ho měly projednat výbory a následně Sněmovna.

Pro rozšíření Vojtěchových pravomocí nejsou ani komunisté. Otázka je podle šéfa STAN Rakušana, jak vláda stihne do 17. května připravit ústavní novelu, kterou má připravovat resort vnitra, jak o tom informoval jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD).

Zmatek kolem změny ústavního zákona

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není možné ústavní zákon projednávat ve stavu legislativní nouze a tedy zrychleně. „My potřebujeme opravdu vědět konkrétní změní, protože tady velmi často dochází k tomu, že ministr jeden řekne něco, druhý řekne úplně něco opačného. Jsou schopni si protiřečit na jedné vládní tiskovce,“ řekla Pekarová s tím, že se chce vyhnout účelovým zákonům.

Jasně podle poslance a člena zdravotního výboru Vlastimila Válka (TOP 09) není stanoveno ani to, jak se vnímá termín „epidemie“ se kterým chce nový zákon pracovat.

Den předtím na tiskové konferenci ale ministr Vojtěch uvedl, že v tom, aby se zákon projednával ve stavu legislativní nouze není problém. Do toho ale teď „hodila vidle“ koaliční ČSSD.

„Určitě je to lež a je to fáma a není to pravda a ani to nemůže být pravda, že takovýto zákon, můžeme říct zákon o bezpečnosti, je to ústavní zákon, bysme chtěli projednávat v nějakém zkráceném režimu v rámci legislativní nouze. To prostě není možné,“ řekl šéf poslanců ČSSD Chvojka, který se o tom podle svých slov těsně před tiskovou konferencí bavil se šéfem strany a ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Chvojka „na férovku“: Nedá se to stihnout

Návrh bude sociální demokracie prý projednávat se všemi stranami, které jsou ve Sněmovně zastoupené. „Žádná legislativní nouze, budeme to projednávat řádně tak, aby byl zákon schválen tak, jak se schvalují zákony ústavního charakteru,“ dodal Chvojka.

„Pokud nechceme obcházet ústavu, což vlastně ani nejde a nebylo by to ani v pořádku, tak musíme na férovku říct, že do toho 17. května se to nedá stihnout,“ řekl Chvojka. Pokud by byla opatření vzhledem k epidemiologické situace dále potřebná, je podle něj jediná možnost opět požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o týden nebo o dva.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové se ale tím, co by bylo po ukončení nouzového stavu 17. května bude vláda zabývat až ve čtvrtek. Bavit se teprve bude kabinet i o změnách v ústavním zákoně.

„Nikdo nechce za každou cenu prosazovat něco, co ostatní považují za ohrožení ústavního pořádku. Nikdo nechce ohýbat Ústavu této země,“ garantoval ministr kultury Zaorálek (ČSSD).

„Představa, že nebudou nic dělat a znovu přijdou s žádostí o prodloužení nouzového stavu, ta mně přijde legrační a už se proti tomu v podstatě postavil pan premiér Babiš, takže já to nepovažuju úplně za aktuální,“ reagoval Jakub Michálek (Piráti).

Rakušan chce řešit Mynáře

Předseda STAN Vít Rakušan se také vrátil k jednání zahraničního výboru. Na ten pozvali už dříve několikrát kancléře prezidenta Vratislava Mynáře. Chtěli, aby vysvětlil pochybnosti, které panují ohledně čínského dopisu pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který měl údajně Mynář objednat. Ten ale nepřišel.

Rakušan navrhoval, aby výbor požádal o vyjádření prezidenta. To ale neprošlo přes koaliční poslance, kteří ve výboru sedí. „Ta věc by se měla dostat, pokud výbor není dostatečným partnerem, na plénum Poslanecké sněmovny. Měli bychom tuto záležitost plenárně projednat,“ řekl Rakušan, který ještě jednou požádá Hrad o vysvětlení.

KSČM trápí sucho

Poslance KSČM trápí sucho. Svoji toleranci vlády Andreje Babiše (ANO) podmínili sedmi body, dva z nich se týkají ochrany vody. Poslankyně Marie Pěnčíková kritizovala ministerstvo životního prostředí, že situaci roky neřešilo. Nyní chtějí, aby se na boj se suchem dávalo více peněz.

Konkrétní potřebné kroky chtějí teprve představit. O pevné zařazení bodu v souvislosti se změnami klimatu na středu odpoledne budou žádat Piráti. Chtějí vědět, jak vláda předchází dalšímu suchu a prosadit své připravené nápady.

„Není hrozba pouze koronaviru, je také hrozba sucha, hrozba nedostatku vody, hrozba toho, že se nebudeme schopni naučit zachzet s vodou, aby byla i pro příští generace,“ navrhl na středeční jednání bod k suchu a vodě šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

melika ( 5. května 2020 19:43 )

To se mi moc líbí

frantacizek ( 5. května 2020 16:08 )

nedůvěryhodné i pro záchrannou službu, kam mířily, ale Háva dostal svých prvních 90 milionů ze státního rozpočtu, za tuhle "maximálně" výhodnou transakci, přičemž sešrotování těch MIgů, které už nechtěl nikdo nákladně modernizovat, by nás vyšlo levněji..
Mirdo, nemám tolik času, abych pokračoval přes Diag Human až k relativně nejnovější tvé kulišárně s Hávou, kdy tě poměrně evidentně usvědčila redaktorka Reporteru čt v legendarní reportaži o prodeji Letounů CASA (tam už to jen nebylo přes Hávův Zenit, ale Omnipol), to si zaspolupracoval se snad nejhorším předsedou a ostudou ODS MIrkem Tupolánkem. A tehdejší ministryní obrany Parkanovou, která viděla do té doby vojenský letoun jen na obrázku a ta kvůli tomu chodí jako tvůj bílý kůň po soudech ještě teď, leč nepochybuji, že za to taky něco nedostala, čili se jí nezastávám.
Pokud z tohoto mála výčtu nepřipadá někomu, že Mirda nebyl symbolem minimálně špatného hospodaření se svěřenými státními prostředky, tak můžeme pokračovat.. Nejlepší ministr financí podle frakce anonymních alkoholiků evropského parlamentu. Ale bylo by pod mou úroveň ti vyčítat angažmá a schvalování zákonů s KSČ v tehdejší Národní frontě kontra nynější horování pro odvolání Filipa z místa mistopředsedy sněmovny, pač to beru za tvé zmoudření a snahu kát se, pač ti samozřejmě věřím, že jsi katolík každým coulem jednání.

frantacizek ( 5. května 2020 16:07 )

Mirdo, já dneska budu neloajální. Pač už je toho pokrytectví fakt moc. Pamatuji, jak si v podstatě porušil zákon coby ministr financí v případě schvalování internetového sázení pro hned několik společností, přičemž to nemělo tehdy oporu v zákoně a v podstatě sám ses usvědčil nedlouho předtím, když se o tom jednalo, že tohle tu oporu v zákoně nemá. Uběhlo pár měsíců a ty si to povolení ty kluku ušatá vydal, přičemž zákon změn nedoznal... To na margo vysmívání se vládě ohledně pochybení v případě krizového zákona. Je pak úplně zbytečné se ptát, co nebo spíše kolik tě k tomuhle brutálnímu obratu a porušení zákona tak asi přimělo.. Anebo si takový sudokopytník, jak tvrdíš o ministerstvu zdravotnictví v případě chování se v legislativním procesu..
Nebo jak to bylo v případě Kapsche a elektronických vinět, které měly nahradit dálniční známky coby ekonomický propadák, na který upozorňovala dokonce celá, rovněž pravicová ODS? To na margo zase tvého ječení ve sněmovně, že současná vláda neumí šetřit.. Pač ty si to uměl výborně. Tam propadlo snad 15 miliard.
Popř. pač v TOP 09 jste experti na IT zakázky (Drábek a Šiška a terorizování soc. pracovníků, kteří museli ručně řešit týdny dávky i o víkendech, pač jste se na nefungujícím IT systému potřebovali nabalit) zrušení tehdy vítěze štábního informačního systemu americké IBM a důvod charakterizuje přesně Mirdovo přemýšlení o spravování veřejných peněz - rušilo se to, protože IBM předložila NÁPADNĚ nízkou cenu. Přičemž to je principem tendrů, vybrat nejvýhodnější nabídku.. Celé to hodili na Holáně, kterému bych i věřil, že byl hluboce věřícím na takové operace, nezdál se, že by podobným věcem holdoval, Mirda jako ekonomický náměstek tehdy na ministerstvu obrany vydal k tomuto tenhle "zdravý" a hlavně logický posudek.
No a z angažmá Mirdy na ministerstvu obrany už jako ministra obrany a odtud pak už ty známé malé domů pro lobbistu Richarda Hávu, která začala provizí z výměny Migů za polské vrtulníky Sokol, které byly nedůvěry

marlen52 ( 5. května 2020 14:41 )

Kalousku kde jsi byl když bylo nejhůř teď máš plno keců podle mě to zvládli na jedničku a místo abyste jim poděkovali jak to urejdovali a nedopadli jsme jak v jiných státech tak do nich ještě kopete můžete se stydět.

nespokojeny ( 5. května 2020 14:24 )

Vedení ODS je v současné době opravdu impotentní.
Fiala podporovaný Stanjurou a Němcovou dostanou ODS "na dno".
Nejslabší předseda v historii ODS. Suchý, teoretik bez charisma.

TOP 09 páchá sebevraždu v přímém přenosu. STAN už nikdo nezná. KDU ČSL jako by neexistovala.

Piráti nejsou standardní strana, ale zřejmě je všechny napravo porazí.

Pravice vyklízí pozice. Bohužel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa