Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš dal slib podnikatelům: Stát přispěje na nájmy. Kalousek mluví o „zoufání“

Autor: ČTK - 
2. května 2020
20:40

Stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Třetinu nájemného by měl uhradit pronajímatel, třetinu nájemník a třetinu stát, řekl serveru iDNES.cz premiér Andrej Babiš (ANO). Dosáhnout na podporu by měla nejen obchodní centra, ale i hospody, malé obchody nebo například kadeřnictví. O úhradu části nákladů postižených podnikatelů usilovala již dříve opozice.

„Logika by měla být taková, že stát přispěje na nájemné, když se dohodne nájemce s pronajímatelem na slevě nájemného. Odstavili jsme část podnikatelů od provozu, měli tím pádem zavřeno, na ty by se to vztahovalo,“ řekl serveru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda by to podle něj měla projednat příští týden, nejpozději 11. května. V ten den se v rámci uvolňování omezení mají otevřít mimo jiné obchodní centra.

„Z ekonomického hlediska lze takové opatření vítat. Na podpoře takto decimovaného podnikatele se ovšem podílí pronajímatel, takže stát, respektive daňový poplatník nepřebírá veškeré záchranné plnění. Stát zde mohl být přece jenom velkorysejší a podílet se na záchraně nikoli z jedné třetiny, ale z poloviny,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Havlíček: Přispět můžeme i polovinu

Havlíček serveru dnes řekl, že existuje i možnost, že by se stát podílel na nájemném podnikatelů i více než třetinou. Podle něj by to mohla být až polovina, rozhodnout o tom ale musí vláda. V případě, že by stát hradil třetinu nájemného, stálo by to rozpočet zhruba tři miliardy korun. V případě poloviny by to byly čtyři miliardy korun.

„Navrhuji, aby to bylo za dobu od 12. března do 30. června, i když se ty prodejny či provozovny otevřou třeba 25. května. My říkáme, dejme jim to až do 30. června, protože je pravda, že i když otevřou, tak nebudou hned prodávat, křivka nárůstu bude pozvolná,“ uvedl Havlíček.

Příspěvek na nájem požadovala dřív i opozice

Úhradu části fixních nákladů podnikatelů od státu požadovala již dříve opozice. TOP 09 například navrhovala, aby stát hradil 100 procent nájemného těm, kteří museli zavřít, a 80 procent těm, kteří měli omezené podnikání.

Podle nedávno přijatého zákona firmy v pronajatých prostorách, které kvůli vládním opatřením proti epidemii koronaviru musely zavřít své provozy, mohou nájem za období od 12. března do 30. června splatit až do konce letošního roku.

Podobně je to ošetřeno i u bydlení, kde podle zákona nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud do konce července nebudou platit nájemné kvůli tomu, že jsou v důsledku opatření proti epidemii koronaviru bez příjmů. Dlužné nájemné ale mají zaplatit do konce letošního roku. Proti zákonu se postavila Asociace developerů ČR. Podle ní návrh zaseje do české ekonomiky druhotnou platební neschopnost.

Následně pak vláda přijala nařízení, podle kterého po dobu trvání mimořádných opatření v souvislosti s pandemií koronaviru nebude možné zvyšovat nájemné bytů. Toto ovšem chtějí senátoři ODS a hnutí STAN zrušit u Ústavního soudu. Nelíbí se jim, že zmrazení cen není časově ohraničené, například koncem roku.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohl bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

halba ( 4. května 2020 10:24 )

Kolik se bude vyplacet za ty schranky povesene prevazne na tech obecnich baracich ?

joachimk ( 3. května 2020 22:33 )

Baviši - to by musel osel popisovat své vlastní vystoupení.

havran2 ( 3. května 2020 13:30 )

Kalouskovi šála nepomůže,co tak mu dát roubík ?

joachimk ( 3. května 2020 10:19 )

Ulanbachore - už tě zas pustili ven?

joachimk ( 3. května 2020 10:18 )

Předposlední nejlepší ministr ČR může začít rozdávat ze svého. Nahrabal si dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa