Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Účet za ples na Hradě: Valčík Zemana s Monikou stál 167 tisíc. Peníze šly od první dámy

Autor: Jakub Kopřiva, Vera Renovica - 
18. ledna 2020
05:01

Kolik stojí tanec se sošnou manželkou premiéra? Prezident Miloš Zeman (75) si na svém charitativním plese před týdnem „střihl“ valčík s Monikou Babišovou (45) a vybral peníze pro ohrožené děti a seniory. Vstupní náklady? Jak zjistil Blesk, 167 tisíc korun, i díky štědrým sponzorům a vystupujícím.

Podle registru smluv uzavřela Správa Pražského hradu (SPH) k pořádání už 5. reprezentačního plesu smlouvu s organizátorem, kterým byl Nadační fond Ivany Zemanové (54). Ten společně s fondem prezidenta republiky následně přerozděluje výtěžek z plesu mezi charitativní organizace.

A právě fond první dámy musel Hradu zaplatit 167 tisíc korun za to, že bude smět využít prostory, mobiliář, čti nábytek a že kvůli plesu Hrad zaangažuje šatnářky, elektrikáře a další pomocný personál.

Sály zadarmo?

Částka obsahuje také pronájem Španělského a Rothmayerova sálu, který pro soukromé subjekty stojí 900 tisíc – vzhledem k tomu, že zde šlo o charitativní akci prezidenta, byly podmínky výjimečné.

Z uvedené částky 167 tisíc byla dle registru smluv také zaplacena i faktura na 111 tisíc korun za ozvučení, protože na plese bez nároku na honorář zpívali Helena Vondráčková (72), Bohuš Matuš (46), Daniel Hůlka (51) či Václav Neckář (76).

Video  Ples na Hradě: Zeman si zatančil s první dámou Ivanou  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Milionový výtěžek

Vstupenka do Španělského sálu stála 10 tisíc korun, zahrnovala i lístek do tomboly. Ples loni vynesl 2,36 milionu korun – část šla z prezidentova fondu na dětské „klokánky“, fond první dámy rozděluje peníze dětem a seniorům. Letos se očekává podobná částka. „Údaj o finančním výtěžku charitativního plesu ještě nemáme k dispozici,“ napsal Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Výtěžek nebude spotřebován na administrativní náklady, jako u některých nejmenovaných neziskovek, ale půjde na projev soucitu s těmi, kdo se ještě nebo už nemohou bránit – na projev soucitu s dětmi a seniory,“ upozornil ale už na plese prezident.

Nechtěli mzdu

A zmínil také, že se organizátoři akce – krom jeho manželky třeba i dcera Kateřina (26) – akcí zabývali „bez nároku na odměnu“. Kdo zaplatil catering a další detaily, nám kontaktní osoba fondu první dámy neuměla říci s tím, že na finální vyúčtování se ještě čeká.

Ceny do tomboly, tedy večeře s prezidentským párem, divočák z lánské obory, hokejka a dres Jaromíra Jágra, hodinky či wellness pobyty, byly ale nejspíš stejně jako loni „z vlastní zahrádky“, případně bezúplatně věnované.

Pokuta ve smlouvě

Podle Správy Pražského hradu je kapacita Španělského sálu maximálně 1000 osob. Tolik hostů si mohl pozvat i prezidentský pár. Kdyby to ale prezident s první dámou „přešvihli“ a dorazilo o sto lidí víc, bylo by to bráno za hrubé porušení povinností. A za to by hrozila organizátorovi – tím byl fond první dámy – pokuta ve výši 40 tisíc korun.

Zpěvačka Helena Vondráčková (72) na pátém charitativním plesu na Hradě (11.1.2020) Zpěvačka Helena Vondráčková (72) na pátém charitativním plesu na Hradě (11.1.2020) | Twitter/ Jiří Ovčáček

„Cigárko“ s omezením

Jistou nepříjemností pro prezidenta mohla být větička ve smlouvě, kde se jasně stanovuje kuřácký „koutek“. Zeman je totiž vášnivý kuřák a podle svých slov si dopřeje dvě krabičky denně. A to už prý svůj nešvar omezil. Jenže podle dokumentu se smělo čadit jen venku, jinak hrozilo vykázání dotyčné osoby z prostor, kde se akce konala. Jestli si tedy chtěla hlava státu dát oblíbené cigáro, a nechtěla přitom „na mráz“, musela si domluvit výjimku, aby mohl být popelníček přímo ve Španělském sále.

Zeman promluví na Frekvenci o Soukupovi, Válkové či Gottovi

Rádio Frekvence 1 odvysílá v neděli 19. ledna v 18:00 živě z Lán svůj Prezidentský Pressklub. Miloš Zeman (75) v něm bude reagovat na aktuální dění v Česku i v zahraničí.

Řeč bude například o překotných politických změnách posledních dní v Rusku, o setrvání Heleny Válkové (69, ANO) ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva, detaily konce jeho „přátelství“ s Jaromírem Soukupem (50), a mimo jiné také o tom, zda se hlava státu zúčastní vzpomínkového setkání na Karla Gotta (†80) pořádaného rodinou. V neděli 12. ledna byl prezident hostem pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa