Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Takhle Okamurovi rostou trubky: Palác za 20 milionů? „Opičárna,“ říká sousedka

Autor: David Polák - 
15. prosince 2019
05:01

Na jednom z nejlukrativnějších míst v Praze 6 vyrůstá vila, které se humorně říká „Takešiho hrad“ (podle japoneského zábavného pořadu). Svůj palác si tam totiž za 20 milionů korun staví šéf SPD Tomio Okamura (47). Místním se ale stavba nelíbí, i když to má být světový unikát.

„Je to opičárna a vůbec se to sem nehodí. Já bych v tom bydlet teda nechtěla,“ řekla Blesku paní Alena, která žije v ulici nad stavbou. Vila vyrůstá v ulici Nad Tejnkou v pražském Břevnově už čtyři roky a tvoří ji 20 tubusů.

Takový dům svět neviděl. Jsem připraven na to, že mi ho budou okukovat nadšenci do architektury. Už jméno architekta znamená, že se výsledná stavba dostane do učebnic,“ pochlubil se před lety Okamura.

Vila Tomia Okamury za 20 miliónů se staví již 4 roky. Stále jsou hotovy jen obvodové zdi. Vila Tomia Okamury za 20 miliónů se staví již 4 roky. Stále jsou hotovy jen obvodové zdi. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Podle dalšího souseda ale dům vypadá, jako by si někdo stavěl bábovičky na pískovišti. „Nepochopím, jak to někdo mohl povolit,“ řekl Blesku. Oblast je totiž podle zápisu v katastru památkově chráněným územím.

Šéf SPD měl se získáním stavebního povolení problém. Stavět chtěl už v roce 2014, ale proti byli úředníci z Prahy 6. Podle nich totiž dům nesplňoval podmínky pro výstavbu. Potom, co se ale v Praze změnily stavební předpisy, a to v srpnu roku 2016, se mu povolení podařilo získat.

Problém s dělníky

Kdy bude hotovo, ale zatím není jasné. Na stavebním povolení, které visí na plotě, je totiž uveden termín dokončení stavby prosinec 2018. Dělníci jsou podle jazyka, který jsme zaslechli, cizinci, zřejmě z Ukrajiny. Ale evidentně se nijak nepřetrhnou. Po skoro čtyřech letech, co se staví, jsou hotovy teprve obvodové zdi.

Chybí střecha, omítka, okna a vnitřní vybavení. Že to jde pomalu, potvrzuje i další sousedka. „Některé dny tady nikdo nepracuje. Chlapi jenom stojí a povídají si. Být to můj dům, tak bych je hnala,“ řekla pod podmínkou anonymity.

Stavba mešity

Internetem se v únoru letošního roku šířil tzv. hoax neboli falešná zpráva v podobě údajně rozestavěné mešity v pražském Břevnově. O mešitu se ale nejednalo, byly to základy Okamurova domu. Příspěvek sdílelo skoro 20 tisíc lidí, mezi nimi i příznivci hnutí SPD, které přitom vehementně odmítá muslimy a uprchlíky. 

Tomio Okamura (SPD) ve Sněmovně (5.11.2019) Tomio Okamura (SPD) ve Sněmovně (5.11.2019) | Blesk:Daniel Černovský

Světový unikát za 20 miliónů

Netradiční dům místopředsedovi Sněmovny navrhl švýcarský architekt Christian Kerez (57), který ho údajně v hlavě nosil dvacet let. Jeho pořizovací cena má být minimálně 20 milionů korun, na část si proto Okamura vzal hypotéku. Blesk se zeptal, na kolik ho zatím nekonečná stavba vyšla. Na zaslanou SMS ale nereagoval.

Vila Tomia Okamury za 20 miliónů se staví již 4 roky. Stále jsou hotovy jen obvodové zdi. Vila Tomia Okamury za 20 miliónů se staví již 4 roky. Stále jsou hotovy jen obvodové zdi. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Dům má podle návrhu kulatý půdorys a vysoký je jako čtyřpodlažní budova. Dovnitř se má vejít 8 ložnic, 6 pracoven, 6 hal, 5 toalet, 3 koupelny, 3 kuchyně, 3 jídelny a 6 obýváků. Součástí vily pak bude i garáž až pro pět aut. Střecha některých tubusů poslouží jako terasa, odkud bude pěkný výhled na Prahu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kazin ( 16. prosince 2019 14:18 )

Ceši zase melou. Ja bych v tom nebydlela no taky krávu nezve a další pláče a co stavební povolení no nic co Ti po tom. 😂😂

Uživatel_5207228 ( 16. prosince 2019 13:33 )

Takhle vypadají sila na obilí😃😃😃

havran2 ( 16. prosince 2019 08:45 )

Když na to má,je to jenom jeho rozhodnutí !

europa ( 16. prosince 2019 06:26 )

Baba šeredná jak noc. Jsem rád, že ten škaredej ksicht už nebudu každej den vídat. Vypadala jak smrtka, depresívně, brrr...

murQ ( 15. prosince 2019 23:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa