Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš „otravné manévry“ kamionů „fakt nesnáší“. Výbor zákaz předjíždění zavrhl

Autor: ČTK - 
11. prosince 2019
12:30

Hospodářský výbor Sněmovny dnes nedoporučil zavedení zákazu jízdy kamionů v levém pruhu dálnic. Počítala s ním poslanecká novela. A doufal v to premiér Andrej Babiš (ANO), který tvrdí, že mu předjíždění fakt vadí. Členové výboru dnes nepřijali ani zákaz jízdy kamionů po silnicích druhé a třetí třídy, který kvůli rozšíření mýta prosazují kraje a ministerstvo dopravy. Výbor Sněmovně navrhl úpravy zákona znovu projednat ve druhém čtení.

„Čau lidi, fakt nesnáším předjíždění kamionů. Borec chce jet o 100 metrů za hodinu rychleji než kamioňák před ním, a tak se tam prostě nacpe. Posouvá se centimetr po centimetru a kilometrová kolona aut za ním to sleduje a skřípe zuby. Případně nadává. Případně otevírá okénko a… víme co. Není to jen šíleně otravné, ale i nebezpečné. Viděli jste, jak to dopadlo minulou zimu, stačí jeden kamion, aby zablokoval celou dálnici. Tehdy se to jednomu povedlo dokonce v obou směrech,“ uvedl 24. listopadu premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném nedělním reportu.

A vzkázal, že od 1. prosince do 28. února podle počasí a intenzity dopravy budou na D1 značky, které předjíždění zakážou v nejohroženějších úsecích. „Jasně, že chci, aby tenhle zákaz platil na víc než 54 kilometrech,“ ujišťoval Babiš.

A postěžoval si na zákon o státní službě: „Určitě se teď ptáte, proč máme dosud zákaz předjíždění kamionů jen na 54 kilometrech? Za to poděkujte zákonu o státní službě. Představte si, že i když já jako premiér v této zemi na to tlačím, a se mnou ministr dopravy, nějaký úředník pod ním to už tři měsíce ignoruje. Prostě to neřeší a nejsou na něj žádné páky. Přitom v minulosti už tady pokusy o zavedení zákazu předjíždění kamionů byly.“

O možném zákazu jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích se mluví od konce loňského roku právě po kolapsu na modernizovaném úseku D1 na Vysočině.

Původní poslanecký návrh novely počítá se zákazem předjíždění pro kamiony a nákladní vozy v pracovní dny od 06:00 do 22:00. Restrikce by se podle předlohy vztahovala na řidiče automobilů o hmotnosti nad 3,5 tuny a jízdních souprav delších než sedm metrů. Zákaz by mohl postihnout i automobily s přívěsem či vozidla integrovaného záchranného systému. Proti plošnému zákazu protestovali nákladní dopravci i provozovatelé karavanů.

Při projednávání ve Sněmovně poslanci z řad koalice i opozice navrhli několik úprav. Ty počítaly s časovým omezením zákazu, který by platil například kratší denní dobu nebo pouze ve vybrané dny. Žádný z návrhů však výbor dnes nedoporučil. Proti bylo i ministerstvo dopravy.

Podle poslance ODS Ivana Adamce je zbytečné měnit zákon, když je možné zákaz uplatňovat i za současných podmínek, například pomocí dopravních značek. S tím souhlasila i řada dalších poslanců.

Připomněl právě dočasný zákaz předjíždění kamionů, který zavádějí elektronické dopravní značky na dvou úsecích dálnice D1. Silničáři je instalovali na začátku prosince ve směru na Brno od 79. kilometru na kilometr 103,5 a ve směru Praha od kilometru 133,5 do 104. kilometru. Značky mají zákaz uplatňovat při špatném počasí nebo hustém provozu.

Výbor nedoporučil ani zákaz jízdy kamionů nad 12 tun po krajských a obecních silnicích. Ten prosazuje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Znamenalo by to podle ní zákaz veškeré tranzitní dopravy po místních silnicích, a to pod pokutou od 5000 do 10.000 korun pro řidiče, provozovatelům by pak hrozila sankce až 100.000 korun. Návrh podpořilo i ministerstvo dopravy.

murQ ( 11. prosince 2019 14:12 )

Nesnáší je, ale těch jeho forem co s TIR přepravují a to denně, jsou haldy. Už je Kostelec s párky

murQ ( 11. prosince 2019 13:58 )

Železnice téměř nevyužité, kdekdo má firmu a své TIR přepravce, Babiši ani já je nesnáším, tak snad se vrátí zákon k projednání, to se čeká až zase někdo zhebne ve velkém, pak se pohne zadky.

MAMKA2316 ( 11. prosince 2019 12:55 )

CO DĚLA POLICIE PROČ ČUMÍ ??? PROČ NEŠETŘÍ KDO TO PLATÍ A KDO ROZVRACÍ REPUBLIKU ??SKORO VŠICHNI si mysli že to asi jsou sudeťaci,muslimové a tuneláři co musí platit daně !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa