Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův kolotoč 2019: Bouřící Letná, aférka s Monikou a floristou i rošády v kabinetu

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    31. 12. 2019
    05:25

    Premiér Andrej Babiš (ANO) zažil letos perný rok. Zatímco v jeho úvodu hojně cestoval - v Bílém domě ho i jeho manželku Moniku přivítal Donald Trump se svou Melanií - stále větší dusno bylo postupem času v ulicích Prahy a dalších měst, kde se opakovaly protestní akce Milionu chvilek včetně velké demonstrace na Letné. Klid nezažil ani samotný Úřad vlády. Babišův kabinet zažil průvan hlavně na jaře a premiér během půl roku vystřídal 4 ze 14 ministrů. Situace kolem Antonína Staňka a jeho možného nástupce Michala Šmardy (oba ČSSD) vyvolala letní vládní krizi, příchod Marie Benešové (za ANO) byl zase záminkou pro start protestů, které přiživilo dění kolem kauz Čapí hnízdo a údajného premiérova přetrvávajícího střetu zájmů. I přes dění kolem Babiše je však podle politologa Jana Kubáčka bit hlavně Babišův koaliční partner - ČSSD.

  • 1.Protesty pokračovaly. Bouřila nejen zaplněná Letná

    Andreje Babiše během letošního roku provázelo mnohé. Odrážel kritiku opozice za Čapí hnízdo i kvůli auditům Evropské komise s ohledem na údajný přetrvávající střet zájmů.

    Video  Demonstrace proti Babišovi: Dav na Letné v sestřihu Blesku  - Blesk - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Babiš tvrdí, že vše učinil, jak dle českých zákonů měl - splnil podmínky lex Babiš, tedy zákona o střetu zájmů, a holding Agrofert převedl do svěřenského fondu. Kritici tvrdí, že konečným beneficientem - tedy tím, kdo nadále z holdingu čerpá výhody - je on.

    Babiš o Agrofertu mluví jako o své bývalé firmě. Přesto proti premiérovi podniká opakovaně spolek Milion chvilek pro demokracii protestní akce - nejen na Letné, naposledy třeba na Václavském náměstí.

    Video  Politoložka Dvořáková: Lidé protestují, protože se země dostává do mrtvého stavu.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiš na cestách. I s Monikou

    Od české politiky si chvílemi mohl Babiš odpočinout na zahraničních cestách. A že měl letos nabitý rok. Už jen jeho zběsilý začátek. Střihl si turné po Singapuru, Thajsku a Indii, naopak na podzim se vydal do Japonska.

    A hned dvakrát se podíval i do USA - nejprve v březnu do Bílého domu, kde se přijetí stále nedočkal Miloš Zeman. A poté na podzim na Valné shromáždění OSN, kde Babiš vyslechl i emotivní projev Grety Thunbergové. V obou případech ho doprovázela manželka Monika, v tom druhém i dcera Vivien.

    Babišovi před Sochou svobody. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA. Babišovi před Sochou svobody. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA. | Instagram Moniky Babišové

  • 3.Vánoční party u Babišů, chudoba a arogantní hlupák

    Právě s Babišovou ženou - a do té doby častou aktivitou obou manželů Babišových na sociálních sítích - je však spjata aférka z konce letošního roku, kdy po vánoční party u Babišových nazval Čechy, sledující fotky z rozjařené party, „chudinou“ florista a kamarád Moniky Babišové Ivan Šablatúra. „My se bavíme na večírku a chudina u PC u fotek! Myslím, že všechno v pořádku,“ rýpl si hezoun.

    Premiér, který přes rok hojně upozorňoval na své obsáhlé nedělní reporty na facebooku, kde nešetřil chválou na svou vládu, tentokrát byl notně kritický. „Není to v pořádku. Pan Šablatúra je arogantní hlupák a píše nesmysly, které zásadně odsuzuji. Zneužil moji paní ke své reklamě,“ zuřil v reakci pro Blesk Zprávy Babiš, který v průběhu roku nejednou kritizoval útoky na členy své rodiny. 

    „Poslal jsem ho někam. On to podělal, protože někdo mu tam nadával. Takhle se vyjádřil a všichni hateři z twitteru už to jeli,“  dodal Babiš pro TV Barrandov. A sama paní Monika kamaráda také nepochválila: „Ivana znám dlouho, jsme dlouholetí rodinní přátelé a kamarádi. Tohle ale byla úplně zbytečná reakce, kterou v ten moment asi moc nedomyslel. Proto jsem ráda, že se za ni omluvil.“ 

    Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu. Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu. | Instagram Moniky Babišové

  • 4.Babiš čelil pískotu

    Sám Babiš čelil osobně pískotu letos 17. listpadu na Národní třídě, kam ale vyrazil jako vůbec první z politiků nedlouho po sedmé hodině ranní. Požadavky demonstrantů a výzvy k demisi odmítal. „Hanba, hanba,“ volali na premiéra.

    Babiš odmítal i nadávky do estébáka. V StB nebyl, brání se. „Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju,“ věří Babiš.

    Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

    „Co se stane? Padne vláda, budeme mít krizi. Já to nechápu,“ komentoval Babiš výzvy k demisi.

    A stejně tak v Epicentru na Blesk.cz Babiš opakoval, že neodstoupí ani kvůli Čapímu hnízdu, ani kvůli auditům. Babišovi udělalo radost, že trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo bylo zastaveno v případě jeho rodinných příslušníků včetně manželky Moniky. U něj samotného však nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zastavení stíhání v dotační kauze zrušil. 

    „Je pravda, že mi to zkazilo Vánoce, ale rodina je z toho venku a mám radost. Kauza Čapí hnízdo je pro mě účelová. Někdo si po 12 letech vzpomněl na jednu dotaci, kterou ale farma mezitím vrátila, takže bilance této věci pro Česko je plus 50 milionů. Bylo tam původně 11 obviněných, pak to bylo 7, teď 2 (Babiš a dotační expertka Agrofertu Jana Mayerová, pozn. red.), tak snad budeme na nule,“ věří však Babiš.

    A na dotaz, zda by nebylo lepší jít k soudu a očistit se tam, Babiš uvedl: „Samozřejmě že ne. Proč by to mělo být u soudu? Aby tam hnutí Milion chvilek řvalo, že Babiše je třeba dostat do vězení?“ Babiš odmítá, že kauzy střetu zájmů či Čapího hnízda zatěžují republiku. „A koho já tady zatěžuju? Opozice zatěžuje českou společnost…,“ dodal pro Blesk.

    Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Expert: Benešové protesty neublížily

    Na politické scéně zažil Babiš hned několik rošád ve svém kabinetu. Více či méně vynucených. Vládní sestava byla stabilní jenom do dubna letošního roku. V tento měsíc oznámili svůj konec hned tři ministři. Největší ohlasy byly na změnu vedení na ministerstvu spravedlnosti. Svou rezignaci oznámil 18. dubna Jan Kněžínek, který v křesle ministra vydržel 9 měsíců.

    Babiš ukázal na Marii Benešovou, která se spolu s ním stala terčem demonstrantů i opozičních politiků. „Životnost ministrů v Babišově vládě je tak krátká, že si nestačím ani aktualizovat tabulku,“ reagoval mj. Pirát Ivan Bartoš na twitteru.

    A narážel i na to, že šlo o další výměnu v čele spravedlnosti pod vládou ANO - po Heleně Válkové přišel Robert Pelikán, toho vystřídala poslankyně Taťána Malá (ANO), která resort vedla pouhých 13 dní a skončila kvůli podezření na plagiátorství u své diplomové práce. Její nástupce Kněžínek však byl dle Babiše dočasným řešením.

    Kubáček: Demonstrace Benešové neublížily  

    Proti Benešové demonstrovaly tisíce lidí již den před jejím uvedením do funkce 29. dubna, ale i několik následujících týdnů poté. Politolog Jan Kubáček ale míní, že demonstrace Benešové nikterak neublížily.

    „V té komunitě jí to neuškodilo, protože ona oslovuje spíš středolevé spektrum, neboli její domovskou podporou jsou voliči hnutí ANO a voliči blíže ke KSČM či ČSSD,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám. „Spíše je to složité lidsky, možná i trochu v profesní komunitě, ale sociopoliticky to nemá význam,“ dodává. Protestující vinili Benešovou, že by mohla ovlivnit kauzu Čapí hnízdo a na Staroměstském náměstí, později i na Václavském náměstí či Letné, mávali i s transparenty typu „Benešová Marie, mé zločiny zakryje“.

    Exposlankyni za ČSSD Benešovou a také někdejší poradkyni prezidenta Miloše Zemana pro justici, účastnici lánských odborných setkání, však Babiš hájil. „Paní Benešová je známá svým dlouholetým bojem proti korupci a nekalým praktikám, proslula i výrokem o justiční mafii,“ říkal Babiš o zkušené advokátce. 

    I Kubáček se klaní k tomu, že je Benešová zkušenou právničkou a je schopná rozhodovat. „Je zatím ve vládě krátký čas, ale není nepopsaný list. Odborná komunita k ní má neutrální, mírně pozitivní hodnocení. Je člověkem, co se vyzná v profesi, nemusí se učit a je schopná rozhodovat. Má zkušenosti i s aktuálními tématy, které se teď řeší - lichva, zadlužení, sociálně patologické jevy,“ doplňuje politolog.

  • 6.Nováková a výroky o datech

    Neklidné bylo i odstoupení další ministryně za ANO Marty Novákové, byť kvůli ní lidé do ulic nevyrazili. Nováková opustila ministerstvo průmyslu a obchodu také v dubnu. A rezignovala na přímé přání premiéra Andreje Babiše. Nováková se do problémů dostala kvůli výrokům ohledně mobilních dat, kdy ČT řekla, že za drahá mobilní data si mohou Češi sami, protože příliš využívají wi-fi sítě.

    Babiš to odmítal. A sáhl k výměně. Do čela resortu dosadil Karla Havlíčka, který se později stal dokonce vládním vicepremiérem. Politolog Kubáček zmiňuje, že Nováková měla velký problém s komunikací, sama ostatně přiznala během svého odchodu, že nebyla mediálně obratnou. 

    „Nezvládala svoji příležitost a témata. Bezesporu chyběla komunikace pro voliče. Podceňovala práva spotřebitelů, což je stále silnější a silnější téma. Platila za nepochopení toho zásadního a za to, že je velmi důležitá komunikace,“ okomentoval odchod Novákové pro Blesk Zprávy politolog.

  • 7.Trable s Ťokem a dopravou

    Resortem, který dělá Babišovi dlouhodobě vrásky, je ministerstvo dopravy. V jeho čele neuspěl Dan Ťok, který čelil kritice nejen za „šnečí“ tempo výstavby nových dálnic, ale také třeba za okomentování sněhové kalamity v prosinci roku 2018. Když před rokem došlo k obrovskému dopravnímu kolapsu na D1, někteří řidiči si v kolonách počkali 8 hodin i déle. Na vině bylo zúžení kvůli stavbě, husté sněžení a následné vzpříčení kamionu v místě zúžení. 

    Ťok reagoval na situaci na „pekelné“ dálnici slovy, která se pak obracela proti němu dalších několik měsíců. „Doufali jsme, že kalamitní sníh nepřijde, bohužel přišel,“ říkal Ťok a řada lidí kroutila hlavou. Divil se i Babiš: „Říkat, že jsme nečekali, že bude sněžit, je nesmysl.“

    Ťok působil v resortu dopravy od roku 2014. Svůj konec stvrdil 8. dubna. Novým ministrem se stal 30. dubna 2019 Vladimír Kremlík (za ANO), který stihl za své působení zajistit např. rozjetí nového mýtného systému. 

  • 8.Rušno kolem Šmardy

    Nejrušnější vládní rošáda se však odehrála nikoli mezi nominanty ANO, ale v rámci ČSSD. Ministra kultury Antonína Staňka sice nakonec vystřídal Babišův dřívější kritik Lubomír Zaorálek, jenže tomu celému předcházela kauza Michala Šmardy, místopředsedy ČSSD, kterého sociální demokraté původně navrhli. A léto 2019 bylo rázem rušnější, než se čekalo. Staněk svou rezignaci oznámil v květnu letošního roku.

    I když Babiše opozice kritizovala, že nedokázal u Miloše Zemana prosadit Šmardu coby kandidáta na ministra - a přimět prezidenta, aby vyhověl ČSSD - problémem byla celá kauza především pro Babišova koaličního partnera, míní politolog.

    „Primárně to byl velký handicap pro ČSSD, která se nedokázala dohodnout za pochodu a vzájemně nectili argumenty toho druhého. Čili jestli to někoho oslabilo, tak ČSSD, téměř nikoho jiného. Prezident i premiér si odehráli svou. Ten, kdo se střelil do nohy, byla jasně sociální demokracie,“ hodnotí letní kauzu Kubáček. 

    Zaorálka naopak Zeman coby kandidáta přijal. Navzdory tomu, že v minulosti měl spory jak se současným prezidentem, tak s premiérem. Jak Kubáček vidí Zaorálkovo působení v čele kultury? „Upřímně řečeno, je v tom velmi obratný, ale zaujalo mě, že komunikuje hrubým způsobem ministra zahraničních věcí. Já chápu, že je to jeho záliba, vášeň a byl ministrem, ale je to poměrně hodně zajímavé, protože mám pak pocit, že máme dva ministry zahraničí,“ zhodnotil politolog.

    ČSSD má pak podle experta po letní krizi co dohánět. Především pak na poli preferencí voličů. „Zatím se jí nedaří. ČSSD je extrémně nejednotná a neřeší témata, která jsou důležitá pro jejich kmenové voliče. Nedává do popředí témata lepších příležitostí na trhu práce, vymahatelnost práva, kvalitu života – a přitom to jsou témata pro jejich voliče,“ míní Kubáček.

    Foto: 

    A osud aktérů z krize, která otřásla vládou a spekulovalo se kvůli ní letos o konci Babišovy koalice? Zatímco starosta Nového Města na Moravě Šmarda se nadále věnuje svému úřadu, rozjel rovněž dráhu "inspektora" ve školních jídelnách, které patří městu.

    „Daří se mi, jak si zasloužím. O změně prostředí neuvažuji, neboť jsem stále poslancem Parlamentu ČR a nebudou-li předčasné volby, ještě nějaký čas budu. Jako poslanec mám dost práce především v regionu, výborech, ale i na plénu PS,“ napsal Blesk Zprávám pro změnu Staněk a dodal: „Hodně jsem se teď věnoval také situaci kolem hospodaření ČT, kde je situace opravdu tristní, a odpovědné osoby jsou ještě víc alibističtí a splachovací, než nejhorší úředníci státních úřadů.“ 

  • 9.Střet zájmů dál jako téma

    Babiš přitom v průběhu roku vyjádřil přesvědčení, že ČSSD z vlády neodejde. „Už nejsem ochoten dál hrát s ČSSD divadlo, už nejsem ochoten ze sebe nechat dělat hlupáka a otloukánka a nejsem ochoten poslouchat ze všech stran, včetně od funkcionářů ČSSD, že jsem slabý premiér,“ zuřil Babiš v červenci v průběhu vládní krize.

    „Celý problém si vyrobila ČSSD a její představitelé. Jde o vnitřní boj v rámci strany. Kauzu vyrobilo Sobotkovo a Chovancovo křídlo. Celou dobu od vstupu do vlády hází panu Hamáčkovi klacky pod nohy,“ tvrdil. A později uváděl, že ČSSD ani nikam odejít nemůže, protože má všude lidi z Lidového domu, a co by pak dělali?

    Navzdory podzimnímu a zimnímu rozruchu kolem samotného Babiše přitom dle průzkumů preference Babišova hnutí ANO zůstaly okolo 30 procent, což byl ostatně i výsledek sněmovních posledních voleb. Podle Kubáčka voliči nemají rádi vnitřní rozpory a rozhádanost ve straně. Hnutí ANO ale u sebe drží. 

    Video  Babišovi vypnuli mikrofon, premiér mluvil "mimo mísu". Místo interpelace mluvil o střetu zájmu.  - Audiovizuální dílna Poslanecké sněmovny
    Video se připravuje ...

    Přesto Kubáček vidí jako klíčovou událost debatu o Babišově možném střetu zájmů.

    „Za mě asi nekonečná debata o kauzách ohledně střetu zájmu.  To je hlavní motiv a bude se to podle mě řešit i další rok a půl. Rozhodně to bude hlavní v roce 2020, a nepřekvapilo by mě, kdyby to korunovalo i v roce 2021. Tedy do sněmovních voleb,“ míní Kubáček.

marmat ( 1. ledna 2020 01:10 )

To je nejubožejší a úplně poslední intrika zoufalců argument opozice...
Nebastete co se servíruje....je to fejkovina Kaldy s Fialou opravdu vycucana z prsticku.Ne každý je takový nemyslící vyjukany bastoun Dál bude bez trollů aMCH pohoda 🤓

marmat ( 1. ledna 2020 00:55 )

Pište... šlápejte na plyn...jste asi malé dítě,které nepamatuje jeho "předskokany"🙉
Víc popularity ani nemůžete premiérovi zadarmo poskytnout....🤩

EIIinka2020 ( 31. prosince 2019 19:08 )

Lidi proč jste na sebe tak strašně zlí? Co vam chybí? MOZEK? Vždyt se zas tak špatně nemame, ne?
Tolik vražedné nenavisti a zloby všude to je hrozný,zamyslite se nekdy nad tim ( tedy pokud máte čím..😁 ),že je lepší usměv a ochota než urážky a zloba?
Mě napřiklad nevytočí nic a nikdo 👍🤣👌😜
A řikejte si co chcete stejně je Babiš a Zeman nejlepší👍👍😂😂🍀🍀

muriQ ( 31. prosince 2019 18:08 )

onanym01 ( 31. prosince 2019 17:52 )

MÁME VYNIKAJÍCÍHO MAFIÁNA V ROLI PREMIÉRA, ČERT NÁM HO BYL DLUŽNEJ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa