Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův tajemný audit přehledně: Za Agrofert máme vracet stovky milionů

  • Autor: jko,simao,for - 
    Aktualizováno -
    3. 12. 2019
    18:10
    3. 12. 2019
    10:00

    Bitva o střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) se blíží ke konci. Do Česka dorazila tajná auditní zpráva z Bruselu, která má údajně obsahovat jasný závěr - Babiš je dál ve střetu zájmů. Premiér to odmítá. Přesto audit může Česko přijít pěkně draho, kdyby se vracely dotace pro Agrofert. Podle Deníku N se mají stoprocentně vracet dotace právě pro Agrofert, a to od roku 2017, což je 451 milionů korun. Podle webu Info.cz jde nicméně o nižší sumu - 235 milionů. Žádné finální rozhodnutí ještě nepadlo, upozornila v úterý ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), podle které je znění auditní zprávy tajné. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) však zvažuje, že vše zveřejní. Podle něj mají občané právo znát, na co auditoři přišli. Audit totiž dorazil také na pražský magistrát, který je připomínkovým místem. Poslanci se mají tématem zabývat ve Sněmovně ve čtvrtek dopoledne.

  • 1.Co z Bruselu vlastně přišlo?

    Dokument zahalený tajemstvím dorazil nejen na ministerstvo pro místní rozvoj. Podle týdeníku Respekt potvrzuje, že je český premiér a zároveň jeden z nejbohatších Čechů ve střetu zájmů.

    Hlavním problémem je, že jako šéf vlády ovlivňuje dotační politiku, z čehož těží zemědělsko-chemický kolos Agrofert, který Babiš vybudoval. A navíc z toho sám profituje, jelikož je tzv. beneficientem. Tedy ačkoliv je holding ve svěřenském fondu, zisky plynou Babišovi.

  • 2.Co tvrdí Babiš?

    Babiš podle svých slov zprávu neviděl a prý ani nemůže vědět, co v ní je. „Komise teď poslala tzv. závěrečnou zprávu, ale finální rozhodnutí o výši korekce to ještě zdaleka není. ČR bude s komisí, pokud vím, dál jednat. Vím jen, že jakýkoliv závěr, kde by se Brusel pokoušel vykládat po svém český zákon, by byl podle mě absurdní,“ uvedl pro Blesk.

    Premiér narážel na zákon o střetu zájmů (tzv. lex Babiš), který mu uložil, že musí majetek převést do svěřenských fondů. „Od začátku jsem postupoval striktně podle lex Babiš, který byl českými politiky sepsaný jenom kvůli mé osobě,“ dodal šéf vlády.

    Podle serveru Neovliní.cz však audit určil stoprocentní korekci dotací pro Agrofert. „Je tam uvedena stoprocentní korekce kvůli střetu zájmů,“ citoval server zdroj obeznámený s auditem, podle kterého je potíž mj. i u stomilionové dotace získané pro jednu z pekáren z holdingu Agrofert.

    Video  Europoslanec Zdechovský: Babiš zprávu EK odmítá jako konečnou, je pro něj nepříznivá.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Co říká Evropská komise?

    Zatímco Andrej Babiš tvrdí, že zpráva konečná není, podle Evropské komise konečná je a žádné odvolání už není možné. S tím ale Babiš ani ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasí.

    „Komise zaslala českým úřadům finální auditní zprávu a česká strana má dva měsíce na to, aby informovala komisi o implementaci (zavedení, pozn. red.) doporučení, která jsou ve zprávě,“ sdělila Blesku mluvčí českého zastoupení u Evropské komise Magdaléna Frouzová.

    Zpráva je navíc tajná, zveřejnit prý nelze, i když k tomu opozice vyzývá. „Obsah je důvěrný, takže ho nemůžeme komentovat,“ řekla Frouzová Blesku. A ani Babiš prý nemůže nic dělat. „Na zveřejnění auditu nemám a nemůžu mít žádný vliv, je to záležitostí úředníků, konkrétně ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětloval pro Blesk.

    Video  Babiš prošel přes Václavák. „Ostuda,“ stěžoval si na neuklizený nepořádek.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 4.S čím přišla Dostálová?

    Pod tlak se dostala ministryně pro místní rozvoj (MMR) Klára Dostálová (48, za ANO). „Stálé zastoupení v Bruselu nám ten dokument naskenovalo v angličtině, poslalo to samozřejmě určitými speciální kanály na MMR a od pondělí se s auditní zprávou zabývají naši úředníci,“ uvedla dnes ve Sněmovně Dostálová.

    Audit nebudou poskytovat nikomu, jsou vázáni slůvkem confidential, které se ve zprávě objevuje. „Co považuji za velmi důležité říci a zabránit už dalším spekulacím, je, že k té zprávě přišel tzv. průvodní dopis. Ta zpráva jako taková se všemi dokumenty, které k tomu souvisejí, je opatřena confidential, což znamená důvěrné. Já jenom vás nechám nahlédnout, že to není nic, co bychom si vymysleli. To slovo confidential podtrhla sama Evropská komise,“ upozornila Dostálová na to, že je dokument v režimu důvěrné.

    „Zároveň se v tom dopise píše, že vnitrostátní orgány se vyzývají, aby od české verze, která přijde buď během tohoto, nebo příštího týdne, do 60 dnů  informovaly, zda přijmou, či nepřijmou závěr,“ pokračovala ministryně. „Tady skutečně to není jenom o tom, že máme přijmout konkrétní závěry, ale my se máme vyjádřit, zda vůbec ty závěry přijímáme, nebo nikoliv,“ doplnila.

    Podle Dostálové tak nejde o závěry zcela definitivní, i když mluvčí Evropské komise tvrdil v pondělí opak. „Pochopte, že z našeho úhlu pohledu ta zpráva nemůže být finální, protože my se teprve těm závěrů, které poslali auditoři a Evropská komise se nás ptá na názor, zda přijímáme, nepřijímáme, tak my se k tomu budeme vyjadřovat. Z našeho úhlu pohledu samozřejmě nejde o finální dokument, ten proces bude dál pokračovat,“ dodala Dostálová.

  • 5.Přijdeme o peníze?

    Dle kritiků Babiše i Dostálové se však do hry nyní zapojí útvar Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise. Ten má stanovit, kolik peněz budeme vracet, ačkoli Babiš dlouhodobě tvrdí, že se nic vracet nebude.

    V červnové zprávě z Bruselu byla vratka vyčíslená na 451 milionů korun. To je částka, kterou byl dotován Agrofert od 9. února 2017, kdy vešel v účinnost lex Babiš, a tedy je podle auditorů nezákonná. Z toho něco už proplatila EU, něco kolosu dopředu zaplatilo Česko (a na proplacení z bruselské pokladny teprve čeká). Stejnou cifru uvedl na základě informací z auditu i Deník N.

    Přijde Česko i o další dotace?

    Peníze by do kasy EU vracel český stát (respektive při příštím proplácení dotací dostane o tuto částku méně). Vymáhat by je měl po Agrofertu. Může ale dojít na soud, jelikož firma se může bránit, že postupovala dle pravidel, která nastavily tuzemské úřady, a je-li to špatně, není to její chyba.

    Obavy, že Česko přijde odalší dotace Dostálová mírní. „Zda můžeme přijít o dotace? Prosím vás, takových sporů o dotace my s Evropskou komisí vedeme celou řadu. To absolutně nemá spolu souvislost - vyjednávání dotací, že by nás někdo o něco krátil. To je legitimní hájení zájmů členského státu,“ uvedla ministryně.

    Premiér Andrej Babiš (ANO)v Bruselu Premiér Andrej Babiš (ANO)v Bruselu | Reuters

  • 6.Půjdeme před soud?

    Česko má ještě jednu možnost, jak zvrátit audit. A tou je obrátit se na Evropský soudní dvůr. Pokud by rozhodl v náš, respektive Babišův prospěch, vyvázlo by Česko bez »ztráty kytičky«. V opačném případě bychom ale miliony museli vracet. A ještě bychom si vysloužili nálepku »zlobivého dítěte« Unie, což by naši situaci v Bruselu nezlepšilo.

    „My samozřejmě nejsme v postavení toho, že bychom museli přijmout všechno, co ta auditní zpráva nyní nabízí. Jinak by nás vůbec nevyzývali k tomu, abychom se k těm závěrům vyjadřovali,“ tvrdí však Dostálová.

    „České právo mohou tady v ČR vykládat pouze české soudy, evropské právo má právo vykládat Evropská komise,“ upozorňovala Dostálová. „Já jsem složila slib a jsem občanka ČR, já vždycky budu hájit zájmy ČR. Ne konkrétních osob. Hájit zájmy ČR. A to skutečně i o tom, že si musíme uhlídat svoji legislativu a svoje práva,“ ujišťovala.

    Soudit se chce prý do posledního dechu. „Pokud s něčím nebudeme souhlasit jako ČR, protože hájíme zájmy ČR, tak nevidím důvod, abychom se nehájili do úplně posledního dechu. Tak je jasné, že to může skončit u Evropského soudního dvora,“ míní Dostálová.

    Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

  • 7.Kryje ministryně Babiše?

    „V ČR je konečné stanovisko EK ke konfliktu zájmů Andreje Babiše. On a Klára Dostálová mlží a lžou,“ tvrdil exministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

    K Babišovu údajnému střetu zájmů, ale i osočování, že premiéra kryje a záměrně kvůli němu mlží, dnes Dostálová uvedla: „S tím auditem nejsou seznamováni ministři, ten audit šel konkrétním osobám, které jsou zodpovědné za přípravu té odpovědi. A ty osoby, to jsou tzv. auditované subjekty. To znamená: ty se mohou s tím auditem seznámit. Já nemám vůbec žádnou pravomoc cokoliv zveřejňovat, říkat. Samozřejmě úředníci budou striktně dodržovat confidential, režim důvěrné.“

    „Věřte tomu, že se tomu opravdu věnuje tým odborníků, je to právě nepolitické, já k tomu nemám přístup, já do toho vůbec nezasahuji a já to ani nechci vědět. Já svým úředníkům naprosto důvěřuji (...) Já jsem se s tím dokumentem ani neseznámila,  abych tady se nemusela červenat, že něco říkám tak, nebo tak. Znám průvodní dopis a toho se budu držet,“ dodala Dostálová.

    Neví tedy, zda je v dokumentu napsáno, zda je Babiš ve střetu zájmů, či není. „Pane redaktore, nevím, když jsem to nečetla, tak tohle nemůžu vědět. Cíleně mě to nezajímá, protože audit není určen politickým subjektům, ale odborníkům, kteří samozřejmě připravují pozici ČR,“ hájila se Dostálová.

  • 8.Zveřejní audit pražský magistrát?

    Na celém sporu je zajímavé i to, že audit Evropské komise dorazil rovněž na pražský magistrát. Úřad nyní podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s právníky zkoumá, jaké sankce by hrozily v případě, že dokument zveřejní. Navzdory tomu, že je podle Dostálové důvěrný.

    "Aktuálně řešíme s právním oddělením otázku případných sankcí vyplývajících z jeho zveřejnění. Občané mají právo na to znát jeho obsah a my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů," uvedl Hřib v tiskové zprávě.

    Zdůraznil, že v záležitosti zastává stejný názor jako předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, podle kterého má dokument 270 stran a Piráti trvají na zveřejnění alespoň jeho závěrů. Podle Bartoše existuje veřejný zájem na zveřejnění auditu kvůli tomu, že si premiér ve sporu s Evropskou komisí "bere jako štít celou Českou republiku", přitom veřejnost nemá šanci do materiálu ani nahlížet. Zopakoval, že Piráti se obrátili i na komisi, aby věc nebyla projednávána v režimu důvěrné.

    Pražský magistrát je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Vyjádření komise v této věci očekává do 4. prosince také kancelář českého zastoupení organizace Transparency International. Není ale jasné, v jaké formě výsledky auditu obdrží. Organizace v úterý vyzvala ke zveřejnění dokumentu s odvoláním na doporučení evropské ombudsmanky na toto téma.

hubaucpanakoblihou ( 4. prosince 2019 21:19 )

Soudruh estébák Babiš dokázal okrást nejen stát, ale i zloděje.

dobryclovek ( 4. prosince 2019 14:44 )

poresch!! ty prověříš jedi ně svoje slipy !!

dobryclovek ( 4. prosince 2019 12:45 )

ifigenie!! nejhorší je že utoči tá nejhorší pakáž tune­láři,­kmot­ři,ne­táhla a největší odpad politiky svazáci udavači,fetáci piráti oni budou obrovský problém pro slušné občany!! udavač a ktomu feták je konbinace Kalouska Novotnýho Němcové hruza a děs!! a to jen proto že se nemužou dostat k zlatým časum rabování a k moci vládnout Takový Bartoš když pohulí už se vidí premierem! Fiala hulit nemusí chce být premierem Kalousek by vyhulil i slipy jen být premierem a takových blbu je v opozici dost!!

dobryclovek ( 4. prosince 2019 12:32 )

ja su tak štastný že máme nejlepšího premiera!!Pane Babiš jste první premier který vykopal kmotry­,tune­láře,­křivá­ky a lidem se daří at žije náš premier a ostaním zrudám co ho pomlouvají at mráz roztrhne prd.l

Ifigenie ( 4. prosince 2019 09:58 )

Tyhle štavanice na člověka jsou fakt už nechutnél. Všichni neschopní zmetkové se vždycyk spolčí a útočí. Cílem je odstranit premiéra a zlikvidovat Agrofert, který je pátým největším zaměstnavatelem v ČR (v r. 2016 měl 25 tisíc zaměstnanců) a který je v českých rukách. Evidentním cílem celého tažení je nejen tažení proti nezkorumpovatelnému premiéru Babišovi, ale i zničení Agrofertu. Tuto českou společnost zničit a vytvořit tak výhodu pro některou z nadnárodních společností. Jinými slovy řečeno, buď budeme mít český Agrofert, nebo skončí zemědělská půda, kterou obhospodařuje, v zahraničních rukou. (Důležitým faktem také je, že různé pobídky pobírá celá řada i dalších podniků, nejen Agrofert). A velmi důležité je i ten fakt, že Agrofert hospodaří z velké části na pozemcích, které patřily Sudeťákům a které by zrušením Benešových dekretů chtěli zpět. Udavači a zrádci Piráti a další se o to snaží....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa