Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tristní pohled do Sněmovny: Poslanci nevyřešili vyšší daně, šéf klubu ODS mluvil 2,5 hodiny

Aktualizováno -
30. října 2019
18:10
Autor: ČTK, simao - 
30. října 2019
10:56

Prázdná vládní lavice - až na novopečeného ženáče Adama Vojtěcha a Alenu Schillerovou (za ANO) u stolku zpravodajů. A řečnický pultík okupující Zbyněk Stanjura (ODS), který si připravil 2,5 hodiny dlouhý projev. Sněmovna se ve středu sešla ke třetímu dějství schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a z hazardu. A ani po hodinách debatování jej opět neschálila.

Babišův kabinet si od daňového balíčku slibuje, že zdražení alkoholu a cigaret povede k omezení jejich spotřeby. Opozice ale namítá, že jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Debatu o zvýšení části daní provází od začátku kritické projevy opozičních poslanců. Výtky opozice směřují třeba i ke zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí.

„Od Andreje Babiše jsme slyšeli, že vláda nezvýší daně a budeme mít vyrovnaný rozpočet. Nic z toho nesplnil. Dnes ve Sněmovně vláda prosazuje balíček, který zvýší hned několik daní. Stát je stále větší, přitom by potřeboval dietu,“ čílil se ve středu na twitteru předseda ODS Petr Fiala v průběhu jednání Sněmovny.

Poslanci se nakonec ve středu k hlasování o vládním daňovém balíčku nedosti. Na mimořádné schůzi svolané z podnětu poslanců ANO, ČSSD a KSČM byla přitom také novela o zvýšení rodičovského příspěvku.

Jenže projednávání provází obstrukce. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k řečnickému pultíku přistoupil již v 9:05, skončil v 11:41.

Stanjura vytáhl i tragické povodně

Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. I kvůli tomu Stanjura vytáhl téma povodní z roku 1997 a 2002.

„Jak v roce 2002 , tak v roce 1997 měly povodně dramatické dopady. V tom roce 1997, bylo to v červenci, 5. a 6. července, byla zaplavena zhruba třetina území, nejvíce Morava a východní Čechy, postiženo bylo 536 měst a obcí ve 34 okresech. Nejtragičtější statistika je, že o život přišlo 50 lidí. Většina z nich utonula, někteří zemřeli v souvislosti s povodněmi z jiných důvodů,“ vypočítával Stanjura.

„Já sám jsem z města, kde jsme ty povodně zažily už před 22 lety (...) Nejtragičtější následky měla obec Troubky. Já věřím, že mnozí z nás si to pamatují. Evakuováno bylo takřka 80 tisíc a škody byly zhruba za 83 miliard korun,“ uvedl opavský rodák Stanjura.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

Řešil však i mnohé další záležitosti. Jeho projevu přihlížela u stolku zpravodajů ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), jinak vládní lavice zela prázdnotou - na její kraj usedl pouze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že téma daňového balíčku je pro ně velmi důležité. Navrhl jednání do 19. hodiny. A to přesto, že od 14:00 zasedá ve Strakově akademii vláda. 

Ferjenčík chtěl projednat rodičovskou. Neuspěl

Faltýnek neuspěl, návrh záhy vetovalo pět opozičních poslaneckých klubů. „Není naší vinou, že ten zákon nepřišel v lednu, nebo v únoru,“ reagoval Stanjura. 

Pirát Mikuláš Ferjenčík navrhoval neúspěšně pro změnu přerušení bodu, aby poslanci stihli projednat rodičovskou. „Nepovažuji za vhodné, aby maminky a otcové malých dětí museli čekat na to, až se Sněmovna domluví ohledně zdanění pojišťoven,“ uvedl v době, kdy do poloprázdné vládní lavice usedl na skok i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a také ministr Richard Brabec (ANO).

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura během projevu při projednávání daňového balíčku ve Sněmovně a jeho dlouhá řeč. Přihlíželi pouze ministři Schillerová (u lavice zpravodajů) a Adam Vojtěch (30.10.2019) Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura během projevu při projednávání daňového balíčku ve Sněmovně a jeho dlouhá řeč. Přihlíželi pouze ministři Schillerová (u lavice zpravodajů) a Adam Vojtěch (30.10.2019) | PSP ČR

Skopeček na ANO: Ať si nechají lichotky

Došlo i na jiné bizarní situace. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček uvedl, že se cítí být nesvůj mezi poslanci ANO.

 „Já se přiznám, že se kolegů poslanců z hnutí ANO začínám trošičku osobně bát. Zatímco pan předseda Faltýnek mě tady minulý týden při projednávání balíčku nazval mladým chlapcem, tak pro kolegu Juříčka už jsem Honzíkem. Já se přiznávám, že se začínám být mezi kolegy z hnutí ANO nesvůj, chtěl jsem říct, že mám standardní rodinu, manželku, dítě. Ať na to jako zapomenou, opravdu mě oslovují jménem, nikoli zdrobnělinou. Honzíku mi naposledy  říkala maminka, ale ta už ani mi to neříká, protože se nám narodil syn Honzík a převzal toto označení on. Tak bych poprosil, abyste mi tady takovéto lichotky nedělali,“ říkal od pultíku Skopeček a sklidil smích ze sálu.

Může za to jednací řád, myslí si Babiš

Babiš doufá, že se ve Sněmovně přeci jen najde způsob, jak schválit vládní návrh úpravy daní. Poslanci to ve středu nezvládli ani na třetí pokus. Premiér po odpoledním zasedání kabinetu kritizoval, že strany s většinou ve Sněmovně kvůli jednacímu řádu komory nedokážou prosadit program.

Babiš řekl, že práci vlády v současnosti paralyzuje Sněmovna i Senát. „Nechápu, když ve volbách získají strany a hnutí víceméně většinu, že nejsou schopny prosadit svoje programy, co slibovaly voličům,“ uvedl premiér. Považuje to za chybu jednacího řádu. „Předpokládám, že kolegové ve Sněmovně najdou nějaké řešení, abychom zkrátka ten balíček prosadili,“ dodal Babiš.

marmat ( 31. října 2019 17:53 )

junkiexl: neztrapňujte se NIKDY podobnými dotazy , nečekejte na mimoŇovský dotaz korektní odpověď...KDO v PS je, hlasuje...to je VŠE

marmat ( 31. října 2019 15:50 )

nautilus: záštiplné trollí dítě EMIGRUJ....než se ÚPLNĚ zvencneš

marmat ( 30. října 2019 22:24 )

nautiIus: Hned ráno si vyžádejte od svého sponzora NOVÁ HESLA a výkřiky....
S tímhle KAFEMLEJNKEM jste už definitivně provařenej troll

marmat ( 30. října 2019 20:22 )

No ono musí být velké peklo koukat na premiéra, ANO, jejich ministry, jejich oblibu a úspěchy ....prostě zůstat příčetný s 1/3 volebních průzkumů-preferencí !!!

marmat ( 30. října 2019 20:19 )

nautilus :VAŠE emigrace do konce roku je bezpodmínečně nutná/žádoucí....
Zachráníte se tak před sebou samým

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa