Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Zákopy jsou hluboké.“ Rektorka Mendelovy univerzity odmítla pozvání na Hrad

Autor: ČTK, tva - 
24. října 2019
15:35

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 28. října nezúčastní slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě. Pozvánku dostala, ale nepřijme ji, stejně jako loni. Úkolem univerzit je upozorňovat na paralýzu společnosti, uvedla Nerudová ve vyjádření pro ČTK.

Většina rektorů brněnských vysokých škol se do Prahy na předávání vyznamenání tentokrát chystá. Pojede také rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, jehož předchůdce Mikuláš Bek na Hradě několik let chyběl. Měl rozpory s prezidentem Milošem Zemanem, který jej přestal zvát.

Pozvání letos přijmou také rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek, zástupce rektora Univerzity obrany Alois Matýzka nebo rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Alois Nečas. Nerudová se po dlouhém rozmýšlení rozhodla jinak.

„Úkolem univerzit je upozorňovat na paralýzu společnosti“

Zákopy mezi jednotlivými skupinami v české společnosti jsou tak hluboké, že začínají ohrožovat fungování občanské společnosti, která je nezbytným předpokladem demokracie. Úkolem univerzit je na tuto paralýzu společnosti upozorňovat,“ uvedla Nerudová.

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel, ale ztěžka.  - abl
Video se připravuje ...

Bek na twitteru připomněl, že neúčast většiny rektorů na Hradě měla v minulých letech dva důvody. „Solidarita s nepozvanými byla sekundární. Primární byla solidarita s třemi profesory, kteří splnili podmínky zákona a prezident je dodnes nejmenoval. Ten důvod trvá,“ napsal Bek.

Danuše Nerudová je zároveň předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody. Tu v lednu 2019 představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

monhtik ( 25. října 2019 17:44 )

Paní rektorka a její kolegové opět předvádějí svoji ubohost a slabomyslnost. Je to opravdu úroveň.

serzant ( 25. října 2019 12:53 )

Je to Vůl pirátskej.

serzant ( 25. října 2019 12:50 )

Je tak málo důležitá že kdyby jste o tom nepsali tak si toho nikdo ani nevšimne.Kecá a přitom ty "příkopy"sama svým chováním jen prohlubuje. Doufám že si na hradě udělají tečku a už nikdy ji s tím zvaním nebudou obtěžova,stejně tam nikomu chybět nebude.

Tak-i_tak ( 24. října 2019 19:02 )

sympatie

Tak-i_tak ( 24. října 2019 19:00 )

Rektorka má moje smypatie👍👍👍👍🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa