Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš zpražil opozici hláškou z Terminátora. Monika v Japonsku vytáhla nové šaty

Aktualizováno -
22. října 2019
15:50
Autor: ČTK, simao - 
22. října 2019
13:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) vycestoval do Japonska, kde byl na trůn uveden nový císař Naruhito. Do Česka se však nevrátí včas a přijde o středeční první čtení zákonu roku - návrhu státního rozpočtu na rok 2020, u kterého se opozici nezamlouvá (nejen) schodek 40 miliard korun. Rozpočet tak budou hájit Alena Schillerová (za ANO) a prezident Miloš Zeman. Co Babiš z Japonska vzkázal na kritiku? Slovy Terminátora: Já se vrátím!

„To, že není pan premiér přítomen, je jen dlouhodobý trend, který ukazuje, že pohrdá parlamentní demokracií. Není to totiž místo, kde vidí jen kývající hlavy,” rýpl si do Babiše před úterním jednáním Sněmovny šéf STAN Vít Rakušan.

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) mluví o skandálu a na facebooku si povzdechla: „To jsou paradoxy. Prezident, který za podobu státního rozpočtu žádnou odpovědnost nenese, se jeho zítřejšího projednávání ve Sněmovně zúčastní. Premiér, který za něj naopak odpovědnost nese, v těchto dnech pobývá v Japonsku. Zaskakuje tam za prezidenta... Žijeme v zajímavých časech.” 

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou vyrazil iv Japonsku na ceremoniál k uvedení císaře Naruhita na trůn (22.10.2019) Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou vyrazil iv Japonsku na ceremoniál k uvedení císaře Naruhita na trůn (22.10.2019) | Facebook A. Babiše

Babiš z Japonska: Já se vrátím

„Opozice bez Babiše nemůže žít. Vím, že jim chybím, ale já se vrátím, nebojte,” reagoval na kritiku premiér Babiš pro Novinky.cz. Hlášku „Já se vrátím“ ve světové kinematografii asi nejvíc proslavil Arnold Schwarzenegger v roli kyborga z budoucnosti, Terminátora.

Blesku Babiš vzkázal: „Mě pověřil pan prezident Zeman, abych jel místo něj. Teď právě jdeme na večeři na pozvání nového japonského císaře a budeme mít možnost si s ním potřást rukou. Je to událost světového významu.”

A na tuto událost se s manželkou Monikou, která ho doprovází, náležitě připravili. Babiš oprášil frak, který měl naposledy v rakouské opeře - a vzal jej na sebe podruhé v životě. Paní Monika pak po rudé róbě vytáhla na slavnostní večeři v Tokiu bílé šaty. 

Babišovi v Japonsku: Takhle vyrazili na slavnostní večeři po uvedení nového císaře na trůn (22.10.2019) Babišovi v Japonsku: Takhle vyrazili na slavnostní večeři po uvedení nového císaře na trůn (22.10.2019) | Archiv A. Babiše

Babiš se dál hájí, že jde o významnou událost, přesto čelí kritice, že bude chybět ve Sněmovně - z Japonska se totiž Babišovi vrací až ve čtvrtek. V případě státního rozpočtu schvaluje Sněmovna v prvním čtení jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla čtyřicetimiliardový, stejný jako je letošní.

Přijede Zeman, vynášející do nebes Schillerovou

Právě Miloš Zeman se tak ve středu naopak vydá do Sněmovny hájit rozpočet. Slíbil to navzdory tomu, že ve střešovické nemocnici podstoupil čtyřdenní hospitalizaci, ukončenou v neděli.

Babiše pak zastoupí vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), kterou tak čeká ve středu perný den. I díky nepřítomnosti Babiše se stane opozičním hromosvodem. Opozici se nadále nezamlouvá nejen schodek 40 miliard korun. Připomíná, že Schillerová spolu s Babišem byli o podpoře rozpočtu vyjednávat přímo v centrále KSČM.

Schillerová mezi komunisty: S Babišem jednali v centrále KSČM o rozpočtu, na tiskovce usedla vedle Filipa jen vicepremiérka Schillerová mezi komunisty: S Babišem jednali v centrále KSČM o rozpočtu, na tiskovce usedla vedle Filipa jen vicepremiérka | Reprofoto ČT24

Fiala: Rozpočet jako zpronevěra

Opozice naopak pochvalná slova nachází marně. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že schodek považuje za politicko-rozpočtový trestní čin. Také další opoziční strany - TOP 09, STAN, KDU-ČSL, SPD i Piráti - rozpočet kritizují.

„Řeči se vedou, vedou se hodně, dělá se marketing, ale ty faktické výsledky jsou velmi špatné,“ šil do vlády Fiala v úterý ve Sněmovně. „Plánovaný deficit máme 40 miliard korun, je to plánovaný deficit po období dlouhodobého ekonomického růstu a já proto tento deficit nazývám politicko-rozpočtovým trestným činem. O nic jiného se nejedná. Je to zpronevěra. Zpronevěra úspěšných let ČR,“ kritizoval návrh Fiala.

Vadí mu deficit, rozpouštění rezerv a nové daně. „Takto by se předseda vlády ve své firmě určitě nechoval,“ míní Fiala.

Šil do slabého výkonu, který dle něj předvedla vláda Andreje Babiše. Poslanec ODS Jan Skopeček k Babišově absenci uvedl: „Já jsem dneska zaznamenal zprávu, že se premiér Babiš nebude účastnit prvního čtení projednávání státního rozpočtu, nejdůležitějšího zákona v roce, což je novinka, nikdy tomu tak nebylo. Já jsem to se vtipem komentoval, že se tomu příliš nedivím, protože pan premiér Babiš by se musel buď hodně červenat, nebo zalézt pod tu lavici, kde sedí vláda ve chvíli, kdy by paní ministryně financí představovala rozpočet se 40miliardovým deficitem.“ 

Kalousek: Chybí peníze na změny v penzijním pojištění

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes uvedl, že v rozpočtu není ani koruna na nezbytné systémové změny ve zdravotním a penzijním pojištění a že investiční aktivita je nižší než v dobách krize.

Změny, které TOP 09 navrhuje, by byly podle něj maximem toho, co se dá spravit během jednoho měsíce. Pokud kabinet bude trvat na stávajících parametrech návrhu rozpočtu, TOP 09 podporu vylučuje, dodal.

Rakušan: Hokynářský rozpočet bez ambicí

Podle předsedy STAN Rakušana je rozpočet v nynější podobě hokynářský a bez ambicí. „V této podobě je pro nás rozpočet prostě nepřijatelný. Pan premiér v roce 2014 sliboval, že rozpočet už v roce 2017 nebude rozpočtem schodkovým. Teď diskutujeme o rozpočtu dokonce na rok 2020 a schodek, který tam je, je opět 40 miliard korun,“ řekl.

Kritizoval mj. rozpočtové „dárečky“, ovšem nejen to. „My zažíváme takový hokynářský způsob paní ministryně Schillerové, která tu přihodí nějakou miliardu tam, tu onde, také občas podle toho, co si řeknou komunisté jako ten důležitý prvek toho, aby rozpočet vůbec byl schválen. Ono je z podstaty smutným faktem, že schválení státního rozpočtu je v roce 2019 potažmo 2020 závislé právě na hlasech komunistické strany,“ dodal Rakušan.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

Kdo se naopak Schillerové vytrvale zastává, je prezident Zeman. Po jednání o rozpočtových kapitolách jednotlivých ministerstev ji vynášel do nebes. „Milý Andreji, máš skvělou ministryni financí a málo si jí vážíš,“ říkal prezident, když zavítal na jednání vlády právě o rozpočtu.

„To je božský dar, kterého se ti dostalo z nebes, a ty bys měl každý den, vstávaje lehaje se modlit nejen za odborné schopnosti ministryně financí, ale i za její diplomatické umění, které projevila při jednání s jednotlivými ministry. Já vím, že to má těžké, protože je vždycky v oslabení proti těm, kdo chtějí víc a víc peněz, ale svoji roli i tentokrát zvládla skvěle,“ chválil Zeman Schillerovou. Další proslov si prezident přichystal i na středeční vystoupení před poslanci. Vychválí opět šéfku státní kasy?

Dolejš: Pragmatický kompromis

Podporu přislíbili návrhu Schillerové komunisté. „Ano, v příštím roce dojde k určitému přerušení trendu postupného snižování deficitu. Hovořilo se o 30 miliardách, pravicová opozice by dokonce ráda viděla číslo 20 miliard, ale my se domníváme, že návrh nevybočuje z určité tolerance, protože takzvaný strukturální deficit, který je pro řízení cílování rozpočtu velmi důležitý, se mimo tuto toleranci nedostává,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš. 

Rozpočet podle něj plní politické priority vlády ANO a ČSSD i požadavky, které si komunisté vytkli v tolerančním patentu. Dolejš zmínil například to, že budou navýšeny důchody či že rostou platy zejména učitelů, ačkoli se o konkrétní formě stále jedná.

„Provoz státu hodně souvisí s počty a platy úředníků. Na jedné straně se snižují, na druhé zvyšují, takže vlastně máme čistý přírůstek. Vzhledem k politice zvyšování platů narůstá objem platů na 227 miliard, to není málo a volá to po určité racionalizaci,“ poznamenal Dolejš.

Pirát tepou Babiše za sliby

SPD v usnesení předsednictva uvedla, že rozpočet nepodpoří, protože vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM nehospodaří s péčí řádného hospodáře. Návrh by podle hnutí měl být vyrovnaný či přebytkový. Další zadlužování je podle SPD zbytečným zatížením budoucí generace. „Navíc pak chybí peníze na razantnější zvýšení invalidních a starobních důchodů a podporu pracujících rodin s dětmi,“ uvedlo hnutí.

Ani lidovci návrh rozpočtu v prvním čtení nepodpoří. Podle nich návrh neobsahuje dostatečné investice do dopravní infrastruktury. Vláda se podle KDU-ČSL také málo zaměřuje na digitalizaci, která by umožnila ušetřit až deset procent státních zaměstnanců.

Piráti chtějí vrátit předlohu k přepracování. Vláda podle nich rezignovala na vyrovnaný rozpočet, který premiér Babiš v minulosti sliboval, řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Hnutí ANO podle něj neustále navrhuje prohlubovat zadlužení státu. Za největší konkrétní rozpočtovou chybu Piráti považují, že ANO připustilo, že za jeho vlády znovu narostlo zdanění práce.

paralenka ( 27. října 2019 19:42 )

Místo mlácení prázdné slámy si, drahoušku, najdi fakta! Stačí zadat státní dluh ČR a ono tě to nakopne!!!

paralenka ( 27. října 2019 19:39 )

Potomci OF - ODS, TUPáci či ti další přelití v jiných stranách - zapomněli??? V roce 2009, za vlády Mirka Topolánka, byl deficit státního rozpočtu nejvyšší za celou dobu existence ČR, konkrétně 192,4 miliard Kč, ač plánovaný rozpočet počítal se schodkem mnohem nižším – 52,2 miliard Kč.[8] Druhý nejvyšší deficit na rok 2010 měla vláda Jana Fischera a to se schodkem 162,7 mld. Kč.[9] Třetí nejvyšší deficit byl v roce 2011 za vlády Petra Nečase. *** Dva z těchto průšvihů padají na hlavy odeesáků!A Kalousek byl u toho také - "nejlepší ministr financí v Evropě"!!!

Pollo ( 24. října 2019 06:09 )

Jako vtip dobré.

Pollo ( 24. října 2019 06:07 )

Přesně. On - Dobby z Harryho Pottera, ona - luxusní ***, která by s tīm výrazem v obličeji už měla něco dělat.

cezar8 ( 23. října 2019 16:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa