Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman zuří: „Bestiální vražda“ političky i válečné zločiny Turků. Do EU nepatří

Autor: ČTK, simao - 
17. října 2019
22:17

Turecko se při vojenské operaci na severu Sýrie dopustilo válečných zločinů, nemělo by proto být členem Evropské unie, řekl dnes prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Vraždu 35leté kurdské političky Hevrin Chalafové, která byla mučena, znásilněna a ukamenována, označil za bestiální.

Turecko se podle Miloše Zemana pod prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem sbližuje s radikálním, vraždícím islamismem.

Turecko zahájilo ofenzivu namířenou proti Kurdům v příhraničí Sýrie minulý týden ve středu. EU reagovala omezením vývozu zbraní do Turecka, USA zavedly sankce. „Domnívám se, že Turecko se v podstatě dopustilo válečných zločinů,“ řekl Zeman.

Odsoudil bestiální vraždu krásné Hevrin

Zeman upozornil i na napojení Turecka na dnes již poražený Islámský stát. „Prezident Erdogan říká, že Kurdové jsou teroristé. Já bych s tím zásadně nesouhlasil, protože Kurdové, jejich pešmergové, to jsou jejich ozbrojené jednotky, byli nejúčinnější silou v bojích proti Islámskému státu. Turecko de facto financovalo Islámský stát tím, že odebíralo jeho ropu. No a z toho vyplývá, že není možné Kurdy označovat za teroristy, naopak bych si položil otázku, zda teroristy nejsou ti, kdo na Kurdy útočí a dopouští se při tom bestiálních vražd, jako byla vražda oné kurdské političky, která přitom měla ve svém programu spolupráci mezi Kurdy a Araby,“ míní.

Prezident tak poukázal na vraždu Hevrin Chalafové, kterou spáchala Turecku blízká syrská islamistická ozbrojená skupina Ahrár aš-Šarkíja. Ta byla před smrtí znásilněna, následně ukamenována.

Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). | reprofoto/twitter

„Na straně Turků bojují tzv. proturecké milice, ale víte, co to je? To není nic jiného, než odnož Islámského státu, která tam ještě zůstala,“ upozornil Zeman a dodal: „A to ukamenování? Ne, tak tady vidíte, kam to vede. Turecko se podle mého názoru dopustilo válečných zločinů a v každém případě si myslím, že by minimálně nemělo být členem EU.“ 

Islamizace Turecka a „sprostá zrada“ Kurdů

K setkání Andreje Babiše s Erdoganem Zeman uvedl, že Erdogan sliboval něco, co nechtěl splnit - mírový koridor pro odchod syrských uprchlíků z Turecka do Sýrie.

„Mírový koridor se nevytváří válkou,“ odsoudil Zeman tureckou intervenci. „V politických diskuzích občas zažíváme politiky, kteří nám říkají to, co chceme slyšet, a když se rozloučíme, tak dělají úplný opak,“ hájil Babiše Zeman.

Babišovi a Erdoganovi při návštěvě českého premiéra v Turecku Babišovi a Erdoganovi při návštěvě českého premiéra v Turecku | reprofoto Instagram Monika Babišová

Babiš nejprve Erdoganův plán podpořil, aby později Turky za intervenci také kritizoval. „Erdogan je teď v zajetí vlastních slibů, to je člověk, který odklonil Turecko od historie Atatürka, protože Atatürk prosazoval sekulární Turecko a dokonce armáda měla střežit sekulární, tedy světský charakter. A díky tomu, že se takto odklonil, tak dochází k islamizaci Turecka (...), ke sbližování se Turecka s tím islamismem, s tím radikálním, vraždícím islamismem, který jsme teď viděli v severovýchodní Sýrii,“ uvedl na Barrandově Zeman.

„Kurdové byli zrazeni. Byli docela obyčejně a sprostě zrazeni. Byli zrazeni Amerikou, byli zrazeni Evropou,“ míní Zeman.

Chovají se jako spojenci ISIS, káral Turky Zeman

Zeman přitom vyvolal pozdvižení výroky o Turecku již dříve. Ačkoliv je Turecko členem NATO, někdy se podle Zemana chová, jako by spíš bylo spojenec Islámského státu, uvedl v prosinci 2015 při setkání s občany Kadaně prezident. Již tehdy mluvil o tom, že by Turecko nemělo být součástí EU a kritizoval rovněž plán EU vyplatit Turecku tři miliardy eur, aby země zadržela dva miliony uprchlíků na svém území.

„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu... I když jsou členy Severoatlantické aliance a hlásí se do Evropské unie - a tam je ovšem málo pravděpodobné, že budou přijati - tak existovaly informace o tom, že v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně,“ říkal Zeman na setkání s občany ve Vintířově na Sokolovsku v březnu 2019.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kozomrd ( 18. října 2019 09:41 )

Turci jsou milý národ. Chodím k nim na kebab. Všímám si jak jsou pozorní k ženám. I na mě se usmívají. Kdo viděl nějaký turecký seriál potvrdí, že jsou i krásní. A kdo viděl nějaké porno musí uznat, že mají krásné opálené péra. Turecká armáda je silná. A domnívám se, že v rámci bezpečnosti, by měla turecká armáda vstoupit do Evropy a udělat zde pořádek. Jako poděkování jim můžeme dát naše ženy. Stejně jsou to *** co myslí jen na to, kde si za***. Tak ať z nich je aspoň nějaký užitek. Alah Akbar

murQ ( 18. října 2019 00:07 )

Je to smutné, celkově. Květu Fialovou znásilnila (Blesk) banda Sovětů. Jistěže o známých osobnostech se píše. Píše se i o znásilněných obyčejných ženách, ba i dětech a to ne jen válečných obětí.

lebedak2 ( 17. října 2019 23:35 )

Ano,jednání Turecka je neos­prave­dlni­telné,­nemá v NATO ani v EU co dělat­.Zná­silně­ní,mu­čení a zavraždění kurdské političky je bestiální hnus.ALE.....Kolik takových zavražděných žen bylo na obou stranách konfliktu při invazi a rozvratu zemí jako je Afganistán,Syrie a dalších a dalších Amerikou? Kdyby USA kvůli svým imperiálním zájmům nerozvrátily tyto státy,nebyl by ani Islámský stát s desetitisíci jeho obětí.O bestiální vraždě kurdské političky se právem píše po celém světě,snad v každých novinách.O podobných obětech ve válkou rozvrácených zemích,kterých byly stov­ky,ti­síce,­dese­titi­síce? nikde ani slovo,o tom se nedočtete nikde.A nemyslím si ani,že při námi tak velebeném "humanitárním" bombardování Srbska,umíraly srbské ženy a dívky s úsměvem na rtech.

murQ ( 17. října 2019 23:28 )

Prezident sice zuří, ale byly nedávné časy kdy Erdogana hájil. A ta fotka s Babišem ....­....­....­....­....

Lubomír Babáček ( 17. října 2019 23:01 )

Turecký, špinavý pes, směje se vám do obličeje a není to nic jiného, než cenění zubů. Je nutné velmi rychle tohoto "sultána", kterého si hloupé NATO hřeje na svých prsou zneškodnit, než rozpoutá peklo, které nebude možné zastavit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa