Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Hnus! Zneužili smrt Gotta.“ Schwarzenberg udeřil na Klause kvůli „trapné pomstě“ Havlovi

Autor: simao - 
5. října 2019
14:10

V den, kdy by se Václav Havel dožil 83. narozenin, se i nadále řeší chystaný pohřeb Karla Gotta. Ten má nakonec proběhnout ve variantě se státními poctami. Státní pohřeb jako takový Gottova rodina odmítla. Karel Schwarzenberg se však v sobotu rozohnil nad lidmi, kteří se dle něj pokusili zneužít smrt „nebohého Karla Gotta“. Míní, že se toho dopustili Václav Klaus starší a mladší, aby se mstili Havlovi. „Mrtví se takovýmto intrikám bránit nemohou,“ posteskl si kníže.

„Zneužití smrti. V posledních dnech se odehrává opravdu poněkud smutná podívaná. Nejdříve se různí politici předháněli nikoliv v úctě velkému umělci, ale aby si sami zvýšili oblibu. Snažili se zajistit státní pohřeb. Patrně je potom někdo poučil, že to není možné, a dopadlo to poněkud trapně,“ uvedl v sobotu na facebooku Karel Schwarzenberg.

O státním pohřbu původně mluvili premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na mimořádném jednání vlády, která se sešla již ve středu v 16 hodin - tedy nedlouho po oznámení smrti Karla Gotta - přijal Babišův kabinet usnesení, že zajistí státní pohřeb, pokud si to jeho rodina bude přát.

Gottova rodina si státní pohřeb nakonec nepřála. „Děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádáním státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami,“ uvedla v prohlášení Ivana Gottová.

Schwarzenberg: Klausové se mstí Havlovi. A využili Gotta

Schwarzenbergovi ale vadí jiná věc. „Horší ale je, co se stalo teď. Je pozoruhodné, že člen přípravného výboru hnutí Trikolóra navrhl, aby se pražské letiště už nejmenovalo Letiště Václava Havla, ale navrhl jeho přejmenování po Karlu Gottovi,“ naštval se kníže.

„Samozřejmě, stejně jako ve výše uvedených případech, nejde o poctu zmíněnému umělci. Jde především o trapnou pomstu obou Klausů našemu prvnímu českému prezidentovi,“ míní Schwarzenberg.

Uvedl to přitom v den, kdy si Česko připomíná 83 let od narození Václava Havla. „Václav Havel není pouze český, nýbrž i světový hrdina boje za demokracii a svobodu. Využití nebohého Karla Gotta jako nástroj pomsty vůči Václavu Havlovi, který je pořád ještě slavnější než oni, je pouze mrzké. Jsem přesvědčen o tom, že by proti tomu sám Karel Gott protestoval. Mrtví se takovýmto intrikám bránit nemohou,“ vzkázal kníže.

A dodal: „I proto je to celé velmi ubohé a je to hnus. Václav Havel by dnes oslavil osmdesáté třetí narozeniny a já na něj budu myslel.“

Kalousek: Odporné parazitování

Zatímco Schwarzenberg nešil ohledně Gottova pohřbu jmenovitě do premiéra, jeho přítel Miroslav Kalousek namířil od první chvíle prst právě na Babiše. „Upřímnou soustrast pozůstalým. Obávám se však, že pan Karel Gott bude další obětí Prchalova marketingu a Babišova buranství,“ napsal taktéž na faceboku Kalousek.

Ivana Gottová poté prozradila, že veřejnost bude moci uctít památku jejího muže v pátek 11. října od 8. do 22 hodin v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Od den později bude následovat mše ve Svatovítské katedrále. „V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Tato se uskuteční pro pozvané hosty v sobotu 12. 10. od 11:00 hodin v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě,“ vzkázala paní Ivana.

Video  Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb…  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Duka na to reagoval slovy: „Už při prvním rozhovoru paní Ivany Gottové s Arcibiskupstvím pražským zazněla od ní prosba o sloužení zádušní mše svaté za jejího manžela v katedrále sv.Víta,Václava a Vojtěcha. Rád její prosbě vyhovím a prosím také ostatní o modlitbu za zemřelého Karla Gotta a celou jeho rodinu.“

I na to reagoval Kalousek. A opět útokem na Babiše. „Rádi se za pana Karla Gotta pomodlíme, otče kardinále. Nemůžete však z titulu své autority požádat pana premiéra, aby přestal parazitovat na památce zesnulého? Je to dost odporné,“ napsal na twitteru.

Video  Zjihlý Jiří Adamec: Nejkrásnější okamžik s Gottem? Když se válel u mě na koberci...  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa