Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maláčová omezí slevy na manželky? „Je zmatená a obírá rodiny o peníze,“ čílí se opozice

Autor: simao, ČTK - 
3. října 2019
17:30

Jana Maláčová (ČSSD) přišla s nápadem, jak dle ní ušetřit 2 miliardy korun. Omezila by slevy na manželky, případně manžele, kteří o nikoho nepečují. Označuje to za „kapesné 25 tisíc korun ročně někomu, kdo nepracuje, protože ho partner v pohodě uživí“. Z řad opozice se ozvala nazlobená vyjádření. Do Maláčové šijí představitelé KDU-ČSL i ODS. 

Daňová sleva na nepracující manželku či manžela by měla být jen na ty, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené, to nově navrhla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Slibuje si od toho úsporu dvou miliard ročně. Manželky či manželé, na které je uplatňována sleva, ale o nikoho nepečují, podezírá z následujícího: „Pravděpodobně nepracují, protože si to mohou dovolit.“

Svá slova doplnila i na facebooku: „Nevím, proč by stát měl dávat KAPESNÉ 25 tisíc korun ročně někomu, kdo nepracuje, protože ho partner v pohodě uživí. To není úplně běžná situace – týká se asi 76 tisíc lidí. Ostatní si to dovolit nemůžou. Tvrdě makají za mzdu třeba kolem 17 tisíc a pracovat musejí oba. Nemají totiž na výběr.“

Bartošek: Zemře jim děťátko, seberou jim slevu

Něco jiného si myslí šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Uvedl totiž jiný příklad. „Muž má doma už 3 roky ženu, protože jim zemřelo děťátko. Nic od státu nechtějí. Neberou sociální dávky a manželka se stará o dům a zahradu. Myslíte si, že je dobré jim sebrat slevu na dani? Já ne!“ rozčílil ho návrh Maláčové.

Maláčová svůj záměr doplnila tím, že slevu na dani by nerušila pro všechny. „Nechci slevu na nepracující manželku či manžela zrušit obecně, měla by zůstat pro lidi na rodičovské, pro osoby, které pečují o seniora nebo zdravotně postiženého. Těch, kdo nemohou pracovat, protože pečují, by se tedy změna netýkala,“ ujišťuje ministryně. 

„Útok na rodiny,“ zuří první dáma KDU-ČSL. Zlobí se i ODS

Ani tato ujišťování však opozici nijak nenadchla. „Ministryně Maláčová je dost zmatená. Sleva na manžela/manželku není žádná dávka, kterou by stát rozdával rodinám. Slevou si poplatník pouze snižuje výši zaplacené daně státu. Měla by si o tom něco nejprve načíst a zjistit, nebo považuje vydělané peníze lidí automaticky za státní?“ okomentoval návrh Maláčové ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Je to útok na rodiny,“ míní první dáma KDU-ČSL Šárka Jelínková. „Tento nápad maximálně sebere rodinám jejich vydělané peníze. Trestat manželský pár za to, jak si svobodně rozdělí výdělečnou činnost a práci v rodině, by bylo diskriminační a v rozporu se vzájemnou vyživovací povinností,“ dodala Jelínková.

Europoslanec Tomáš Zdechovský se přidal také ostře: „Je to naprostý nesmysl a ubohost poškozující ženy v domácnostech. Možná kdyby vláda tolik nevyhazovala za nesmysly, nemusela by šetřit na rodinách. Stát by se měl snažit lidem nechat co nejvíce peněz, ne je ve všem zdanit.“

Maláčová mu odpověděla rázně: „Nevím, proč by stát měl dávat kapesné 25 tisíc korun ročně někomu, kdo nepracuje, protože ho partner v pohodě uživí. Daňovou slevu na nepracující manželku rušit nechci, ale má sloužit jen těm, kteří nemohou pracovat, protože musí o někoho pečovat!“

marmat ( 4. října 2019 00:03 )

Můj soukromý SEN.....Maláčová se sčuchne se Středulou....
A tak budou ze sebe tak uneseni, že se dokonce zapomenou producírovat nekoordinovaně
až zvrhle na politické a mediální scéně

kukuku ( 3. října 2019 22:13 )

Vypadalo to, že píšeš o návštěvě Maláčové u Vás doma v Ústí.

1917 ( 3. října 2019 21:34 )

A co takhle zrušit všemožné sociální příplatky cikánům, kterých 90% nepracuje, protoše se štítí práce! A proč by to nedělali, když jsme tak blbí a vše jim platíme a oni se jen množí jako myši. Děcka neposílají do škol a přesto berou na ně přídavky, rodí už ve 14 letech a bez trestu toho kdo je přivedl do jináče,Další přídavky na bydlení a další a další, takže celkem berou tolik, že normální tvrdě pracující člověk nemá nárok tolik vydělat, prostě děs!!!! Tam jsou ty prach, paní Maláčová!!!!

zlymikes ( 3. října 2019 18:00 )

první dáma KDU-ČSL - to taky mezi svatými existuje?

kukuku ( 3. října 2019 17:52 )

Ona s Babišem přišla zkontrolovat Tvoje gheto ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa