Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klienti H-Systemu chtějí úvěr na odkup domů. O záruky žádají Babiše

Autor: ČTK, tva - 
2. října 2019
13:47

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu bydlících v Horoměřicích u Prahy, chce získat úvěr na odkup domů, které si lidé svépomocí dostavěli, ale nepatří jim a jsou předmětem konkurzu. Družstvo požádalo premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stát u banky za úvěr ručil, kvůli věku obyvatel totiž bude obtížné úvěr získat, řekl ve středu předseda Svatopluku Martin Junek.

Ústavní soudci odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích. Horoměřičtí s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí a chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Obrátíme se na Evropský soud pro lidská práva, to je téměř jistota. Nemůžeme to takhle nechat, budeme na tom pracovat a budeme se dožadovat spravedlnosti v Evropě,“ řekl Junek.

Dlouhodobý úvěr s přijatelnou výší splátek

Družstvo se bude snažit získat úvěr, aby mohlo domy vykoupit. Většina obyvatel je v důchodovém věku, bude tak obtížné peníze od banky získat. Ti obyvatelé, kteří jsou v produktivním věku, jsou dědicové po lidech, kteří si domy dostavěli.

Já jsem včera (v úterý) večer požádal pana premiéra, jestli by nemohl nějakým způsobem nám pomoci, abychom dostali úvěr takový, který by staříky, kteří tam bydlí, nepoložil,“ řekl Junek. Družstvo by podle něj chtělo dlouhodobý úvěr s přijatelnou výší splátek. Junek nyní bude oslovovat také přímo banky, zda od nějaké nedostane konkrétní nabídku.

Svatopluk nemá zástupce ve věřitelském výboru

Junka překvapilo úterní vyjádření advokátky Hany Marvanové, která zastupuje další část klientů bývalého H-Systemu ve sdružení Maják.

Slyšeli jsme, že jí nás je líto. Chtěl bych ji tímto vyzvat, aby se za nás přimluvila a přepustila nám jedno místo ve věřitelském výboru, abychom věděli, co se děje,“ řekl Junek. Sdružení Maják má ve věřitelském výboru dva zástupce, družstvo Svatopluk jako druhý největší věřitel žádného. Největší, zhruba miliardovou pohledávku drží firma Gomanold s kyperským majitelem.

MAMKA2316 ( 2. října 2019 14:14 )

Proč to nezaplatí justice ze svého rozpočtu ? Kdo to zavinil tak až to zaplatí ne ???????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa