Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Europoslankyně Vrecionová promluvila o vztahu s Vondrou i stěhování z Česka

Autor: Jakub Veinlich - 
29. června 2019
05:01

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová balí v Česku kufry. V týdnu předala rezignační dopis na svůj mandát předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi a pomalu mizí do Bruselu. V květnu se totiž stala novou poslankyní Evropského parlamentu. Stejně tak se do Bruselu stěhuje i otec jejího dítěte, bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti nebo ministr obrany Alexandr Vondra. Vrecionová Blesk Zprávám řekla o mejdanu na rozloučenou s kolegy z ODS i o tom, jak to bude mít s novým bydlením i jaký má vztah právě s Vondrou po tolika letech.

Podle průzkumů před evropskými volbami jste věřili, že budete mít alespoň čtyři europoslance. Vy jste byla na třetím místě kandidátky. Takže jste věřila, že se budete stěhovat do Bruselu?

Dokonce jsem věřila, že budeme mít pět mandátů. Byla jsem si jistá, že občanská demokratická strana jde nahoru. I když úplně nevěřím průzkumům, tak jsem si byla jistá, že uspějeme.

Je pravda, co říkají zlí jazykové, že byla tak trochu taktika, že jste kandidovala na volitelném místě právě vy tak, aby se mohl vrátit do Poslanecké sněmovny bývalý ministr Petr Bendl?

Vůbec ne. Takhle politika opravdu nefunguje. Žádná taktika v tom opravdu nebyla.

Chystáte rezignaci na současný mandát v české Sněmovně, nebo to bude formou plynulou, tedy že se vám mandát zaujme automaticky po té, co se oficiálně stanete europoslankyní?

Přiznám se, že když jsem uspěla ve volbách, tak jsem si tuto otázku sama musela zjistit, protože jsem to nevěděla. Ale bude to tak, že nabudu mandátu příští týden ve Štrasburku, což bude 2. července na první oficiální schůzi nového Evropského parlamentu, ale zároveň už jsem také poslala rezignační dopis předsedovi Poslanecké sněmovny k 2. červenci.

Už jste byla ve Štrasburku poté, co jste byla zvolená na konci května?

V minulosti jsem tam byla několikrát buď pracovně, nebo na soukromých cestách, ale nebyla jsem tam ještě na půdě parlamentu.

Takže ještě ani nevíte, kde tam budete mít kancelář, nebo kde jsou další důležitá místa?

Vůbec nevím. Ale minulý týden už jsem byla v Bruselu. Protože zasedání parlamentu se čas od času střídají. Jednou za čas je ve Štrasburku a jednou za čas zase v Bruselu. Právě v Bruselu jsem minulý týden už ale absolvovala takové organizačně technické kolečko, kde dostane vstupní kartu, počítač, parkovací kartu na auto atd. Kanceláře budeme míst ale až od září, takže tu jsem ještě neviděla.

A byt už jste si v Bruselu nějaký našla?

Zatím žádný hledat nebudu. Uvidím, až co praxe ukáže, co bude praktičtější, co bude rozumnější, zatím to budu řešit bydlením v hotelu.

A tady v Poslanecké sněmovně už máte kancelář vyklizenou?

Víceméně ano. Čtvrteční schůze o nedůvěře vládě pro mě byla poslední schůzí, kdy jsem ji potřebovala k využívání.

Zažíváte nějakou nostalgii při tom loučení?

Takhle moc nepřemýšlím a spíš se těším na nové výzvy.

Byla nějaká rozlučka s kolegy poslanci?

Byla, byla. V rámci poslaneckého klubu ODS jsem asi před 14 dny zorganizovala setkání poslanců a senátorů za naši stranu a užili jsme si pěkný večírek. Dostala jsem plno kytek, plno dobrých rad. Ale všem jsem říkala, že úplně neodcházím a neloučím se na dobro. Chci být s našimi zástupci stále ve spojení.

Proč jste se vlastně rozhodla kandidovat a vyměnit místo v české Sněmovně v Evropském parlamentu?

Hlavní důvod byl ten, že na půdě Senátu, kde jsem byla, i na půdě Poslanecké sněmovny projednáváme řadu legislativních tisků, které již přichází z Bruselu a které je potřeba umět zanalyzovat dřív, než dorazí k nám. Velmi často totiž už nemůžeme změny a zásahy udělat. A díky tomu, že znám už celý legislativní proces i u nás, tak jsem velmi zvědavá, do jaké míry je možné některé věci buď přímo ovlivnit, nebo alespoň s velkým předstihem avizovat, že přijdou sem k nám.

Tady ve Sněmovně jste se věnovala především oblasti zemědělství. Tomu se budete chtít věnovat i v Evropském parlamentu?

V tuto chvíli, a to byl i jeden z bodů jednání minulý týden v Bruselu, kde zasedala i naše politická frakce, jsme řešili i to, kdo o jaký výbor budeme stát a já udělám vše pro to a už jsem to avizovala, že bych chtěla pracovat v zemědělském výboru. To jestli se to skutečně podaří, se uvidí v příštím týdnu ve Štrasburku, ale budu o to usilovat.

Jako druhou, záložní variantu jsem si napsala výbor pro regionální rozvoj, což souvisí i s tím, že v současné době pracuji jako předsedkyně spolku pro rozvoj venkova. Takže téma zemědělství a venkov je mi blízké.

S sebou si vezete tým, který pro vás pracoval tady ve Sněmovně?

Jednoho kolegu, který nebyl asistentem, ale znám ho asi deset let, si beru jako takového styčného důstojníka, bude působit převážně v Bruselu. Zbytek týmu budu sestavovat podle toho, v jakém výboru ve skutečnosti budu.

Jazykově jste vybavená?

Ano, mluvím anglicky.

Máte zkušenosti z českého Senátu, Poslanecké sněmovny a teď je budete sbírat také v Evropském parlamentu. Jak moc velká změna to podle vás bude?

Na to jsem právě moc zvědavá. Pevně doufám, že i ty zkušenosti z českého legislativního procesu dokážu přenést do projednávání na úrovni evropského parlamentu.

Z 15. místa se probojoval do Evropského parlamentu také otec vašeho dítěte Alexandr Vondra. Bylo to pro vás překvapení? A co říkáte, že se vaše cesty opět protnuly?

To, o čem mluvíte, je věc veřejně známá. Nechci naše soukromí už nijak víc po těch letech rozebírat. Je ale pravda, že se Sašou jsme dlouhodobě kolegové, jsem i přátelé a myslím, že politicky Saša Vondra bude přínosem a vzhledem k jeho dosavadní práci a dosavadnímu působení si myslím, že bude mít co říct a bude určitě užitečný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Evka4 ( 29. června 2019 13:36 )

Fuj, oba dva jsou nechutní

AliAlice ( 29. června 2019 10:37 )

Moc se mě líbilo,když se moderátor zeptal pani,jestli cítí nostalgii,když opuští sněmovnu....no prý ani né.No bodejť když jedou s tím svým boverákem rejžovat do Bruselu..

onanym01 ( 29. června 2019 08:35 )

Ženská která na sebe nechá vlézt něco tak ošklivého, slizkého a páchnoucího jako je Vondra, musí být pěkný prase.

kukuku ( 29. června 2019 08:27 )

Pražský mejdlo na Letný ukázalo, že se dá svolat hafo jednodušších týpků, ale volby stejně dopadnou jinak díky těm lépe chápajícím.

Martina indelov ( 29. června 2019 08:15 )

Z mého pohledu je Vondra normální hňup, který se celý život přikrmuje na Havlově jménu.V praktickém životě nedokázal udržet ani rodinu. Sloužil více zájmům USA něž ČŘ. Byl u zlodějin na ozvučení kongresového centra, a je úplně jedno jestli o tom věděl nebo ne? Jednou to vedl a řídil,tak o tom měl již z pozice své funkce vědět. To by mě zajimalo kdo toho tlustého osla ještě za to zvolil do řady EU. Asi jsme fakt národ troubů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa