Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi jako rarita: Jediní volíme dva dny. Pro změnu je řada politiků, Kalousek má obavu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
25. května 2019
09:45

V rámci Evropské unie je Česká republika raritou. Jako jediná země v rámci celé osmadvacítky volíme totiž hned ve dvou dnech, volební místnosti byly otevřeny tradičně již v pátek a druhou možností je jít volit v sobotu od 8:00 do 14:00. Ve Sněmovně proto leží novela volebního zákona, která by to měla změnit. Řada politiků je pro, Blesk Zprávám se tak vyjádřili třeba vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) či šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Opatrnější je naopak Miroslav Kalousek (TOP 09). A politici se rovněž rozcházejí v tom, který den by měl být v Česku volební.

Evropské volby to ukazují jasně. V rámci Evropské unie volí každá země jinak. Jen Česká republika je raritou. Zatímco v Nizozemí, nebo Velké Británii byly volby už ve čtvrtek, v Irsku jen v pátek, v sobotu chodí k volbám na Slovensku, nebo Lotyšku, ostatní země jako například Německo, Rakousko, Itálie či Lucembursko volí až v neděli. Česká republika hraje prim – jako jediní totiž máme hned dva volební dny – pátek a sobotu.

Česká republika je v rámci Evropské unie raritou. Jako jediná země máme stále volby ve dvou dnech. Vláda začíná opět přemýšlet o myšlence, že by se volilo jen během jednoho dne. Česká republika je v rámci Evropské unie raritou. Jako jediná země máme stále volby ve dvou dnech. Vláda začíná opět přemýšlet o myšlence, že by se volilo jen během jednoho dne. | Blesk Zprávy

Jak to ale vypadá, české raritě mezi evropskými zeměmi zvoní pomalu umíráček. V rámci české Sněmovny je většina klubu pro, aby se volilo pouze v jeden den.

Změny už do dvou let? 

„Předpokládáme, že poprvé by se jednodenní volby mohly uskutečnit v roce 2021 do Poslanecké sněmovny,“ řekl Blesk Zprávám ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD), jehož úředníci na změně volebního zákona pracují.

„V ostatních státech Evropy volí také jeden den a ukázalo se, že to funguje. Je to model, který by měl být i u nás. V současné době o tom přemýšlí i vláda, proto se o tom bavme,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek, jehož strana uvažuje o změnách ve volebních dnech dlouhou dobu.

„Já osobně jsem pro. Kdo chce volit, tak přijde. A ušetřili bychom,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv předseda nejsilnějšího poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

A vypadá to, že shoda na tomto bodu v rámci koalice skutečně je. Pro jednodenní volby je i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Jsem jednoznačně pro. Dvoudenní volby jsou anachronismus, Česká republika je poslední stát v EU, kde se volí dva dny,“ reagoval.

Spojence vláda může navíc hledat tentokrát i u opozice. Podobně si totiž českou volební anomálii uvědomují například i v hnutí STAN. „Ten, kdo opravdu volit chce, si na volby čas udělá,“ nevidí problém smrsknout volby do jednoho dne Petr Gazdík, místopředseda hnutí.

Video  Takhle se tisknou volební lístky: Padne na ně 600 tun papíru  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

„ODS je pro. Hlavním důvodem je efektivnější organizace voleb a práce volebních komisí,“ podpořil změnu také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Jediný zdrženlivý hlas k návrhu je šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle svých slov prý chápe důvody, že volby v jeden den mohou ušetřit nemalou částku peněz a také předejdou riziku možné manipulaci s volebními urnami i lístky v noci z pátku na sobotu, ale obává se zároveň, že by tím šla volební účast ještě dolů.

„Argumenty s nižšími náklady na volby nebo obavy z případné manipulace s urnami jsou racionální důvody, ale ten argument snížení volební účasti je pro mě důležitější,“ argumentoval Kalousek, proč by byl proti takové změně.

Spory klepou na dveře

Jakmile se ale otevře otázka změny volebního zákona, vzácná politická shoda bude pryč. Zatímco ČSSD je podle Jana Chvojky pro to, aby byl volebním dnem pátek, „kdy je také vyšší volební účast a to ideálně od 8 do 22 hodin,“ lidovci prosazují podle Jana Bartoška naopak neděli.

„Pátek je o tom, že se ještě chodí do práce. Sobota je o tom, že spousta lidí je na chatách a chalupách a podobně a v neděli je možné předpokládat, že spousta lidí odpočívá, a tak si může udělat procházku do volební místnosti,“ argumentoval pro Blesk Zprávy šéf lidoveckých poslanců.

ODS by zas ráda podle Zbyňka Stanjury otevřela otázku, aby se volby konaly v pevně daných termínech. A hnutí STAN i TOP 09 vidí příležitost proto, aby se dotáhla do konce myšlenka korespondenčního hlasování. „Tak nebude na svých právech zkrácen ani ten, kdo v ten konkrétní den opravdu do volební místnosti nemůže,“ přidal další z argumentů místopředseda STAN Gazdík.

Zdaleka nejvíc požadavků mají ke změnám volebních zákonů lidovci. Pokud se zákon otevře, chtěli by se připojit ke STAN a TOP 09 a diskutovat o zavedení korespondenční volby, ale také především změnit systém přepočítávání odevzdaných hlasů, „které znevýhodňuje především ty menší strany“, míní Bartošek. Komunisté ani zástupce SPD na otázky Blesk Zpráv nereagovali. 

O změnách ve volebních zákonech už se mluví řadu let. Například v roce 2009 podepsal tehdejší ministr vnitra Ivan Langer memorandum s Českým statistickým úřadem o přípravách na elektronické volby - tedy volby pomocí internetu. Starostové také navrhují, aby ke komunálním volbám mohli chodit už šestnáctiletí. 

 

petr12 ( 26. května 2019 10:24 )

žádné volby,žádná EU nestačí naše politická elita zlodě­ju,kmo­tru,ma­fie ODS TOP KDU CSSD STAN piráti udavači,křiváci netáhla.ještě platit koko.y v EU !!

prasatkopepicek ( 25. května 2019 23:44 )


EU byla zrizena aby c.raci jako ty meli nizke platy. Ikdyz ty jsi d.bil, tebe nikdo ani nezamestna.

tomiik007 ( 25. května 2019 15:13 )

turbina ( 25. května 2019 13:10 )

satanas: Jen si broukej fašisto, spojenci jdou najisto.

jentakjenkobliha ( 25. května 2019 13:09 )

prdouch236: Ty nejsi jen úchylácký pedofil ,ale i pošahaný rudý parazit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa