Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rath se podvolí trestu. Za korupci s miliony v krabici dostal sedm let natvrdo

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. června 2019
12:00
Autor: ČTK, kal - 
26. června 2019
09:32

Vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v takzvané první větvi jeho korupční kauzy ve středu potvrdil odvolací pražský vrchní soud. Snížil mu ale trest na sedm let vězení. Rath řekl, že je připraven podvolit se rozhodnutí soudu, ale nesouhlasí s rozsudkem a bude se dále bránit. Rozhodl také o tom, že se na manipulacích s výběrovými řízeními na zakázky Středočeského kraje podíleli bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr.

Předseda senátu Pavel Zelenka přednesl pravomocný rozsudek v kauze, kde figurovalo i sedm milionů v krabici od vína. Rath ani Kottovi ve středu k soudu nepřišli. Odvolací soud zprostil Ratha a další spoluobžalované části obžaloby, která se týkala manipulací s tendry na vybavení středočeských nemocnic.

Rathovi uložil prvoinstanční soud trest 8,5 roku vězení. Kottovi dostali o rok méně. Podle pravomocného rozsudku manželé Kottovi půjdou za manipulaci se zakázkami Středočeského kraje na šest let do vězení.

Obžaloba v první části Rathovy korupční kauzy se týká přijímání úplatků, uplácení a manipulací s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Podle odvolacího senátu Kottovi žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi V kauze kromě bývalého hejtmana figuruje dalších deset lidí, také je soud uznal vinnými.

Rath stihl být lékařem, ministrem i hejtmanem

Rath má za sebou poměrně úspěšnou minulost, vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1990). Jako internista působil v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, ve Všeobecné nemocnici v Praze i ve Fakultní nemocnici v Motole.

V roce 1995 Rath založil Lékařský odborový klub, v jehož čele se prezentoval jako ostrý kritik situace ve zdravotnictví a organizoval několik lékařských stávek. O tři roky později se stal prezidentem České lékařské komory, kterým zůstal až do svého jmenování ministrem zdravotnictví v listopadu 2005.

Jako lídr pražské kandidátky sociálních demokratů byl Rath v červnu 2006 zvolen do Sněmovny, ve volbách v roce 2010 mandát obhájil a poslancem byl do srpna 2013. Patřil k nejviditelnějším a nejkontroverznějším zákonodárcům ČSSD; hojně vystupoval, přičemž často volil ostrá slova. Jeho výroky se několikrát zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor, v minulosti ho za útočnou rétoriku a údajnou aroganci kritizovali i jeho spolustraníci. Vystřídal také řadu politických stran, začínal v ODS, poté krátce působil ve straně Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální a „zakotvil“ u ČSSD.

Celá kauza začala před více než sedmi roky, v květnu 2012, kdy jej policie zadržela s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Bezprostředně po svém zatčení rezignoval Rath na funkci krajského zastupitele (a tím i na post hejtmana) a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát, jehož se ale odmítl vzdát, mu zůstal až do rozpuštění dolní komory na konci srpna 2013, později se ale ještě snažil domoci se poslaneckých náhrad. Rath se po propuštění z vazby, kde strávil rok a půl, vrátil k práci ve své lékařské ordinaci ve středočeské Hostivici, kde žije.

aktér  prvoinstanční verdikt  pravomocné rozhodnutí
David Rath  8,5 roku  sedm let
Kateřina Kottová  7,5 roku  šest let
Petr Kott  7,5 roku  šest let
Lucie Novanská  pět let  pět let
Pavel Drážďanský  pět let  pět let
Tomáš Mladý  pět let  pět let
Ivana Salačová  tříletý podmíněný trest  tříletý podmíněný trest
Václav Kovanda  tříletý podmíněný trest  tříletý podmíněný trest
Jindřich Řehák  5,5 roku  osvobozen
Martin Jireš  5,5 roku  osvobozen
Jan Hájek  tříletý podmíněný trest  osvobozen

Více o rozsudku nad Davidem Rathem čtěte ZDE

Podle odvolacího senátu Kottovi žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 28. června 2019 11:31 )

Tentýž soudce, který ho předtím osvobodil mu nyní dal sedm let, z toho je vidět, že je to jen pěkné divadýlko. Prostě Rath musí být odsouzen a basta a soudce musí dát připravený trest i kdyby nechtěl.

PPP150W ( 26. června 2019 21:55 )

A jak víte že je to lotr? Podal na něj někdo trestní oznámení? Jen žvaníte.

havran2 ( 26. června 2019 18:18 )

A měl by si to všechno odsedět a ne že odejít po půlce ! ! !

Sprcha ( 26. června 2019 17:28 )

Kdyby byla spravedlnost v ČR jak má být tak nestačí kriminaly na všechny ty zmetky co mají a měli možnosti jako Rath a politici...

PPP150W ( 26. června 2019 17:13 )

Víte co je zvláštní? Na vypitýho Kaldu má zálusk mnoho lidí, ale ještě nikdo mu nedokázal žádnou levárnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa