Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výtvarník Franz slaví 60 let: O tvorbě, Zemanovi a nošení dříví do lesa

Autor: ČTK, Mii - 
25. května 2019
05:40

Hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, který je znám rozsáhlým tetováním obličeje a těla, dnes slaví 60. narozeniny. Od jeho neúspěšné kandidatury na prezidenta uběhlo už sedm let, a byť Miloš Zeman znovu kandidovat nemůže, Franz nový pokus nezvažuje. „Byla by mě pro tohle škoda,“ říká s tím, že je maximálně spojený jen s uměleckou tvorbou a učením. Co se děje na Hradě, ho „vůbec nezajímá“, jak řekl pro Blesk Zprávy.

Franz v lednu 2013 skončil v první přímé prezidentské volbě v Česku na pátém místě se ziskem 6,84 procenta hlasů. Sehnal podporu zejména mladých lidí, které potetovaný profesor zaujal. I tehdy říkal, že kandiduje právě kvůli podpoře, kterou cítí. Nabízí se proto otázka, zda je možné, že se do boje o Pražský hrad v budoucnu vydá znovu.

Jenže podle jeho současných slov to tak nevypadá. „Myslím si, že by člověk měl dělat to, co opravdu umí, cítí jako za svoje poslání. Já chci malovat, skládat, učit a myslím si, že by mě pro tohle byla škoda,“ prozradil výtvarník pro Blesk Zprávy. Před rokem a půl se podle svých slov zařekl, že se o dění na Hradě vůbec nebude zajímat.

„Drobná práce, kterou člověk dělá a snaží se být užitečným druhým, je daleko důležitější. A tady je tolik lidí, kteří jsou za to placení, nebo to mají v náplni práce nebo jsou na tom alespoň přisáti, takže já si myslím, že bych už nosil dříví do lesa,“ uvedl Franz.

Jubilant chystá dvě výstavy

Svoji pozornost nyní plně směřuje na tvorbu a učení. „Teď připravuji dvě výstavy, jednu malou v Chomutově a jednu velkou v Českých Budějovicích 27. června v Mariánské galerii,“ zmínil pozvánku, kam se lidé v nadcházejících měsících můžou vydat obdivovat jeho díla.

V Budějovicích budou k vidění jeho velkoformátové obrazy z cyklu Třeboň a akce bude spojena s varhanním koncertem v Dominikánském klášteře. „A taky zvolna výhledově pracujeme na inscenaci s Miroslavem Bambuškem, která se bude jmenovat Kacířské eseje Jana Patočky,“ popsal Franz.

Franz: Tetování je promyšlené

Pražský rodák vystudoval v roce 1982 právnickou fakultu Univerzity Karlovy, na počátku 80. let byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem autorského divadla Kytka. Během studia práv soukromě studoval malbu, hudební skladbu a dějiny umění.

Po absolvování právnické fakulty dal přednost dělnickým profesím, protože jej podle jeho slov neoslovovala praxe totalitního práva. Franz byl též v angažmá v tehdejším Divadle pracujících v Mostě, kam nastoupil jako korepetitor a autor hudby.

Od roku 1991 vyučuje na AMU, od roku 2016 i na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V letech 1996-2000 stál v čele Akademického senátu AMU, v říjnu 2004 byl jmenován profesorem pro obor dramatická umění - dramaturgie činoherního divadla.

Franz proslul rozsáhlým tetováním obličeje a těla. První obrázek si nechal na tělo vytetovat v 18 letech a postupně přidával další. O svém tetování prohlásil, že je výsledkem dlouhodobě promýšlené koncepce, nikoli náhlého hnutí mysli.

Video  Vladimír Franz prozradil vše o svém tetování  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

„Modrý prezident“

Je autorem hudby k více než 140 divadelním představením. Kromě scénické tvorby se věnuje i komponování vážné hudby. Je mimo jiné autorem oratoria Ludus Danielis, symfonie Písně o Samotách, opery Válka s mloky nebo hudby k baletu Zlatovláska. Je mnohonásobným držitelem ceny Alfreda Radoka, dále držitelem Ceny Divadelních novin a Výroční ceny Ochranného svazu autorského.

Jeho kandidatuře na prezidenta předcházela recesistická akce na sociálních sítích, na kterých koloval obrázek exprezidenta Václava Klause s podtitulem „modrý prezident“ a vedle něj Franzova podobizna se stejným popiskem. Zatímco u Klause souvisí pojmenování „modrý prezident“ s jeho knihou Modrá, nikoli zelená planeta, u Franze odkazovalo na jeho zjev. Nečekaný ohlas mezi uživateli facebooku přiměl Franze k tomu, aby se o nejvyšší ústavní post skutečně ucházel.

Franz, který nikdy nebyl členem žádné politické strany, je rozvedený, z prvního manželství má dceru Kristinu. Jeho partnerkou je fotografka Ida Saudková.

Video  Franz si z prohry ve volbě nic nedělá, těší se na odpočinek po kampani  - David Malík, Jan Exner
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 25. května 2019 16:18 )

Proti vám je to krasavec.

PPP150W ( 25. května 2019 16:16 )

Před blbci nikoho obhajovat nelze, levobočkové. Máte ty bolševiky řádně pod kůží.

PPP150WW ( 25. května 2019 13:18 )

email1 ( 25. května 2019 12:45 )

To je hovado, můj Bože

PPP150VV ( 25. května 2019 11:34 )

Co může vést obyčejného člověka k tomu, aby se takhle zohyzdil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa