Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve středu si nenakoupíme. Kritik zavřených obchodů: Zrušme to, Klaus měl pravdu

Autor: simao, for - 
6. května 2019
05:25

Je to poněkud paradoxní a dle kritiků ne zcela přehledná situace. Zatímco ve středu 1. května bylo na Svátek práce ve velkých obchodech otevřeno, ve středu 8. května bude na Den vítězství zavřeno. O otevírací době se přitom minulý týden čile debatovalo i na půdě Senátu. A právě místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) a starosta Božího Daru shrnul pro Blesk Zprávy, proč je proti zavřeným obchodům a proč by současný zákon nejraději celý zrušil.

Zavřené obchody řadě zákonodárců vadí. A poslanec Patrik Nacher (ANO) se v Senátu nechal slyšet: „Já bych byl pro to klidně zrušit ten zákon jako celek.“ Zatímco z KDU-ČSL vychází návrh na rozšíření zákazu na všechny svátky. Argumentem je i to, že je v současné době ve vybraných svátcích chaos, kdy otevřeno je a kdy není. 

Nacher nyní prosazuje alespoň okleštění stávajícího zákona - aby otevřené byly velkoobchody. „Ve velkoobchodě se nekoná tzv. shoppingová turistika, to znamená, že tam nechodí rodiny s dětmi, není tam dětský koutek, netráví tam ten čas. Jakkoliv já jsem poslední, kdo by chtěl plánovat rodinám, co mají dělat o svátcích, tak prostě tento základní argument, že lidé tráví v nákupních centrech celé víkendy a svátky, tak ve velkoobchodech zcela zásadně neplatí,“ argumentuje a dodává: „Jsou to právě velkoobchody, které zásobují nonstop provozovny, zásobují malé provozy, kde ten zákon nezakazuje mít o svátcích zavřeno.“

Na 1. máj otevřeno, o týden později zavřeno

Šéf Senátu Jaroslav Kubera při tom upozorňoval právě na výběr jen některých svátků, kdy mají mít obchody nad 200 metrů zavřeno.

„Svátky byly stanoveny, a podle mne to bylo úmyslné, naprosto nesystémově. Třeba teď 1. máje lásky čas, odboráři musí do práce. To je, co? První máj není mezi těmi svátky, kdy má být klid a má se demonstrovat za vyšší platy, tak to musí do marketu, že? To je zvláštní. Podle čeho tedy byla vybírána kritéria? 17. listopadu (Den boje za svobodu a demokracii - pozn. red.), to je ještě zvláštnější, mají markety otevřeno. To je zvláštní, že? Kdy bychom měli oslavovat, někteří si zřejmě myslí, že není co oslavovat... Ještě pikantnější situace je o Velikonocích. Na Velký pátek otevřeno, na Velikonoční pondělí zavřeno. A teď tam vidíte, jak auta tam najedou, protože si lidé nepřečtou, jak to je, a domáhají se vstupu, a on vstup není,“ bouřil Kubera.

Prouza: Nesmyslná a zmatená regulace

S podobnými názory není však zdaleka ojedinělý. A tlak na zrušení údajně „nespravedlivého“ zákona roste. „Je to jenom nesmyslná a zmatená regulace. Myslím, že to, kdy je otevřeno a zavřeno, si mají diktovat zákazníci. Obchody nebudou mít otevřeno v situaci, kdy tam nikdo nebude chodit. Takže pokud tady něco chceme měnit, tak by to měly být nákupní zvyklosti, ale ne určované zákonem,“ řekl Blesk Zprávám před dalším ze svátků, na který bude zavřeno, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Dle něj by mělo být na podnikatelích, jak budou mít otevřeno či zavřeno. „Je vidět, že někteří to i využívají. Třeba loni na Vánoce jeden z nákupních řetězců zavřel 23. prosince a dal volno 24. dopoledne svým zaměstnancům jako dárek. Je vidět, že ty firmy nad tím přemýšlejí,“ pokračuje. Povinnost zavřít přitom platí jen pro některé obchody, takže se dle Prouzy vytváří i „dvě kasty prodavačů“. Jedni musí zůstat povinně doma, zatímco druzí - z menších provozen do 200 metrů čtverečních - mají otevřeno. 

Nejde tak ani o pomoc pro všechny prodavače. „Reakce lidí, když si nemohou jít nakoupit, bývá většinou nepříjemná. Lidé chtějí mít možnost si vybrat a jsou zmatení z toho, že je některý svátek zavřeno, některý není a nikdo nerozumí principu. Vytváří to spoustu problémů. A chce to spousta prodavačů, kteří by byla raději v práci za stoprocentní příplatek, než aby byli povinně doma, když nechtějí,“ dodává.

Pro zrušení celého zákona, nebo alespoň jeho osekání se vyjadřoval i senátor Jan Horník (STAN). „My pořád chceme lidi nějakým způsobem usměrňovat, dávat jim zákony a říkat jim, co smějí a nesmějí. Podle mého je to každého volba, jestli bude sedět na pokladně, nebo bude sedět někde jinde v provozu, kde je dokonce večerní provoz, v divadle, v šatně apod. Mně se to nelíbí,“ upozorňoval. A pro Blesk Zprávy následně shrnul, proč je proti zavírání obchodů na svátky. 

Horník: Omezeme i studující, co si chtějí přivydělat

Pane senátore, v Senátu došlo na další debatu ohledně zavírání obchodů na svátky. Co dle vás přinesla a jak to bude dál?

Horník: „My jsme v Senátu schválili s pozměňovacím návrhem zrušit celý tento zákon. To odešlo od nás. My jsme to dělali s vědomím, že buď jsme to mohli schválit tak, jak nám to přišlo z Poslanecké sněmovny, kdy vyjímají velké velkoobchody, které zásobují menší živnostníky, hoteliéry nebo restauratéry. My jsme k tomu ale přidali úplné zrušení zákona. Buďto nás poslanci přehlasují, takže se zruší uzavření velkoobchodů a ty budou moci být otevřené. I ty velké, jako třeba Makro. A pokud by nás nepřehlasovali, tak se ten zákon zruší úplně jako celek a bylo by otevřeno pořád. O tom by si rozhodoval podnikatel. Ať velký, nebo malý. Ale musel by to ještě stvrdit prezident republiky.“

Návrh zákona zavřít na vybrané svátky přitom také vzešel ze Senátu.

Horník: „Zákon navrhoval bývalý senátor František Bublan. Protože on byl věřící, byl kněz, tak se k tomu díval spíše po té stránce v neděli nedělat. Ten základní problém, který já vnímám, je to, že se tady pořád dělá jakési sociální inženýrství, pořád lidem chceme nařizovat, jak se mají chovat, co mají dělat, chceme je zákonně pořád nějakým způsobem omezovat místo, abychom jim dali volno. Jestli bude nějaký velký řetězec a řekne si: Já pro své zaměstnance chci mít v neděli zavřeno... Tak bude mít v neděli zavřeno. Je to úplně volná záležitost.“

Jsou z vašeho pohledu čeští občané spíše pro, nebo proti zavírání obchodů na svátky?

Horník: „Já jsem se samozřejmě hodně ptal a jsem z lázeňského i horského regionu, kde žijeme zejména z cestovního ruchu. Když se pojedete podívat o těch svátcích do Makra, tak tam uvidíte narváno těch obchodníků. Protože třeba čerstvou zeleninu apod. je zapotřebí mít pořád a tyhle velkoobchody to zaručují. Když se zeptám podnikatelů tady u nás, ti to naopak vítají. Když se zeptáte lidí, tak třeba tady na Božím daru mi řeknou: My děláme také pořád. Sobota, neděle, svátek. Číšníci, kuchaři, pokojské, recepční.

Mechanismus v těch provozech se dá nastavit (individuálně), někdo si to nastavuje týden a pak má týden volno, někdo to nastavuje na tzv. dlouhý a krátký týden. Je to různé. Co se týče občanů, tak my jsme taková ta západní část republiky, bezbožná, takže našim občanům spíš, si myslím z toho, jak se tak bavíme, je to jedno. To asi spíš Morava by za to kopala, aby bylo zavřeno minimálně na ty svátky, jak to teď je. A spíš by to chtěli rozšířit.“

Vnímáte i nějaký další dopad zavřených obchodů na konkrétní lidi?

Horník: „Je tam i další důležitá věc, že v těch supermarketech a velkých prodejnách, kam chodí lidi nakupovat, dělá velké množství studujících. Oni si přivydělávají přes svátky. Pro ně je to zajímavé, přivydělávají si na pokladnách nebo tím, že dávají zboží do regálů apod. Téhle skupině obyvatel, která studuje, která se vzdělává, aby dostala ten stát dál, se trochu zavírají vrátka a možnost příjmů.“

Neobáváte se, že by naopak došlo ke zneužívání zaměstnanců ze strany zaměstnavatelů, pokud by bylo na všechny svátky otevřeno?

Horník: „Já si to nemyslím, protože každý má výběr. Jestli by mě jako zaměstnance někdo někam tlačil, tak buď se nechám, protože to bude dobře zaplacené, jsou tam zajímavé benefity apod. Nebo se tlačit nenechám a dneska je 40 procent obyvatel schopno bez problému změnit zaměstnání.“

Jak vnímáte argument, že přece i v sousedním Německu je v neděli v obchodech zavřeno?

Horník: „Zejména ve východních státech, bývalých postsovětských, je docela běžné, že mají v neděli otevřeno, kdežto když půjdete do sousedního Německa, tak tam je v neděli zavřeno. Ale mají výjimky, třeba tady u nás vedle v Oberwiesenthalu vláda musela udělat výjimku, protože malé krámy, které rovnou poskytují další doprovodné služby - půjčovny lyží, snowboardů apod., jim to zavřeli.

Byl to obrovský poprask, protože byli biti jak ti podnikatelé, tak ti, co tyto služby vyhledávají.  V těch střediscích cestovního ruchu je to úplný nesmysl. Vždyť ti lidé chtějí vyrazit právě o těch svátcích s rodinami ven a přitom chtějí tyhle služby, ale i nákupy v tom místě využívat. Nejjednodušší je všechno zrušit, byl by klid a pohoda. Ten trh si to fakt udělá sám, tady musím dát za pravdu, byť to není můj oblíbenec, bývalému prezidentovi Klausovi.“

pupi ( 6. května 2019 23:48 )

Mají 8 května zavřeno ? Tak si nakupte den před tím , vy hovada !!!

Svatek ( 6. května 2019 14:12 )

Přesně, ať ten zákon o zavírání obchodů zruší. V kauflandu si
musejí zaměstnanci státní svátky, kdy jsou obchody zavřeny nadělávat.
V dubnu mají 21 pracovních dnů, jinde 20 a v květnu 22 pracovních
dnů, jinde 21. Tak co je to za státní svátky

renata26 ( 6. května 2019 12:02 )

a co to udělat obráceně?zrušte všechny svátky a bude klid.když si tolik
lidí myslí že prodavačka nemá právo být o svátcích se svojí
rodinou.myslím že většina těch co se jim chce nakupovat hlavně ve svátek
má určitě zasloužené volno.no jo ale vlastně co kdyby pršelo a
v televizi nic nebylo

borka30 ( 6. května 2019 11:39 )

ostrovanka ( 6. května 2019 11:13 )

2 a půl dne je pro některé hodně? Jinde v evropě jsou supermakety
zavřené i 4 dny a nikdo se z toho neposere. Jenom hloupý češi musí mít
denně čerstvý rohlik a salám 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa