Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bojkot svazu Zemanova přítele Vodičky sílí. „Vrací se k minulému režimu,“ tvrdí kritici

Autor: bud, ČTK - 
24. března 2019
05:15

Na Český svaz bojovníků za svobodu a jeho předsedu Jaroslava Vodičku se snáší kritika ze všech stran. Senátoři se nedávno usnesli, že svaz opouští své hodnoty a ideově se navrací k bývalému režimu, a proto se nebudou účastnit jeho akcí. V pátek například zástupci Parlamentu i ministerstva obrany uctili památku protinacistického odbojáře Václava Morávka, a to bez účasti svazu. Vodička také čelí kritice, že se svazem jsou spojení lidé aktivní v minulém režimu.

Zástupci obou komor Parlamentu, ministerstva obrany, Prahy i odbojářských sdružení v pátek uctili památku hrdiny protinacistického odboje Václava Morávka. Učinili tak samostatně hodinu před akcí kontroverzního vedení Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), od nějž se místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) distancoval.

„Nemůžeme se účastnit akcí Českého svazu bojovníků za svobodu už z principu. Jejich vedení v současné době není zárukou, že akce proběhnou vždy pouze se záměrem uctivé připomínky významných osobností a jejich činů,“ uvedl Oberfalzer.

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička řekl, že jeho svaz nechce být politickým spolkem a zasahovat do politického dění. „Proto očekáváme spolupráci a vstřícnost se všemi představiteli politického, společenského a kulturního života se všemi spolky, které hájí zájmy a odkaz válečných veteránů,“ uvedl.

Metnar: Politická agitace

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) jsou tyto akce ČSBS zneužívány k politické agitaci. „Bohužel jsme konfrontováni s tím, že jsou v posledních letech akce, které spolek pořádá, a to i v prostorách poskytnutých ministerstvem obrany, zneužívány k útokům proti našemu spojenectví v rámci Severoatlantické aliance a k politické agitaci, která je v rozporu se zájmy České republiky,“ řekl Metnar.

Senát v únoru doporučil svým členům, aby omezili účast na vzpomínkových akcích ČSBS. Svaz také podle usnesení horní komory opouští původní hodnoty a přiklání se k bývalému režimu. A pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zase odmítl převzít záštitu nad akcí svazu, Praha mu ani nezapůjčí sál. Ten chtěl na Staroměstské radnici v Praze uspořádat akci k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem.

V Lidicích Vodičku nechtějí

Nepřízeň ke svazu vyjadřují i další organizace. Vodička letos například nepromluví na pietních akcích ani v Lidicích, ani v Ležákách. Důvodem je podle Památníku Lidice, který je pořadatelem obou vzpomínek, Vodičkovo nevhodné vystupování a celková kontroverze, které podle památníku neodpovídají důstojnosti a vážnosti pietních aktů v Lidicích a v Ležákách. V Lidicích proběhne vzpomínková akce 15. června.

Český svaz bojovníků za svobodu začínají odmítat i některé samosprávy v rámci dotací. Dotace zamítla vedení Hradce Králové, Jihlavy nebo Královéhradeckého kraje. Plzeň dotaci svazu výrazně snížila. Samosprávy kritizují kroky celostátního vedení svazu, jako třeba ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který za sametové revoluce zasahoval jako policista proti demonstrantům.

Lidé spojení s komunismem

Se svazem jsou podle historika Ústavu pro studium totalitních režimů Petra Blažka spojeni s komunismem. „Ve svazu je opravdu hodně lidí, kteří jsou spojeni s minulým režimem, kteří se angažovali v různých funkcích, ať už to byla komunistická strana, Veřejná bezpečnost nebo Státní bezpečnost. Případně jsou navázaní na Komunistickou stranu Čech a Moravy. A tomu odpovídá taky jejich rétorika,“ řekl Blažek v České televizi.

Vodička má ovšem za to, že takové vazby nejsou nic mimořádného. „Ukažte mi, kdo v tomhle státě není spjatý s komunistickou minulostí. Plno lidí není, ale plno je. A vy to vyčítáte starým lidem, kteří bojovali za naši vlast, bojovali za to, abychom tady mohli žít? A ty lidi máme hodit do příkopu kvůli vám?“ konstatoval řečnicky. 

prasatkopepicek ( 24. března 2019 11:28 )

Mas tam chybu fizle. Misto demokratu ma byt zemanovci, babisovci, komousi, rusaci a podobna pakaz. Chybi ti totalita a elektrika na hranici, smejde?

hradnisamohonka ( 24. března 2019 08:12 )

prasatkopepicek ( 24. března 2019 06:17 )

Presne takhle vypadali zaslouzili soudruzi a socika. Vyzrani a upoceni jak prasata, nepadnouci ohoz, nechapajici vyraz, misto vlasu tragedii, zvaneni o h0vn3 a bojovy duch. Neni divu, ze soudruh Vodicka je se soudruhem Zemanem velky kamos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa