Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemanova favorita Gerlocha senátoři „rozcupovali“. Ovčáček vytáhl bolševiky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. března 2019
17:39
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
20. března 2019
12:20

Senát odmítl návrh prezidenta Miloše Zemana na ústavního soudce. Ústavní právník Aleš Gerloch získal jen 19 hlasů. Prezident Miloš Zeman  ho navrhoval na uvolněné místo po Janu Musilovi. Prorektora Univerzity Karlovy kritizovali zejména senátoři TOP 09, STAN , KDU-ČSL a Senátor 21 za jeho předlistopadové členství v KSČ. 

„Domnívám se, že se více hlasovalo o panu prezidentovi republiku a vedoucím jeho kanceláře, než o mě,“ řekl Aleš Gerloch novinářům těsně po volebním debaklu. Vyplynulo to podle něj z debaty, která volbě předcházela. „Počítal jsem, že dostanu víc hlasů, ale myslím, že ten počet zas tak malý není na to, co kolem té kandidatury probíhalo,“ zhodnotil výsledek Gerloch.

Vyhrocené vztahy prezidenta a Senátu

„Ten vztah mezi prezidentem je zřejmě víc vyhrocený, než jsem se domníval a myslel jsem si, že se hledá nějaký konsenzuální kandidát, ale zřejmě tomu tak není,“ zamyslel se nad volebním výsledkem.  

Z přítomných 64 senátorů pro jeho zvolení hlasovalo jen 19 zákonodárců. „Myslím, že se to octlo v nepříhodné době a byla vyvinuta enormní snaha, abych neprošel,“ komentoval svou prohru dál neúspěšný kandidát.

Sám podle svých slov nechtěl vůbec kandidovat. Od volby ho prý odrazovala i manželka. Teď se prý vrátí k práci na Karlově univerzitě. „Celkem budu rád, že zůstanu u svých studentů i tak jsem je nechtěl zcela opustit. V tomto směru, přiznám se, jsem se nechal přemluvit zejména panem předsedou ústavního soudu, abych kandidoval. Nebyla to primárně má volba. Je samozřejmě otázka, jestli to rozhodnutí bylo moudré v této situaci.“ 

„Nelituji toho, je to zase určitá zkušenost. Tak jako tak si mohu vyhodnotit další zkušenosti z praxe z fungování Senátu konkrétně, myslím, že dnešní debata byla dosti nedůstojná, bylo to organizačně slabě zajištěno, si troufám říci“ dodal prorektor Karlovy univerzity po volbě.

Volbu podle Gerlocha mohlo ovlivnit i to, že ho nepřišel do Senátu podpořit přímo prezidenta Miloše Zeman, který je nyní na cestě po Karlovarském kraji. „Je na místě tuto otázku koordinovat. Pokud to bylo tak, že se mu sdělilo datum, až když tam měl jiný program, tak je celkem pochopitelné, že se jednání nezúčastnil,“ uzavřel Gerloch.

Ovčáček: Bolševici jsou zpět

Pro Miloše Zemana může nezvolení Gerlocha znamenat senátní debakl. 19 hlasů nečekal ani sám neúspěšný kandidát. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček okomentoval volbu hned v několika statusech na svém twitterovém účtu. 

Navrženého kandidáta na post ústavního soudce Aleše Gerlocha představil místo prezidenta Miloše Zemana jeho kancléř Vratislav Mynář. „Nejdříve mi dovolte, abych zde omluvil prezidenta republiky, který se nemůže zúčastnit dnešního jednání pléna Senátu České republiky, neboť má dlouhodobě plánovanou návštěvu Karlovarského kraje,“ řekl na úvod Mynář.

Připomněl, proč Zeman využil svého práva a navrhnul nového kandidáta na ústavního soudce. „K 31. lednu pan profesor Musil předal osobně rezignační dopis do rukou pana prezidenta,“ připomněl proces, který kandidatuře Aleše Gerlocha předcházel.  

„Kdybych tady měl říct všechny profesní klady pana profesora, tak bychom tu byli dlouho,“ říkal také Mynář. Začal ale až rokem 2014, kdy se Gerloch stal prorektorem Karlovy univerzity, připomněl, že byl dvě funkční období děkanem Právnické fakulty té samé univerzity, nebo že je místopředsedou legislativní rady vlády. Předlistopadovou minulost Gerlocha Mynář nezmínil.

Kancléř také připomněl, že svého možného nástupce – tedy Aleše Gerlocha – navrhnul také samotný odcházející soudce Musil.

„Dovoluji si vás požádat, aby při hlasování o nominaci pana profesora Gerlocha zvítězily životní zkušenosti nad osobními animozitami,“ zakončil kancléř Mynář.   

Aleš Gerloch vystoupil před senátory s krátkým projevem, ve kterém kladl důraz především na ústavu. „Věrnost k ústavě, nezávislost a nestrannost při rozhodování je zcela neopomenutelným a potřebným atributem ústavního soudce,“ říkal také.

Papoušek: Reformní komunista k Ústavnímu soudu nepatří

Proti Gerlochově nominaci vystoupil s ostrou řečí senátor Zdeněk Papoušek zvolený za KDU-ČSL. „Byl kandidátem vstupu do komunistické strany a pak 15 let od roku 1975 až do roku 1990 byl členem strany, která porušovala lidská práva a svobody i principy plurality, kdy si uzurpovala vedoucí úlohu ve státě a společnosti,“ kritizoval Gerlochovu minulost Papoušek.

Podle Papouška proto Gerloch nemůže být garantem ústavního pořádku. „Člověk, který se označuje za reformního komunistu v době tvrdé normalizace, takový člověk přeci nemůže zasednout coby soudce ústavního soudu a být garantem dodržování ústavy a listiny základních práv a svobod,“ dodal Papoušek. 

Hádka o ovlivňování soudců

Senátor Václav Láskal upozornil na skutečnost, že kandidáta na ústavního soudce přišel do Senátu představit místo Miloše Zemana jeho kancléř, který se měl scházet s ústavními soudci i soudci jiných soudů. „Dnes tu nerozhodujeme jen o jednom soudci ústavního soudu, ale také možná příštím předsedovi ústavního soudu,“ připomněl senátor Láska.

Kancléř Mynář se hájil tím, že sněmovní podvýbor pro justici vyslechl jeho i soudce Baxu a Šimáčka a došel k závěru, že k žádnému ovlivňování justice nedošlo. „To usnesení zní, že nebyla ovlivněna justice,“ reagoval senátor Láska. „To je kvalitou našich soudců, že se nenechali ovlivnit. Já kritizoval Hrad za to, že se o ovlivnění justice vůbec pokouší,“ uvedl Láska, kterého podpořili i další senátoři.

Aleš Gerloch v Senátu při projednávání jeho nominace na ústavního soudce (20. 3. 2018) Aleš Gerloch v Senátu při projednávání jeho nominace na ústavního soudce (20. 3. 2018) | Blesk

„Je naprosto nesporné a naprosto zjevné, že ze strany pana kancléře docházelo k pokusu ovlivňování soudců v živých kauzách, to si myslím, že je naprosto zjevné,“ reagoval senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), senátor a neúspěšný prezidentský kandidát z přímé volby hlavy státu v roce 2013.  

Kritice neušel hradní kancléř také ze strany šéfa senátního klubu ODS. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud tady má fungovat právní stát, tak se ani nesmí jevit to, že se někdo někoho snaží ovlivnit, natož aby se to pak i stalo,“ pustil se do Mynáře Miloš Vystrčil. 

Odbornost jako hlavní přednost pro podporovatele

„Trochu jsem ztratil orientaci, zda kandiduje pan Mynář, nebo já. Všichni soudci, kteří tam působí, byli navrženi prezidentem republiky,“ reagoval Gerloch na závěr rozpravy těsně před samotným hlasováním o jeho nominaci.

Za Gerlochovy přednosti jeho zastánci vyzdvihují zejména odbornost. Aleš Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity, vedoucím kateder teorie práva a ústavního práva a místopředsedou Legislativní rady vlády. Kritici především z řad TOP 09 mu naopak vytýkají, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana. Prezident označil takové námitky za „ubohé“, ctí Gerlochovu odbornost a považuje ho za uznávanou právní autoritu.  

To, že není jeho kandidatura pro všechny senátory přijatelná, ukázalo už jednání výborů. Zatímco výbor pro lidská práva v Senátu Gerlocha těsnou většinou na ústavního soudce poměrem 3:2 odmítl, ústavně-právní výbor hlasoval opačně – a v poměru 7:3 jeho kandidaturu podpořil.

Těsně před hlasováním si pozvali na jednání klubu Gerlocha senátoři hnutí STAN, které má v horní komoře 18 zástupců. S kandidátem nějakou dobu diskutovali. „Uvědomujeme si, že ústavní soudce je osoba, která stojí nad exekutivou, legislativou, je to člověk, který by měl mít pevné názory a jasné postoje morálního charakteru,“ zdůvodnil jednání předseda senátního klubu STAN Petr Holeček.

Mezery v životopise

Senátor Marek Hilšer se Gerlocha doptával například na jeho působení na soukromých vysokých školách, kde se prověřovali „nestandardní“ studenti, kteří získali vysokoškolské tituly za nezvykle rychlou dobu.

„Ústavní právník by měl být člověk, který je maximálně bezúhonný a neměl by být spojován s institucemi, které budí nějakou pochybnost,“ dodal na adresu Gerlocha Hilšer.

Někdejšímu prezidentskému kandidátovi byl podivný také profesní životopis Gerlocha. Chyběla mu v něm zmínka o odborných pracích do začátku devadesátých let. „Podivoval jsem se nad tím, proč jsou uvedené práce jen od roku 1995,“ doplnil Hilšer další z bodu jednání klubu hnutí STAN, do kterého po volbách vstoupil.

„Neřeknu vám, jak se náš klub domlouval. Hlasování je tajné, všichni senátoři a senátorky budou hlasovat tak, jak jim volí jejich svědomí, vědomí a odpovědnost,“ doplnil předsedy klubu Horník.

I klub ODS si pozval Gerlocha na slyšení. Senátoři se zajímali na jeho postoj k ústavě v době kandidatury do Senátu i na jeho minulost. Ani klub ODS nemá žádné závazné stanovisko, jak hlasovat. 

Rezervovaná ODS

„Zaznamenal jsem, že profesor Gerloch je vnímán jako velmi dobrý znalec české ústavy a ústavního práva a zároveň jsem ale zaznamenal poměrně rezervovaný přístup některých senátorů, řekněme, k pevnosti osobnosti profesora Gerlocha a jeho nezávislosti,“ řekl novinářům na dotaz Blesk Zpráv předseda klubu ODS Miloš Vystrčil. „Ten přístup toho klubu bude mírně rezervovaný,“ odhadoval Vystrčil své pocity po jednání klubu, kde Gerloch vystoupil.  

Gerlocha už předem odmítli také senátoři sdružení v klubu KDU-ČSL a nezávislí. Podle jejich předsedy Petra Šilara to bylo patrné už před samotným rozhodováním Senátu. Většina členů klubu vyjadřuje nesouhlas s touto volbou. Vycházím z toho, že Gerloch je mužem pana prezidenta a jeho politické minulosti v KSČ,“ dodal Šilar. 

Šéf ústavně-právního výboru v Senátu Miroslav Antl připomněl rozhodnutí výboru, který Gerlochovu nominaci podpořil při plném počtu senátorů počtem 7:3. Antla například zajímalo, kolikrát byl účasten jednání ústavního soudu, a zda by tedy zvládl řízení projednávání. „Odpověděl ne neuspokojivě, žargonem řečeno B - velmi dobře,“ ohodnotil Antl vysokoškolským hodnocením Gerlochovy odpovědi. 

Podle ohlasů od ostatních senátorů se Antl ještě před hlasováním domníval, že návrh prezidenta republiky Miloše Zemana na jmenování Aleše Gerlocha na post ústavního soudce těsně neprojde. 

„V tuto chvíli mě zajímá, zdali zvítězí v tomto případě averze vůči navrhovateli, tedy Hradu, či konkrétně panu prezidentovi. A pak se ptám, zdali Senát se rozhodne neakceptovat jakéhokoliv kandidáta tohoto pana prezidenta,“ dodal Antl, podle kterého prázdné místo ohrožuje projednávání ústavních stížností, v tuto chvíli jich má každý soudce na stole podle Antla zhruba stovku. 

Jediné ANO jednotné

Jediné jednotné stanovisko si určil ještě před schůzí senátní klub hnutí ANO. Gerloch měl jejich hlasy zajištěné dopředu. 

„Senátorský klub hnutí ANO podporuje nominaci pana profesora. Pan profesor je dostatečně kvalifikovanou osobou, renomovaný odborník, má dostatečnou praxi,“ řekla novinářům ještě před hlasováním Senátu předsedkyně klubu ANO Zdeňka Hamousová. 

Pokud Aleš Gerloch senátem neprojde, může ho prezident Miloš Zeman podle pravidel navrhnout klidně znovu. Současní ústavní soudci nastoupili už za Miloše Zemana. Naposledy senátoři zvolili ústavním soudcem v prosinci 2015 profesora Josefa Fialu. Pro jeho nominaci tehdy hlasovalo 52 z 71 přítomných senátorů.

Ostrava ( 3. května 2019 20:15 )

žádný argument nebo názor, jen hloupé urážky, ukázal ses inteligentně

Ostrava ( 3. května 2019 19:56 )

Komunismus byl ideologický směr země, pokud jste starší, tak víte, že
jsme tak všichni žili a ne vždy špatně. Už se za deset let těším, až
budeme hanobit dnešní systém po 40ti letech.

Ostrava ( 3. května 2019 19:51 )

mě to těší, protože v senátu jsou jsen odložení neúspěšní

Ostrava ( 3. května 2019 19:43 )

tak mi vysvětlí proč vyhrává ve volbách?

Ostrava ( 3. května 2019 19:40 )

velice dobře, protože s tím souhlasím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa