Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Langer se z ústraní vrací do politiky. „Íčko“ má funkci v olomoucké ODS

Aktualizováno -
4. března 2019
21:22
Autor: Mii, ČTK - 
4. března 2019
10:40

Píše básně, je advokátem a zabývá se vzděláváním. Jméno Ivan Langer se již dávno nepojí s vysokou politikou. Vicepremiér Topolánkovy vlády dal veřejným funkcím vale před devíti lety, od té doby je v ústraní. To už ale neplatí. Regionální sněm ODS v Olomouckém kraji si Langera zvolil v pondělí večer do vedení. Je to předzvěst velkého návratu exministra vnitra, který se veřejnosti zapsal i jako „Íčko“?

Dvaapadesátiletého Langera do regionální rady ODS v Olomouckém kraji navrhlo oblastní sdružení ODS v Olomouci. „Ivan Langer se stal řadovým členem regionální rady. Není to žádná politická funkce. Je to manažerská funkce. Ivan Langer nekandiduje do žádné politické funkce ani na obci, ani na kraji, ani v celostátní politice,“ řekl ČTK předseda olomouckého oblastního sdružení ODS a náměstek primátora Martin Major (ODS).

Langer má podle Majora velmi dobré manažerské schopnosti, které může olomoucká ODS zužitkovat například před nadcházejícími krajskými i parlamentními volbami. „Myslím, že nám může být přínosný. Ivan Langer byl předsedou celostátního volebního štábu, takže s volebními kampaněmi má dalekosáhlé zkušenosti. Takže věříme, že využijeme tohoto jeho potenciálu,“ dodal Major.

Šéf ODS Petr Fiala si od novinky drží odstup. Jestli bude Langer pomáhat olomoucké organizaci, je podle něj čistě na krajské organizaci. „ODS je demokratická strana. Do jednání a voleb na nižších úrovních předseda strany nezasahuje. Ivan Langer o svém přínosu pro olomoucké sdružení musí přesvědčit delegáty sněmu, nikoli celostátní vedení,“ řekl Fiala pro LN.

Konec před devíti lety

Ivan Langer byl výraznou osobností vlády Mirka Topolánka, ve které vykonával post vicepremiéra a ministra vnitra. Nešetřil kritikou svých politických oponentů a naplno se vrhal do vypjatých debat ve Sněmovně.

Nevyhnuly se mu ale ani kontroverze. Velice diskutovaným krokem bylo zrušení finanční policie, o kterém rozhodl po svém nástupu na ministerstvo. Dnes se přemýšlí, zda by jednotka neměla být obnovena.

Langerovo jméno se během jeho úřadování dostalo do souvislosti se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem, s jehož lidmi se měl Langer podle MF Dnes stýkat. Odtud pramení exministrova slavná přezdívka Íčko, jelikož mu tak měli říkat lidé kolem Mrázka. Langer se s vydavatelstvím Mafra kvůli nařčení dlouhá léta soudil.

Nakonec se Langer z politiky stáhl v roce 2010. Byť se ODS ten rok zadařilo a ve sněmovních volbách získala 20 procent, poslancem se exministr nestal, jelikož voliči vykroužkovali osoby, které se ocitly na kandidátce pod ním. Přeskočil jej například Radim Fiala, dnešní místopředseda SPD.

Kauza Vidkun u něj vyšuměla

Langer se poté začal věnovat jiným věcem. Absolvoval advokátní zkoušky a stal se partnerem právní kanceláře Pečený, Fučík, Langer. Pokračoval v zájmu o vzdělávání, stojí za vysokou školou CEVRO Institut. O veřejné dění nikdy zájem neztratil, pravidelně ho komentoval na svém facebooku. Začátkem letošního roku dokonce vydal své facebookové statusy knižně.

V roce 2015 se také ocitl uprostřed kauzy Vidkun. Policie tehdy provedla v Olomouckém kraji razii kvůli údajnému vyzrazování informací z policejních spisů a obvinila čtyři osoby – olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), policejní šéfy Karla Kadlece a Radka Petrůje a podnikatele Ivana Kyselého, dobrého přítele Langera. Vyšetřovatelé v souvislostí s ním provedli u exministra domovní prohlídku a zabavili mu několik dokumentů. Langer se k tomu stavil silně negativně, tvrdil, že proces je postaven na lži. Policie jej nakonec z ničeho neobvinila.

O operaci Vidkun a Langerovi se pro Blesk vyjadřoval prezident Miloš Zeman:

Video  Zeman o Langerovi v olomoucke kauze  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 5. března 2019 20:00 )

Langer - další hřebíček do pomyslné rakve. Jen pokračujte odesáci: Langer, Němcová, Stanjura, M. Benda, Fiala - jsou akorát k smíchu. Nevolitelní !!!!

1951 ( 5. března 2019 15:24 )

ODS to se změnou image opravdu myslí vážně. Gratuluji

kradlous ( 5. března 2019 14:09 )

Tento naježený člověk je nebezpečný!!!

kradlous ( 5. března 2019 09:58 )

Zločinecká ODS se chce zase dostat do formy tak jak to bylo za vlády kmotra Topolánka a Nagynečase,dostal možnost Íčko maf Langer.

salto ( 5. března 2019 09:37 )

bullshit: Kdopak asi dirigoval ten "polistopadový bordel"? Nebyli to ty ctihodné strany ODS, ODA, ČSL atd.?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa