Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Láska „tasil“ 57 důvodů k žalobě na Zemana. „Propaganda,“ směje se Ovčáček

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
1. března 2019
21:00

Senátor Václav Láska (Senátor 21) zveřejnil seznam údajných pochybení prezidenta Miloše Zemana za posledních šest let, na kterých bude postavena ústavní žaloba na hlavu státu. Seřadil je do časové osy, Zemanovi vytýká 57 konkrétních situací. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se důvodům žaloby vysmívá a přirovnává ji k „Bílé knize“ z roku 1968. Láska se pokusí žalobu protlačit Senátem, podporu má u KDU-ČSL a nezávislých.

Senátor Láska zveřejnil seznam skutků, které jsou podle něj hrubým porušením Ústavy. Ve výčtu se nachází téměř 60 bodů, jedním z nich je například kontroverze kolem udílení státních vyznamenání. Podobným bodem je případ udělení vyznamenání pro Jiřího Bradyho, kterému prezident údajně odmítl dát medaili z toho důvodu, že se jeho příbuzný setkal s Dalajlámou.

Všechny body, které budou předmětem žaloby, zveřejnil Láska na webu. Všechny připomínky údajně podivného, netaktního nebo dle Lásky protiústavního jednání se týkají šestiletého období, kdy je Miloš Zeman hlavou státu. Poslední kapkou k podání žaloby bylo podle Lásky údajné zasahování Zemana do rozhodování soudců.

Ovčáček: je to k smíchu jako „Bílá kniha“

„Spisek senátora Lásky ideologicky připomíná takzvanou ‚Bílou knihu‘ z roku 1968,“ vyjádřil se k žalobě tiskový mluvčí Jiří Ovčáček pro server iDnes.cz. „Bílá kniha“ byla 160 stránkovým spisem popisujícím události kolem okupace lživým a nepravdivým způsobem. Rudá armáda spis předávala osobám, o kterých předpokládali, že patří k nadšencům pro Sovětský svaz.

Připravovaná žaloba nemá podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) žádnou šanci na úspěch. „Úprava v ústavě po zavedení přímé volby prezidenta je tak přísná, že nevidím prostor pro to, že by ta ústavní žaloba mohla být podána. Protože musí být dosaženo ústavní většiny jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně,“ řekl už začátkem února Kněžínek

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory. Žalobu by projednával Ústavní soud.

Poslanci: prezident jedná občas na hraně

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka se Zeman pohybuje leckdy na hraně ústavy. „Leckdy svým kreativním výkladem ústavy i trošku za hranou ústavy,“ řekl začátkem února Michálek na Primě. Je podle něj ale otázka, zda to dosahuje intenzity závažného porušení ústavy.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozili senátoři Zemanovi už předloni, a to kvůli jeho váhání s odvoláním Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

kradlous ( 3. března 2019 15:11 )

Další pravdivý příspěvek,Láska není láska ale obyčejný studovaný hlupák.

petr12 ( 3. března 2019 11:53 )

anonym ty jsi obecný blb jen je škoda že jsi se naučil po tolika letech psát ty negramote.

petr12 ( 3. března 2019 11:51 )

Pane bože senátor a právník a takový pitomec! S tebe musí mít rodina radost.Pakáž udavaču,křiváku,humusu ještě za to berou peníze a hrají si na senátory,pokud je v naší zemi něco odporné pak jsou to udavači,křiváci,politici a jiná hovna.

Pepicek1953 ( 3. března 2019 09:10 )

o nějakým Láskovi jsem dodnes neslyšel a mám za to že je pomýlený jak jakýsi radní z Brna co cosi plácal o rakovině Zemana,,poslední dobou sice Zemana nemusím zklamal mě na plné čáře ale než se zřejmě někdo vzpamatuje tak půjde Zeman do důchodku na Vysočinu

turbina ( 2. března 2019 12:10 )

prdouch236: Co to meleš starý hňupe, sám jsi příživník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa