Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš brázdí s Monikou alpské svahy, do Mnichova míří Petříček. Omluvil se i Macron

Autor: simao, ČTK - 
15. února 2019
14:42

V německém Mnichově dnes odstartovala bezpečnostní konference, na které Česko zastoupí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš podle ČTK svou účast zvažoval, nakonec však pokračuje v alpské dovolené a v neděli ho čeká sněm hnutí ANO. Na konferenci nebude chybět Angela Merkelová, výpravu USA povede viceprezident Mike Pence, tu ruskou pak ministr zahraničí Sergej Lavrov. Omluvil se však třeba i francouzský prezident Emmanuel Macron.

O narušení světového liberálního řádu, problémech v transatlantických vztazích, budoucnosti Evropské unie v době brexitu nebo ohrožení, které představují klimatické změny, budou od pátku na bezpečnostní konferenci v Mnichově diskutovat desítky světových lídrů a stovky diplomatů. A to i za české účasti, byť nikoli na nejvyšší úrovni.

S Merkelovou, ale bez Macrona

Mnichovskou bezpečnostní konferenci dnes společným vystoupením zahájila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její britský kolega Gavin Williamson. Vrchol třídenní akce, na níž se v bavorské metropoli sejde kolem 35 hlav států a šéfů vlád a na 80 ministrů zahraničí a obrany, přijde v sobotu, kdy promluví americký viceprezident Mike Pence a německá kancléřka Angela Merkelová.

K překvapení Berlína oznámil, že na konferenci nedorazí, francouzský prezident Emmanuel Macron - prý aby se mohl věnovat vnitropolitickým záležitostem, především zvládnutí protestů žlutých vest. Podle německých médií jeho krok ukazuje na rostoucí odcizení mezi Paříží a Berlínem.

Tradičně bude mít v Mnichově silné zastoupení Rusko vedené ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Oproti předchozím letům na konferenci posílí Čína, která na ni poprvé vyšle člena politbyra komunistické strany. Výraznější zastoupení bude letos mít i Afrika, odkud se očekává například egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Babiš pokračuje v dovolené, za Česko Petříček

Česko bude zastupovat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Původně se konference měl zúčastnit také premiér Andrej Babiš (ANO). Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová ČTK řekla, že to zvažoval. Nakonec má ale dovolenou, která mu skončí o víkendu.

Už loni Babiš účast na akci těsně před jejím začátkem ze zdravotních důvodů zrušil. Teď se na instagramu pochlubila jeho manželka Monika Babišová fotkami z Alp. 

Andrej Babiš na zimní dovolené v únoru 2019: S manželkou Monikou vyrazili do Alp Andrej Babiš na zimní dovolené v únoru 2019: S manželkou Monikou vyrazili do Alp | Instagram Moniky Babišové

O brexitu, ale i o problémech v transatlantických vztazích nebo zvyšování výdajů na obranu dnes bude zřejmě hovořit také šéf NATO Jens Stoltenberg. S projevy v úvodní den tradiční konference vystoupí rovněž německý ministr zahraničí Heiko Maas či šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

To nejzajímavější přitom dost možná zazní v některém z jednání na okraji konference, která jsou pro mnohé účastníky ještě výrazně důležitější než samotná konference. Očekává se, že letos se na nich politici a diplomaté vedle brexitu budou věnovat i situaci ve Venezuele nebo konfliktům v Sýrii a na východě Ukrajiny. Několik bilaterálních schůzek bude čekat i Petříčka.

Policejní dohled na bezpečnostní konferenci v Mnichově (15. 2. 2019) Policejní dohled na bezpečnostní konferenci v Mnichově (15. 2. 2019) | ČTK

Britský ministr kritizoval Rusko

Hned zkraje konference přitom zazněla kritika Ruska, které dle britského ministra obrany Williamsona zůstává nebezpečím pro bezpečnost. Kritizoval též ruské činy na Ukrajině i kybernetické útoky. I po odchodu z EU zůstane Británie neochvějně oddaná evropské bezpečnosti, prohlásil britský ministr.

Podle jeho německé kolegyně Von der Leyenové Německo a Evropa musí podle dělat víc pro společnou obranu v rámci NATO. Kritika USA, které chtějí, aby evropští spojenci výrazně zvýšili výdaje na obranu, je podle ní oprávněná. „Americké volání po větší spravedlnosti v rozdělení nákladů je opodstatněné,“ uvedla von der Leyenová k požadavku na zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP).

„Víme, že musíme dělat ještě víc, právě my Němci,“ podotkla také. Jako jasné datum však jmenovala jen rok 2024, kdy chce Německo na obranu dávat 1,5 procenta HDP. Zatím se jeho výdaje v této oblasti i přes absolutní nárůst z posledních let pohybují kolem 1,25 procenta HDP.

Německá ministryně obrany ve svém projevu také nepřímo kritizovala amerického prezidenta Trumpa, když poznamenala, že spravedlnost při rozdělení nákladů musí jít ruku v ruce se spravedlností v politickém rozhodování. To se podle ní musí týkat i Sýrie nebo Iráku. Von der Leyenová tak narážela na Trumpovo překvapivé rozhodnutí o odchodu amerických vojáků ze Sýrie, které v prosinci učinil bez konzultací se spojenci USA.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová na konferenci v Mnichově Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová na konferenci v Mnichově | ČTK

Z USA rekordní delegace

Patrně největší pozornost přitom bude na konferenci upřena právě na americkou delegaci vedenou Pencem, který před dvěma lety spojencům z NATO v Mnichově důrazně vzkázal, že většina z nich toho pro společnou obranu musí dělat o poznání více. Přinejmenším vůči Německu, jehož výdaje na obranu jsou stále daleko od představ USA, tuto výzvu zopakuje, je přesvědčen hlavní organizátor konference Wolfgang Ischinger.

 

V Mnichově však z USA nebudou jen představitelé republikánské administrativy prezidenta Donalda Trumpa, ale také řada demokratů, od nichž mohou zaznívat o poznání jiné tóny, pokud jde o budoucnost transatlantické spolupráce. „Zatímco před deseti lety jsem si říkal, s jakými tématy mám do Mnichova nalákat senátory z USA, dnes je krizí a témat tolik, že to vůbec není problém,“ říká Ischinger, podle něhož delegace amerického Kongresu čítá rekordních více než 50 členů.

Pořadatel bezpečnostní konference v Mnichově Wolfgang Ischinger Pořadatel bezpečnostní konference v Mnichově Wolfgang Ischinger | ČTK

Kapacitně akce počítá s celkem 600 hosty, podle šéfa konference pak naráží na úplné hranice. I to je ale podle něj důkazem, jak je v dnešní době plné krizí a konfliktů důležitá podobná akce, na níž si i představitelé soupeřících režimů mohou promluvit. „Situace ve světě je taková, že kdybychom konferenci neměli, tak bychom si ji snad museli vymyslet,“ míní.

Deneček ( 15. února 2019 16:18 )

Nasaďte mu svěrací kazajku,aby nic nemohl nepodepsat.

egyptanka ( 15. února 2019 15:08 )

Zase se děsím.

ivoadler ( 15. února 2019 15:06 )

Včera jsem v televizi sledoval film o Hitlerovi. Než začal válku (napadení Polska) tak byl celý Západ jeden antikomunistický kamarád. (Hitler je gentleman.) Hitler i Mussolini nakonec vadili jen proto, že začali válku proti svým antikomunistickým spojencům. Diktátoři Salazar v Portugalsku a Franco ve Španělsku nevadili nikomu. Oba v pokoji dosloužili. Žádné sankce, žádná izolace. A proto nějaká liberální hesla jsou k smíchu. Pod liberálními prapory se houfují jen hajzlové nebo blbci.

egyptanka ( 15. února 2019 15:06 )

Panebože´Sobotky jsme se zbavili a nyní Petříček. Cožpak jsme prokleti?

Manowar ( 15. února 2019 14:57 )

Co tam Petříček zase vyvede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa