Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Levicový aktivista nedostal za mřížemi veganské jídlo. Zastal se ho soud

Autor: jha - 
1. února 2019
19:25

Lidé ve vězení nebo ve vazbě mají nárok na speciální stravu, včetně té veganské. Průlomový rozsudek vynesl Obvodní soud pro Prahu 2, na který se obrátil levicový aktivista Lukáš Borl. Podle soudu krátila Vazební věznice v Litoměřicích jeho práva, když mu poskytovala jen vegetariánskou, nikoli veganskou stravu, upozornil server Lidovky.cz. Borla letos čeká mnohem závažnější soud - levicový aktivista čelí obžalobě z pěti trestných činů, mezi nimi i ze zapalování policejních aut a hrozí mu mnohaletý pobyt za mřížemi.

Po Borlovi v roce 2016 pátral kvůli podezření z levicového terorismu protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jeho jméno bylo spojováno i s mediálně propíraným centrem Klinika.

Borl založil extremistickou levicovou organizaci Síť revolučních buněk. Ta se mimo jiné přihlásila ke žhářským útokům na policejní auta i pražskou restauraci Řízkárna. Dále je obviněn z několika dalších trestných činů včetně vydírání. Ve vazbě byl od září 2016 do dubna 2017 a hrozilo mu až 10 let. 

Právo na veganskou stravu

Jakmile se dostal do litoměřické věznice, požádal o veganskou stravu. Věznice mu ale poskytla pouze stravu vegetariánskou, která sice vyřazuje maso, ale pro vegany nepřípustné živočišné produkty obsahuje. A tím se aktivista cítíl ponížen. Věznice se brání. Musí se totiž řídit nutričními požadavky a náklady. A na to podle ní veganskou stravu oficiálně napasovat nejde. Půl roku po opuštění vazby proto podal žalobu.

Žalobou se domáhal pouze omluvy a toho, aby soud konstatoval, že jeho práva byla neposkytováním veganské stravy při výkonu vazby porušena," sdělila serveru Lidovky.cz Borlova advokátka Zuzana Candigliota.

Borl se dle soudu dočkal nesprávného úředního postupu, když veganskou stravu nedostal. „A to právě s ohledem na skutečnost, že postupem ve Vazební věznici v Litoměřicích došlo k porušení práva žalobce přiznaného v článku 15 Listiny základních práv a svobod," stojí v rozsudku, ze kterého server cituje.

Soud vyhověl muslimovi i židovi

Obvodní soud pro Prahu 2 při rozhodování vycházel ze zákona o výkonu trestu. Dle něho věznice musí při poskytování stravy, s ohledem na své možnosti, zohlednit náboženské a kulturní zvyklosti pachatelů. Soud Borlovi vyhověl a postavil veganství na úroveň kulturní tradice. Přihlédl totiž k dřívějším požadavkům jiných vězňů, kteří jídlo na základě své muslimské a židovské víry dostali.

V rozsudku soudce Ondřej Růžička uvedl, že věznice měla podmínky pro to, aby  Borlovi požadované pokrmy zajistila.

 

pavel11 ( 2. února 2019 09:06 )

Svět jde do prde.e aktiviste neskutešná verbež má práva!! Včera v poslanecké sněmovně člen strany SPD nás bránil před teroristy,vrahy,zločinci,znásilnovači,loupežníky uprchlíku a výsledek poslanci,poslankyně jeko fanatická tlupa blbečku napadala pravdu která se jim nehodí podívejte se na názory občanu jsou stejné.Copak se stovky lidí nezabijí,nevraždí,nepodřezáva,neznásilnuje,v evropě!! německo,francie,itálie,anglie,švedsko atd vždyt člen strany SPD řek pravdu chrání naše i vaše prde.e tak co na něj kvičíte jak banda vítaču,křiváku,zaprodancu za naše peníze vy máte hájit pravdu a své občany. Občané zde nechtějí zvířata,vrahy přesně jak poslanec SPD demokracie špíny přesně jak Klausovi ml mi smazala dva články přesně tohle jsem napsal ty obecný cenzurovaný hovado kdo ti to dovolil.

cocumysvole ( 1. února 2019 22:24 )

Walter: Plně souhlasím.

Taurus70 ( 1. února 2019 22:16 )

Takova veganska verbez ma narok jen na kilo peceneho bucku bez chleba😂😂😂😂

ollina ( 1. února 2019 20:12 )

Levičáci a pseudohumanita nás dostanou hodně rychle ke dnu. Žijeme v době, kdy kriminálníci si objednávají jídlo jao pětihvězdičkovém hotelu. Nedivím se, že se rádi vrací.

Walter ( 1. února 2019 19:56 )

A odkdy není suchý chleba a voda VEGANSKÉ jídlo ?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa