Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby ve Strakonicích neplatí. „Nemůžu tomu uvěřit,“ říká starosta

Autor: ČTK, nkov - 
20. listopadu 2018
22:07

Obecní volby ve Strakonicích jsou neplatné, rozhodl soud. Došel k závěru, že vítězná Strakonická Veřejnost narušila předvolební kampaň. Podle stížnosti, kterou podal jeden z neúspěšných kandidátů do zastupitelstva Karel Jánský, bylo v radničním zpravodaji i na výlepových plochách hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno. Do nových voleb a ustavení nového zastupitelstva by měl město řídit dosavadní starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) s radou, byť s omezenými pravomocemi.

Českobudějovický krajský soud v úterý zveřejnil dvaatřicetistránkové usnesení, v němž uvedl, že volby ve Strakonicích byly v rozporu se základními právy garantovanými Listinou základních práv a svobod a Ústavou České republiky, neboť byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů. Strakonická veřejnost v říjnových volbách získala 51,1 procenta hlasů a v 21členném zastupitelstvu jí výsledek zajišťoval 16 mandátů.

„Nemůžu tomu stále věřit. V ničem jsme nepochybili a nic špatného jsme neudělali. Podle nás měl každý (politický subjekt) rovnou šanci,“ řekl ČTK Hrdlička. Dodal, že rozhodnutí soudu částečně omezí chod města. Rada může schvalovat zakázky do objemu 200 tisíc korun, veškeré zásadní věci ale spadají do kompetence zastupitelstva. V důsledku toho je paralyzováno. „Můžeme teď ve Strakonicích maximálně rozhodovat o pronájmech městských bytů a podobně,“ uvedl. Dodal, že město bude muset příští rok začít hospodařit s rozpočtovým provizoriem, nestihne si totiž odhlasovat rozpočet. Provizorium znamená, že rozložení peněz zůstane stejné jako v letošním roce.

„Už delší dobu se postupuje protizákonně“

„Beru to jako první signál, že někdo skutečně poukázal na to, že se ve Strakonicích už delší dobu postupuje protizákonně. Je to bohužel pouze špička ledovce. Těch protizákonných věcí je mnohem více,“ řekl ČTK Pavel Vondrys (Jihočeši 2012), jenž v minulém volebním období patřil jako opoziční zastupitel mezi největší kritiky vládnoucího hnutí.

Termín nových voleb určí ministerstvo vnitra. Politické subjekty se budou muset znovu registrovat na místním městském úřadu.

Problémy přitom soudy řešil i na jiných místech republiky, například v severních Čechách přišlo 25 podnětů. V Mostě měla probíhat rasistická předvolební kampaň, v Bílině se mělo za hlasy platit, do Moldavy se zase před volbami přistěhovalo neobvykle vysoké množství lidí. Celkem padly v Česku na komunální volby desítky stížností.

Video  Praha má nového primátora. Zastupitelé zvolili piráta Zdeňka Hřiba.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa