Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pomsta? Na vyznamenáních 28. října bude chybět i Zeman, nedostal pozvánku

Autor: ČTK, všm, vei - 
23. října 2018
18:44

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedostal z Hradu pozvánku na slavnostní vyznamenávání u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Akce se tedy nezúčastní. Informaci, kterou zveřejnila na Twitteru redakce Respektu, potvrdil mluvčí nejvyššího žalobce Petr Malý. Pozvání neobdrželi i někteří rektoři či hejtmani, nepřišlo ani Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) či Petru Gazdíkovi (STAN), jak informovaly Blesk Zprávy.

Před více než rokem se Pavel Zeman odmítl dostavit na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Nejvyšší státní zastupitelství totiž tehdy dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. Podle loňského zjištění serveru Seznam Zprávy nechtěl Pavel Zeman ohrozit integritu vyšetřování.

Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá," řekl Malý.

Chybět bude i část poslanců, hejtmanů a rektorů

Na oslavy 28. října nedostali pozvánku někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj, nebo při letošních volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace nastala už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Zástupci vysokých škol měli v posledních letech se Zemanem napjaté vztahy. Slavnostního ceremoniálu 28. října se přestali účastnit v roce 2014, protože se jim nelíbilo, že prezident odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů a že kvůli osobním sporům nepozval na předávání vyznamenání na Pražský hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a bývalého šéfa Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Rektor Bek ani letos zatím pozvání na Hrad neobdržel, uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová

Pozvánku zatím nedostal liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Dostal jsem ale pozvání ministra obrany na Vítkov a na přehlídku a tam samozřejmě půjdu, to si člověk musí užít takové věci, které jsou jen čas od času," řekl Půta. I kdyby pozvánka na Hrad na poslední chvíli přeci jen dorazila, má už jiný program. „Letos je těch akcí opravdu hodně, já budu na závěrečném koncertu Mezinárodního festivalu Lípa Musica v Novém Boru, který je k stému výročí republiky," řekl Půta.

Pozván nebyl ani zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčen, že zřejmě nepojedu, zúčastním se přehlídky, na kterou jsem byl pozván," uvedl Čunek. 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) pozvánku nedostal a ani ji nečeká. V Praze se zúčastní vojenské přehlídky na Evropské třídě a navštíví koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí. Loni na Hrad pozván byl, před prezidentskou volbou ale podpořil Jiřího Drahoše. 

Zemanova konkurenta ve druhém kole podporoval i primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který rovněž pozvaný není. Na Hrad nejede ani primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). „Pan prezident mě nepozval," řekl . Důvodem je podle něj zřejmě to, že ho kritizoval za některé kroky.

Ovčáček: Vyjádření laskavosti

Budou chybět i někteří zástupci Starostů a nezávislých či TOP 09. Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík napsal, že pozvánku na Pražský hrad nedostal. „Beru to jako vyhodnocení rozdílných politických názorů. Vzhledem k tomu, jak se Hrad chová a jakou politiku provádí, je to vlastně čest," uvedl Gazdík pro Blesk Zprávy.

Pozvánku na Hrad nedostali také předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil nebo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, kteří Zemana často kritizují.

Ovčáček nechtěl uvádět jmenný seznam těch, kteří nebyli pozváni. „Chci zdůraznit, že jich je opravdu minimální počet, možná by se vešli do většího výtahu. Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané České republiky dvakrát ve svobodných a demokratických volbách zvolili prezidentem Miloše Zemana,“ řekl Ovčáček. 

I takto vypadala vyznamenání v minulých letech:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vavrjan ( 24. října 2018 12:08 )

Zvát tam ty, kteří dopředu říkají, že tam nepůjdou a nebo třeba odejdou v průběhu prezidentova vystoupení , není rozumné. A ten co se schovává za značku ANO a vychvaluje tady Havla jak to měl zorganizovaný, tak kolika kámošům udělil Havel vyznamenání. Mnoha, na některé se ani nedostalo a ti mu didnes nemohou přijít na jméno. Já mám zato, že vyznamenání má dostat člověk za celoživotní významnou práci, které si většina lidí váží. Humbuk kolem Davida není na místě. je to jeden z našich nejlepších zpěváků, skladatelů a jeho písně rozdávaly radost před listopadem i po něm. Navíc jeho muzikály jsou na vysoké úrovni. Ano takový umělec si vyznamenání zaslouží.

levicove-smegma ( 24. října 2018 12:01 )

My dobytci se těšíme na slavnostní projev prezidenta, jeho oplzlosti nám lahodí.

monhtik ( 24. října 2018 11:46 )

Vážený pane nebo paní skrývající se za značkou ANO_nam_bude-lip, řeknu vám, každé vaše slovo toť "perla". Perla zakomplexovaného, člověka s poněkud omezenou inteligencí a neuznávajícího jiný než svůj názor. Mimo to, předávání vyznamenání není ani chlastačka a již vůbec ne šaškárna, takže za šaška jste tady jenom vy.

monhtik ( 24. října 2018 11:38 )

Prezident má právo pozvat nebo vyznamenat, koho uzná z vhodného. Alespoň mají naší novináři o čem psát, ostatně i kdyby pozval kdekoho oni by si něco našli. Tady je přece móda urážet a osočovat hlavu státu. Jenom malá poznámka pro některé diskutující, předávání vyznamenání není žádná šaškárna.

ANO_nam_bude_lip ( 24. října 2018 09:58 )

Soudruh Zeman má ještě barvitější (oplzlejší) slovník, tak bojuj!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa