Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slibovaná schůzka s Trumpem zřejmě bude, místo Zemana ale vyrazí Babiš. Proč?

Autor: Jakub Kopřiva - 
19. října 2018
11:38

Tolik kýžená schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem (72) nejspíš bude! Má to ale jeden háček. Podle informací Blesku totiž nepoletí za nejmocnějším mužem světa česká hlava státu Miloš Zeman (74), ale premiér Andrej Babiš (64, ANO).

Vypadá to, že Zeman svoji snahu o setkání s Trumpem po dvou letech vzdal. Nasvědčuje tomu i jeho úterní vystoupení na Čínském investičním fóru, kde kritizoval USA za obchodní válku pomocí zvyšování cel na čínské zboží.

Snažme se v rámci našich možností, v rámci našich kompetencí a veřejně, nikoli jen mezi čtyřma očima, říkat, s čím nesouhlasíme, říkat, že nesouhlasíme s obchodními válkami, říkat, že práce našich lidí má příliš velkou hodnotu, než aby byla kažena hloupostí těch politiků, kteří obchodní války vyvolávají,“ pronesl prezident.

Není to soutěž

Má se za to, že Trump oddaluje schůzku s českým prezidentem pro jeho otevřeně proruské a pročeské postoje. Podle informací Blesku z Hradu už je ale na světě domluva, že se s ním jako první setká Babiš, a ne Zeman. Oficiálně však Hrad zatím nic potvrdit nechce.

Mohu obecně poznamenat, že setkání s prezidentem USA nepovažujeme za soutěž o první, druhé nebo třetí místo. Klíčový je obsah jednání ve prospěch České republiky,“ sdělil na přímý dotaz Blesku mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jeho kolegyně z vlády Petra Doležalová do uzávěrky na otázku neodpověděla. Kdy by se tak měl předseda vlády za Trumpem vydat, zatím není jasné.

Dopis neukázali

Zeman měl pozvánku do Bílého domu, sídla amerických prezidentů, obdržet v prosinci 2016. Mělo se tak stát během telefonického rozhovoru mezi ním a Trumpem. Jenže ke schůzce nedošlo.

Donald Trump mi poslal dopis, kde se omlouvá za posunutí termínu naší schůzky, já jsem vzal tento dopis na vědomí. Nyní je na schopnostech Hynka Kmoníčka jako našeho velvyslance, kdy se schůzka uskuteční,“ tvrdil loni v červnu český prezident. Dopis ale Hrad nikdy neukázal. Hájí se tím, že se může jednat o soukromou korespondenci, tudíž není evidován.

Setkání nesetkání

Na setkání mezi Zemanem a Trumpem ve Spojených státech ovšem došlo. A to na recepci pořádané šéfem Bílého domu loni v září. Na dlouhé hovory ale nebyl čas. Zeman tak alespoň, jako ostatní státníci, „ulovil" fotku se svým americkým protějškem a jeho ženou Melanií (48).

Vyšší než ministerská

Že se chystá schůzka amerického prezidenta Trumpa s vysokým státním činitelem Česka, potvrdil letos v srpnu i velvyslanec v USA Hynek Kmoníček (55).State Department (ministerstvo zahraničí) v této chvíli intenzivně pracuje s Bílým domem na realizaci. A teď ocituji: návštěvy vyšší než ministerské,“ řekl pro Českou televizi.

VIDEO: „Bojovníci proti zmrdům.“ Zeman v rádiu opět mluvil vulgárně

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 20. října 2018 13:40 )

Dóňa Trampů se prej se zn;rd;ama nebaví ....

prasatkopepicek ( 19. října 2018 18:44 )

Eman asi nedostal od Putina povoleni. Navic by to stejne nedal. Musel by jet v kontejneru po mori.

cid2000 ( 19. října 2018 15:30 )

...přesně tak!Jedině Zeman se nebojí říci T-éčku khunda sem, khunda tam!Ostatní se přetvářejí,pozérují falešnou slušností,pkřiveným úsměvem.Takže stojí naškrobení v řadě poslušně s úsměvem a serou kostky z magi do svých pemprsek aby někdo neřekl něco náhodou nevhodného,jiného,nedej bože pravdu,řekl svůj názor, co T-éčka, amíky nasere do běla!Miloš je v klidu s úsměvem nasere a zapije to pak panákem bechera a odjede v dáli na svém ferari vozíku na Hrad. Ostatní vedle stojící EU politici se mezitím strachy se.se.rou do nohavic,protože jim kape z pemprsek,když vidí vzteky rožhavené T-čko s přehazovačkou okamžitě začít bombardovat všechny co ceknou jiný názor....haha! Takže se okamžitě najdou i tací EU politici,tajemnící,europoslanci,komisaři co okamžitě padnou na kolena vytáhnou dobrovolně ze strachu T-éčku havranpírka z kalhot a vysajou mu skleničku semena na udobření,že oni jsou ti věrní,jediní.

Pepex ( 19. října 2018 13:54 )

zdechlakk:Můžeš si vymontovat jedno kolečko, protože máš o jedno kolečko víc, Zagorko.

Pepex ( 19. října 2018 13:12 )

A ty jsi byl uznán hlavním blbem diskusí, hloupý paklone.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa