Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Šéf Senátu Štěch uznal sílu ODS. Lístky by voličům posílal domů i při 2. kole

Autor: ČTK, AKu - 
13. října 2018
16:45

Občanská demokratická strana (ODS) po letech propadu nabírá na síle, což svědčí o tom, že její přítomnost v opozici vnímají voliči pozitivně. Ve svém vyjádření k výsledkům senátních voleb to uvedl předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD). Poděkoval všem voličům, kteří přišli volit v prvním i v druhém kole. Vítězem senátních voleb se stala ODS, z 11 jejích finalistů bylo zvoleno deset. Občanští demokraté tak budou mít 16 senátorů a nejpočetnější klub, stejně jako STAN.

Ve druhém kole přišlo k urnám kolem 16,5 procenta voličů. „Bohužel se opět prokázalo, že mnoho lidí o druhém kole voleb neví, protože nedostanou volební lístky do svých schránek. Náprava, kterou jsem v tomto smyslu navrhoval, však nenašla dostatečnou podporu,“ uvedl Štěch.

Spolu s dalšími senátory navrhoval, aby se druhé kolo voleb konalo až po dvou týdnech, a nikoli po týdnu, a aby voliči dostávali hlasovací lístky ve druhém kole do svých poštovních schránek. Sněmovna tento návrh zamítla letos v dubnu již v prvním čtení.

„Pevně věřím, že v následujícím funkčním období bude Senát pracovat pro občany a zůstane nadále zárukou stability a ústavnosti. Poslední schůze v tomto funkčním období začíná tuto středu ještě v původním složení - končící senátoři mají mandát až do 20. října,“ uvedl Štěch. Štěch je senátorem za Pelhřimovsko, a to nepřetržitě od roku 1996.

Štěch už zřejmě po těchto volbách předsedou Senátu nezůstane, protože předsedu má zástupce nejsilnějšího senátorského klubu. Zatímco pozice sociálních demokratů oslabila, nejsilnější senátorský klub bude mít zřejmě STAN.

hejhej ( 14. října 2018 08:25 )

Štěch si myslí, že posílání volebních lístků k senátním volbám něco vyřeší ??????? Nízká účast v senátních volbách vám dává jasně vědět, že se senát je k ničemu, jenom dobře placeno koryto za nic. Fiala je trapný - výhra, když volilo 10 - 15% voličů to rozhodně není.

ivoadler ( 13. října 2018 19:48 )

Štěch byl v poslední době až moc nezávislý na ČSSD. Zřejmě mu funkce stoupla do hlavy. Stejně se chová hradecký hejtman - jméno už jsem zapomněl. Taky jeden velkej mužskej. Věřím, že nebude dlouho trvat a taky půjde do pr dele.

marmat ( 13. října 2018 18:39 )

Jsou takové VZORKY SENÁTORŮ, které voliče dorazily....Opravdu takový Čuba je toho zářným příkladem !!! Trafika se základy jaderné elektrárny !!!

ivanak ( 13. října 2018 17:57 )

Jestli se raduje ODS z výhry,tak to jim stačí málo.Lze jen konstatovat,že má poslušné voliče,kteří je šli volit,protože ta % účast tomu odpovídá.Jak je senát důležitý předvedl Čuba.Celý rok tam nebyl a nikomu tam ani nechyběl.Je to rozhazování peněz daňových poplatníků a náplast pro jiné neúspěšné kandidáty.

tosto ( 13. října 2018 17:47 )

Čuba názorně předvedl jak je důležitý Senát !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa