Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pospíšil vymění Brusel za post pražského primátora. Ale musí ho mít už jistý

Autor: Jakub Veinlich - 
10. října 2018
18:00

Sčítání povolebních hlasů trvalo v Praze rekordně dlouho. Jako by to byl předobraz toho, jak „rychle“ bude v hlavním městě vznikat nová koalice. „Není kam spěchat,“ řekl Blesk Zprávám lídr společné kandidátky Spojené síly pro Prahu a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Také on je jedním z kandidátů na primátora. Zatím to vypadá, že by české metropoli mohli vládnout Piráti, iniciativa Praha Sobě a právě Spojené síly pro Prahu. Ustavující schůze může být až v listopadu. „Pokud budu primátorem, v Bruselu skončím,“ slíbil v rozhovoru pro Blesk Zprávy Pospíšil.

V Praze začaly jednat expertní týmy všech tří uskupení. Znamená to, že je jasné, že vznikne tato koalice, jen hledáte společné programové shody?

Ano, začínáme tento týden jednání, kde chceme najít určitou programovou shodu, ale především také to, jak k jednotlivým řešením pro Prahu dojdeme. Nechci, abychom se dostali do podobné situace, jako byla koalice Adriany Krnáčové (z hnutí ANO, pozn. red.), která se nedokázala shodnout na společných cílech. Respektive na cestě, jak k nim dojít.

Nesmí se stát, že sice všichni chceme dostavět Pražský okruh, ale najdou se nepřekonatelné rozpory v tom, jakým způsobem. Nemá smysl proto teď stavět koalici bez toho, abychom věděli, jak bude fungovat. Čili říkám, raději jednejme teď, ať se vyvarujeme chyb z dob paní Krnáčové. A pak teprve stavme koalici a rozdělme si zastoupení v městské radě.

Takže je možné, že tato koalice třeba také nevznikne?

Já pevně věřím, že ano. A TOP 09 jde do jednání s tím, že chce nabídnout konkrétní řešení pro Prahu. I proto vznikly týmy a chceme jednat o dopravě, infrastruktuře, sociálním bydlení, zdravotnictví atd. Pokud se shodneme na způsobu, jak se k těmto oblastem postavit a řešit je, pak je cesta ke koalici otevřená.

Takže v případné koaliční smlouvě by mělo být podle vás jasně řešeno, když jste zmínil dostavbu městského okruhu, že bude dostavěn tím a tím způsobem a například do toho a toho roku?

Chtěli bychom, aby ta smlouva obsahovala řadu podrobností. Není výjimkou, že koaliční smlouvy pro vládnutí ať v regionech, nebo na vládní úrovni v různých zemích mají třeba dvacet stránek. Ani mně by nevadilo, kdyby byla oproti zvyklostem i koaliční smlouva pro fungování našeho hlavního města takto podrobná.

Chci mít jistotu, že se s našimi partnery nebudeme v průběhu let překvapovat, tak jak to fungovalo v Praze poslední čtyři roky. Ale že se na nás naši voliči, a nebylo jich málo, mohou spolehnout a dočkají se slíbených cílů. Praha poslední čtyři roky opravdu zaostávala. Přebíráme ji v nedobrém stavu a bude trvat dlouho, než to napravíme.

Nedávno jste vyzval končící primátorku Adrianu Krnáčovou, aby stávající rada už nedělala žádná velká rozhodnutí. Reagovala na to nějak?  

Pokud vím, tak tato výzva zůstala bez reakce. Pokud mi tedy během rozhovoru nepřišla do e-mailu. Ale přijde mi to logické. Ani vláda, ani například krajská rada nebo městská rada, by na samém konci svého volebního období neměla dělat žádná rozhodnutí, která snesou odklad a vydrží na novou, v demokratických volbách zvolenou, reprezentaci. Jsem přesvědčený, že stávající rada by měla město už jen udržovat a připravit se na předání agendy novým radním.

Říkal jste, že se zatím bavíte jen o programových shodách a zatím neřešíte personální rozložení. Nicméně lídr Praha Sobě Jan Čižinský už naznačil, že jeho hnutí nebude trvat na postu primátora. Znamená to tedy, že se povede debata nad tím, zda má primátor připadnout Spojeným silám, nebo Pirátům?

Skutečně v tuto chvíli odmítám vést debatu, kdo bude mít primátora. Teď se bavíme o tom, zda spolu dokážeme vládnout a za jakých přesných podmínek. Teprve poté otevřeme debatu, kdo bude mít jaká místa v radě a tak dále.

Ale předpokládám, že na ustavující zasedání už budete chtít jít popřípadě s tím, že budete vědět, kdo kde bude sedět a jakou agendu bude mít na starosti?

Samozřejmě, ale na to máme také ještě dostatek času. Ustavující zasedání totiž může být až v listopadu. Musíme počkat, až uplynou všechny lhůty od oficiálního vyhlášení výsledků voleb až po možnost podat a vyhodnotit případné stížnosti na výsledek či průběh hlasování. To nám dává na druhou stranu dostatečný prostor na to, abychom vyjednali co nejkvalitnější koaliční smlouvu. Samozřejmě je možné, že se nakonec s Piráty a hnutí Praha Sobě nedohodneme, ale věřím spíš, že tu shodu najdeme.

Array

Na pražský magistrát jste kandidoval jako předseda TOP 09, ale také hlavně jako europoslanec. Chystáte se proto na mandát europoslance rezignovat?

Pokud budu v radě, tak určitě nebudu europoslancem. Pro koalici chci být prospěšný v jakékoliv pozici, počínaje primátorem, konče řadovým zastupitelem.

To znamená, že ve chvíli, kdy bude ustavující schůze zastupitelstva a bude jasné, že budete v radě, budete v tu chvíli posílat do Bruselu rezignaci na svůj mandát?

Ono to tak jednoduché úplně není. Už jsme se o tom bavili s Piráty, že bude potřeba nějaké přechodné období. V Bruselu je totiž potřeba zrušit zaměstnance, nájmy kanceláří, bytu. Mám tam jako zpravodaj rozpracované tři zprávy, to znamená, že to vše bude potřeba utlumit a v horizontu dvou měsíců vše ukončit. To vše skutečně není realizovatelné díky bruselské byrokracii ze dne na den. Co mohu slíbit ale už teď, že rozhodně nebudu brát nikdy dvojí plat. Po tu přechodnou dobu bych jeden z těchto platů dával na charitu, kterou předem označím a zveřejním.

Klidně ale může nastat také situace, kdy budu řadovým zastupitelem, budu řádně pracovat pro Prahu a koalici a budu pokračovat až do voleb v řádném mandátu europoslance.

kradlous ( 11. října 2018 12:53 )

Kmotři a mafie udělají vše aby ovládli Prahu.

Antonin Blaha ( 11. října 2018 11:06 )

*** povede Prahu?Tak to aby jsme zmenili vlajku na duhovou,ale jinak to svedci co jsme za spolecnost,mozna za par let se heterosexualni manzelstvi bude uzavirat v ilegalite.😎

snehulak ( 11. října 2018 08:17 )

Jak moc Pospíšil nechápe z Bruselu realitu! Praha se stane buď Pirátskou lodí, s kapitánem Pirátem, nebo ta vaše přiblblá koalice padne nejen s Pospíšilem, ale i s kapitánem. Ale já bych Praze tu Pirátskou epizodu moc přál, i když si myslím, že Pražáci stejně nepochopí.

abil ( 10. října 2018 18:45 )

Tohle individuum primatorem Prahy? To uz je na tom Praha opravdu hodne spatne .

luongo ( 10. října 2018 18:26 )

Pospíšil primátorem , to už dělá kdejaká naplavenina v Práglu primátora, V průvodu Prague pride půjde v první řadě ze ,,slečnou" Václavou Moravcovou !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa