Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Filip vmetl Kalouskovi opilost. Ten mu to vrátil koncentráky i bolševickými pomluvami

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. října 2018
16:36

Debata o zrušení karenční doby, tedy neproplácených prvních tří dnů nemocenské, se ve středu v Poslanecké sněmovně vyostřila. A to především díky předsedovi komunistů Vojtěchu Filipovi a šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Spor o to, zda musí být přítomna ministryně práce, vyšperkovali slovy o obstrukcích, opilcích, masakrech v koncentračních táborech nebo bolševických pomluvách. Poslanci nakonec poslali návrh do třetího čtení.

Vše začalo ve chvíli, kdy chtěl Kalousek přestávku, protože projednávání návrhu na zrušení karenční doby nebyla přítomna ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová (ČSSD). Ta dorazila zhruba po půl hodině, kdy měla Sněmovna přestávku.

„Máte pravdu, že Portugalci a Španělé se dožívají delšího průměrného věku než my. Ale to zejména proto, že 40 let zpátky je nemasakrovali komunisti v koncentračních táborech. Vašich předchůdců, pane místopředsedo Filipe,“ narážel Kalousek na předchozí debatu, ve které se řešila souvislost mezi karenční dobou a průměrnou délkou života v jednotlivých státech. 

Předseda KSČM Filip pak Kalouska obvinil z obstrukcí a jako ilustraci, že coby ministr také nechodil na projednávání všech zákonů, které se ho týkaly, použil příklad z roku 2012.

„Když jsme přijeli tenkrát z Evropského účetního dvora a byla tady otázka jasných čísel ve zneužívání evropských dotací v roce 2012 a my měli přijít o 160 miliard, tak jste ani nepřišel. Opil jste se tak, že jste tam nemohl přijít a museli tam přijít vaši náměstci,“ soptil Filip.

„Jestliže někdo něco nechce, tak tady bude zdržovat donekonečna. Dobře, buďme tady přes půlnoc, vždyť tady se říkalo jednomu kolegovi, který tady má významné postavení, Půlnoční kovboj,“ narážel také na sáhodlouhé projevy předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury.

Na osobní výpady reagovat nebudu. Jsou to bolševické pomluvy a takových jsem slyšel už hodně. Nechtěl jsem nic jiného než přítomnost paní ministryně práce a sociálních věcí v okamžiku, kdy se projednává její priorita,“ kontroval expředseda TOP 09.

Proplácení náhrad výdělku v prvních třech dnech nemoci má být obnoveno podle plánu koalice k polovině příštího roku. Náhrada bude podle dohody ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu. Zaměstnavatelům bude opatření kompenzovat snížení odvodů o 0,2 procentního bodu na zdravotním pojištění, což činí zhruba 3,5 miliardy korun.

sovca ( 4. října 2018 04:54 )

Pokud uznáváte pravý opak těchto šmejdů,tak nemůžete podporovat Vámi vyjmenované strany,protože v nich je spousta právě takových šmejdů.

sovca ( 4. října 2018 04:42 )

Hnusnému,arogantnímu opilci Kalouskovi jde o koryto,tak kolem sebe kope. Ale to mu nepomůže,už bude končit.

gabreta ( 3. října 2018 21:03 )

Ignorant a blb tvýho formátu, mne nemůže naštvat!!

japome ( 3. října 2018 20:43 )

abasta ( 3. října 2018 20:32 )

ja tez, volim mezi piraty, top a ods, stan jsou tez slusni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa