Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci hasili průšvih s ortézami, brýlemi a vozíky. Pomůcky zřejmě nepodraží

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. října 2018
11:36

Za zdravotnické pomůcky lidé nebudou muset od nového roku připlácet 25 procent. Zdražit měly například berle, ortézy, brýle, obvazy, kompresní punčochy, invalidní vozíky nebo naslouchátka. Předchozí úpravu totiž zrušil Ústavní soud ke konci letošního roku, a tak problém na poslední chvíli hasí zákonodárci. Poslanci novelu jednomyslně podpořili, ta ale musí ještě do Senátu a k prezidentovi. Lidem může ušetřit stamiliony.

Desetitisíce lidí by si musely připlatit čtvrtinu na své zdravotnické pomůcky, pokud by zákonodárci nestihli do konce roku schválit novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) si neúspěch nepřipouští, přestože zákonodárci zaspali, protože rozhodnutí Ústavního soudu už je rok a půl staré. Vojtěch prý při nástupu do rezortu zjistil, že jeho předchůdce v této věci nic neudělal. Pochybení tak připsal Miloslavu Ludvíkovi z ČSSD.

„Obavu mám celou dobu, aby se to stihlo. Senát na to bude mít teď 30 dní, tak by se to mělo stihnout, i pokud by Senát návrh vrátil. Musíme to stihnout. Ministerstvo zaspalo, ale ne pod mým vedením. Ten nález je rok a půl starý, od té doby se na ministerstvu nic neudělalo. Já jsem přišel 13. prosince a přišel jsem k prázdnému stolu,“ řekl Vojtěch po schválení novely.

„Museli jsme zákon připravit a schválit. Pokud by se to nestalo, tak od 1.1.2019 by skutečně drtivá většina z těch zdravotnických prostředků byla se spoluúčastí 25 %. To pro lidi, kteří jsou na vozíku nebo v invalidním důchodu bylo devastující,“ poznamenal s tím, že bude hrazeno více pomůcek, než doposud.

Zdravotnickými prostředky se rozumí různé výrobky od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky a naslouchátka až po vozíky pro handicapované. Zrušená část zákon stanovila úhradu 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví zdravotní pojišťovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa