Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Paroubek o „nelegálních milionech“: Ať Petra ukáže důkazy! Manželka mu připomíná Bartošovou

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, vei - 
24. srpna 2018
11:20

Expremiér Jiří Paroubek podle své manželky dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet. Petra Paroubková, která se s ním nyní rozvádí a soudí o výživné na dceru, to potvrdila i v rozhovoru pro Blesk. Podle Paroubkové to nebyly legální příjmy. Paroubek ji vyzval, ať předloží policii důkazy. V jejích slovech cítí zlobu a nevyrovnání se s rozchodem. Paroubek také tvrdí, že je jeho „budoucí bývalá“ žena složitá osobnost. Připomíná mu dokonce v něčem Ivetu Bartošovou.

Jiří Paroubek se snaží o politický comeback v senátních volbách. Kandiduje jako nezávislý v Ostravě, ČSSD oficiálně jeho kandidaturu nepodpořila. Jeho manželka Petra Paroubková, se kterou se rozvádí, nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že Paroubek v minulosti inkasoval nelegální miliony. A spustila tím lavinu reakcí. 

Na dotaz Blesku, zda jde o peníze, které jsou výsledkem nějaké potenciální trestné činnosti či korupce, Paroubková odpověděla: „Nevím, jestli korupce nebo šikovnosti. Rozhodně si umí peníze ošetřit právně tak, že se k nim asi nikdo nedostane.“ A stojí si za svým vyjádřením: „Rozhodně to nejsou legální příjmy.“

Petřin strach o život

Když se jí Blesk dotázal, zda kvůli tomu kontaktovala i orgány činné v trestním řízení, Paroubková uvedla: „Ne a nechci o tom mluvit, protože je tam celá skupina lidí, kteří se kolem sebe pohybovali.“

O koho jde, říct odmítla. „Nechci mluvit podrobně. Před rokem jsem dala do notářské úschovy svoji výpověď o těchto věcech pro případ, že by se mi něco stalo. Mám přece jenom malé dítě a chtěla bych ho dovést k dospělosti. Nemuselo by se něco stát hned, ale auto vás může přejet i za dva roky,“ řekla Blesku Paroubková.

V sobotním tištěném Blesku čtěte velký rozhovor s Petrou Paroubkovou

Video  Paroubek a 150 000 výživného pro Petru: Co o budoucí bývalé ženě řekl?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Dle expremiéra jde o senátní volby

Podle Paroubka však musí jeho manželka svá tvrzení doložit důkazy právě na policii. „V kterých bankách ty peníze jsou, na kterých účtech,“ podotkl. „Je šest týdnů před volbami a moje žena ví, že kandiduji, a samozřejmě že se snaží do toho hodit vidle, to je celé,“ řekl ČTK a dodal, že celou věc nebere vážně.

„Vydal jsem prohlášení, v rámci článku, myslím si, že je to součást kampaně, za kterou stojí někteří lidé, kteří se panicky bojí mého zvolení do Senátu v Ostravě,“ řekl později Paroubek redaktorovi Blesk Zpráv.

Bývalý předseda ČSSD převzal funkci premiéra po Stanislavu Grossovi v dubnu 2005, zůstal v ní zhruba rok a půl. Od června 2006 do srpna 2013 byl poslancem. S Petrou vstoupil do manželství v listopadu 2007, mají osmiletou dceru Margaritu.

Paroubková: Lže manžel. Proč promluvila?

Na dotaz Blesk Zpráv Paroubek potvrdil v SMS svůj aktuální postup a stanovisko k Petřiným slovům: „Vyzval jsem svou budoucí bývalou ženu Petru k tomu, aby v případě, že je přesvědčena o mé trestné činnosti, předložila v rámci oznamovací povinnosti Policii ČR pro svá závažná tvrzení důkazy, anebo přestala lhát. Ještě 10. srpna mně Petra prostřednictvím dopisu svého advokáta nabídla spolupráci v mé senátní volební kampani. To jsem pochopitelně odmítl, protože Petra již od září 2017 až do jeho zatčení před dvěma měsíci úzce spolupracovala s Tomášem Horáčkem, stíhaným vazebně pro závažné trestné činy. Nyní Petra vědomě pracuje na poškození mé kandidatury.“

Video  Paroubek: Žádné nelegální peníze ani deník neexistují. Vše jsou bláboly  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Paroubková naopak tvrdí, že lže její manžel. A Blesku prozradila, proč vůbec nyní promluvila. „Abych nahlas pojmenovala věci tak, jak byly. Vydržela jsem rok a půl mediálních ataků ze strany manžela a měla jsem několikrát cukání a nutkání odpovědět, že to, co říká, je lež,“ říká.

Paroubek: Nevyrovnala se s rozchodem

Paroubek naopak dnes ještě obsáhleji na slova manželky Petry zareagoval na blogu na portálu Vaše věc. Dle něj šlo o rozhovor „plný zloby a lží“. „Prostě se nevyrovnala s naším rozchodem, i když paradoxně byl z její iniciativy. Je mi to líto,“ uvedl expremiér.

I ve své obsáhlejší reakci svou manželku vyzývá, aby předložila policii důkazy. „A pokud nemá takové důkazy, ať přestane lhát. Já nechci přenášet probíhající soudní spor na ulici,“ tvrdí Paroubek a míní: „Její útok je účelový.“ Podle něj přitom vše v zákulisí režírují lidé, kteří si nepřejí, aby kandidoval a uspěl. A zmiňuje i někdejší slova Zdeňka Bakaly, který se prý bojí, aby se stal v Ostravě senátorem, protože Paroubkovi lidé prý pracují na trestním oznámení na Bakalu.

Deník z vily v Řecku

I v tomto sporu dle Paroubka jde o peníze. „Ještě před čtrnácti dny mě tedy nepovažovala za závadovou osobu, a dokonce mně chtěla pomoci ve volbách. Ovšem musím dodat za předpokladu, že budu považovat za její vlastnictví peníze (cca 4,8 mil. Kč) za velmi až podezřele nevýhodně a bez mého vědomí prodaný společný dům v Řecku. A požadovala ještě dalších 5 mil. Kč jako svůj podíl ze společného domu ve Velké Chuchli…,“ napsal také Paroubek.

Také Paroubková přitom zmiňuje řecký dům, kde spolu strávili nejednu dovolenou. Expremiérova manželka totiž pro Seznam Zprávy uvedla, že svá slova může podepřít důkazy, které zčásti čerpá z deníku, který Paroubek zapomněl v jejich domě v Řecku. Nabídku ke spolupráci, kterou dostala od jedné policejní složky, Paroubková prý však odmítla kvůli obavám o svůj život a také kvůli tomu, že by to Paroubka mohlo přivést do vězení, doplnila.

Paroubek: Petra je zvláštní. Připomíná mi Bartošovou

Paroubek naopak tvrdí, že jeho manželka útočila slovně i na jeho současnou přítelkyni Gabrielu Kalábkovou a exmanželku Zuzanu Paroubkovou. „Chce mojí novou přítelkyni podrobovat psychiatrickému vyšetření, napadá bývalou ženu Zuzana na ulici, naštěstí slovně,“ řekl v Rozstřelu na iDnes.cz.

Současné dění bere jako podraz. „Ona je, řekněme, zvláštní,“ řekl o Petře. „Ona je psychicky velmi složitý člověk, když to řeknu velmi slušně,“ zaútočil na manželku. „Já bych se nechtěl chovat jako moje budoucí bývalá žena, která mi trošku připomíná Ivetu Bartošovou,“ pronesl také s narážkou na mediální výstupy Paroubkové. Přidal i narážku na údajné milence či braní prášků, o čemž však prý nemá potřebu mluvit.

Podle něj se Petra Paroubková snaží „mysteriózními tvrzeními zahalit mlhou lži“, se kterými přichází, tvrdí expremiér. „Byla to milující bytost až do nedávné doby,“ připomněl s tím, že Petra je dle něj „uchlácholená lvice“, ale když není po jejím, dokáže být velmi neústupná a tvrdá. „Vyhrožuje a je to součást její standardní výbavy,“ doplnil.

Své finanční záležitosti má prý v pořádku. „Už víc než 8 let nejsem předsedou sociální demokracie, 12 let nejsem českým premiérem, tak nevím, kdo by mě jaké peníze a za co nosil, protože pro nikoho nic udělat nemohu,“ bránil se Paroubek v pořadu iDnes.cz.

Zpochybnil slova Paroubkové o jeho řeckém deníku. „Onen údajný deník je z roku 2014, kdy jsem byl v čele dohasínající strany LEV-21, která v tu dobu ádné velké finance neměla,“ brání se dál expremiér. „Já jsem důchodce a k tomu si něco vydělávám a ona má trošku jiné představy, to se asi těžko můžeme dohodnout,“ dodal.

Video  Zmařila Paroubková víkend s dcerou Jiřímu?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa