Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po vpádu tanků přišel Moskevský protokol. Historik vysvětlil pro Blesk: Proč nezatkli Svobodu?

Autor: Jakub Kopřiva - 
23. srpna 2018
06:15

Pod pohrůžkou samopalů usedali do letadla, které je dopravilo k „velkému bratrovi“. Šestici československých politiků nečekalo v Moskvě vřelé přijetí, ale internace. A také perné chvíle u jednacího stolu. Dnes je tomu 50 let, kdy začala rokování, která pohřbila pražské jaro roku 1968. Sověti totiž vsadili vše na jednu kartu a rozhodli se od vlády a čelních představitelů země dostat souhlas s vpádem vojsk pěti zemí Varšavské smlouvy. Čtyřdenní jednání, které vedl prezident Ludvík Svoboda, skončila podpisem Moskevského protokolu. Nakonec všichni, až na jednoho, ohnuli páteř a podepsali. Historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů Blesku popsal, jak probíhala jednání v Moskvě a proč si nikdo nedovolil zatknout prezidenta Svobodu.

Proč byla zatčena šestice představitelů pražského jara?

Byli fakticky uneseni. Cílem bylo přimět je k tomu, aby se distancovali od pražského jara a přijali stav, který nastal 21. srpna. A také se měli zavázat, že už se to nebude opakovat.


Z jakého důvodu nebyl zatčen i prezident Svoboda?

Byl to hrdina Sovětského svazu, kdy si prošel bojem po boku rudé armády. Těšil se tam velké úctě. Zatknout si ho nikdo, nejspíš právě kvůli tomu, nedovolil. Bylo to asi velké sousto i na Brežněva.

Jaký výsledek měla jednání v Moskvě?

Byl to Moskevský protokol – v podstatě kapitulace. Mlčky se uznala přítomnost vojsk. Naši představitelé potvrdili, že zůstávají pevnou součástí socialistického tábora a zavázali se k boji proti kontrarevoluci.

Neriskoval jejich zatčením Sovětský svaz?

Na zatýkání některých představitelů se podílela i část StB. Část československých komunistů o tom věděla, chtěli tu ustanovit dělnicko-rolnickou vládu. Odvoz do Moskvy bylo krajní řešení. Nebylo to bez rizika, zatknout cizí vlády spřátelené země. Bylo to mocenské, brutální řešení, naprosto bezohledné k jakýmkoliv diplomatickým pravidlům.

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900).  Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz | Blesk

Můžeme říkat, že tady začala česká servilita vůči Rusku, která pokračuje dodnes?

Byli jsme servilní už předtím. Už od 50. let a éry Gottwalda. Tím podpisem začala normalizace. Padesátá léta byla krvavá, děly se tam hrůzy, ale byl tam nějaký étos. To během normalizace nebylo. Jeden můj učitel říkal: Padesátá léta byla krvavá, normalizace trapná.

 

marmat ( 23. srpna 2018 10:21 )

My jsme na nich vyrostli, ale pro zbytek světa stále šokující fabulátoři...už kdyby nic jiného - vytvořit a upřímně prezentovat práci anti-antidopingových sportovních laboratoří...to není sci-fi- to je Rusko! Mají je sice VŠICHNI částečně načtené, ale né přečtené !!!Figurují prakticky ve všech James Bondech 007,ale Moskva vždy ráda ještě trumfuje a "překvapí" !!!

flora ( 23. srpna 2018 08:11 )

A z toho samého důvodu byl předtím Svoboda zvolen prezidentem. Tak nějak to vědělo každé malé dítě. Snad se k tomu historik taky časem propracuje jako k objevné záležitosti. Po 50 letech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa