Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Miliardář Hlavatý slaví sedmdesátiny. Kuriózně zmizel z politiky a hledá, komu předá firmu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
28. července 2018
09:45

Sedmdesátiny v neděli oslaví Jiří Hlavatý - majitel Juty, který byl senátorem, pak krátce poslancem, aby zjistil, že nemůže být obojím, ve Sněmovně skončil, ale v doplňovacích volbách do Senátu se už znovu neprosadil. Politika pro něj však prý není úplně uzavřená kapitola. Nyní se ale soustředí především na svůj prosperující podnik. Jutu, kterou nehodlá prodávat.

V loňských volbách do Sněmovny kandidoval Hlavatý jako nestraník za hnutí ANO, byl zvolen a tím pádem zanikl jeho senátorský mandát a prezident vyhlásil doplňovací volby do Senátu. Hlavatý ale uvedl, že nebyl s uvedeným ústavním principem obeznámen a navzdory své účasti na kandidátce do Sněmovny se nechtěl stát poslancem.

Na základě toho se rozhodl opět kandidovat do Senátu v doplňovacích volbách. Poslaneckého mandátu se vzdal vloni v listopadu a letos v lednu při doplňovacích volbách do Senátu nakonec prohrál s Janem Sobotkou.

Podnikatel Hlavatý, který 29. července oslaví sedmdesátiny, je majitelem a generálním ředitelem Juta a.s. ve Dvoře Králové nad Labem. Jako generální ředitel textilku vede od roku 1989 a od roku 2005 ji celou vlastní. V roce 2013 získal ocenění Podnikatel roku. Senátorem byl v letech 2014 až 2017.

Neprodám, rozhodl se Hlavatý

Město Dvůr Králové nad Labem je někdy označováno jako český Manchester. Podíl na tom má právě továrník Hlavatý. Ve dvorské textilce Juta začínal jako dělník, dnes je jejím majitelem. Prosperující fabrika dává práci více než 2000 lidem. „Jak jsem starší, tak si více uvědomuji, že udržet něco, co bylo vybojováno, je mnohem těžší než to vybojovat,“ řekl v rozhovoru pro ČTK.

K životnímu bilancování se ale nechystá, raději hledí vpřed. Největší výzvou je pro něj nyní najít svého nástupce v čele společnosti s ročním obratem několika miliard korun. „To víte, že mi to dělá starosti. Předání Juty mému nástupci je to nejtěžší, co mě čeká. Nikoho konkrétního zatím nemám, ale zaobírám se třemi jmény ze svého okolí,“ řekl.

Možnost prodeje Juty zamítl. „Dostal jsem celou řádu nabídek, ale rozhodl jsem se, že Jutu neprodám. Je to můj velký sen. Do třech let bych chtěl mít jasno, kdo kormidlo převezme,“ řekl ČTK Hlavatý.

Politické anabáze nelituje

Při svém politickém kolotoči, kdy byl nejprve senátorem, pak poslancem, poté se vzdal mandátu, aby se do Senátu nedostal, se ještě výrazněji dostal do povědomí veřejnosti. Do Sněmovny se dostal díky přednostním hlasům. Nezamlouvalo se mu to. Nebyl prý s uvedeným ústavním principem - tedy ztrátou senátního mandátu při zvolení poslancem - obeznámen a poslancem se vlastně stát nechtěl, i když byl na kandidátce.

„Nikdy nebudu litovat, že jsem do politiky vstoupil. Když člověk cítí, že může být prospěšný, a má tu možnost, měl by toho využít,“ řekl ČTK. Návrat do politiky kategoricky neodmítl. „Když jsem byl senátorem, měl jsem od lidí skvělou odezvu. Bezvýznamná nebyla ani podpora, kterou jsem získal v prohraných volbách. Není to pro mě uzavřená kapitola,“ řekl.

Metál od Zemana

Za vrcholy svého profesního života považuje ocenění Podnikatel roku získané v roce 2013 a vyznamenání za zásluhy od prezidenta ČR Miloše Zemana v roce 2015. „Tato ocenění bych nezískal nebýt mých zaměstnanců a spolupracovníků. Za to, co jsem ve svém profesním životě dokázal, vděčím právě jim. Z toho také plyne pocit zodpovědnosti vůči nim,“ říká.

Za úspěch považuje i to, že se společnosti stále daří. „I přes přibývání konkurence a tvrdší podnikatelské prostředí se nám podařilo udržet textilní výrobu ve slušném objemu,“ dodal muž, který vystudoval strojní inženýrství a přes pozici dělníka se postupně stal technologem, vedoucím prodeje a v roce 1989 generálním ředitelem.

Po privatizaci, kdy Jutu ovládly investiční fondy, založil v roce 1998 společnost Jutaplast, která koupila 78 procent akcií firmy. Později vyplatil společníky a ostatní akcionáře. Jediným majitelem se stal v roce 2005. Pod jeho vedením se z Juty stala největší textilka v České republice, její tržby dosáhly v roce 2017 7,5 miliardy korun, tedy stejně jako o rok dříve. Výrobky nacházejí uplatnění především ve stavebnictví a zemědělství. Dalším pilířem výroby jsou obalové materiály a umělý trávník. Skupinu tvoří 14 továren a 2300 zaměstnanců.

sores ( 28. července 2018 10:06 )

Je nakradeno tak teď si jen užívat ty miliardy,že!!Hlavně aby to dovolilo zdravíčko, to je bohatství u člověka a ne rychlozbohatnutí!!! Zvláštní, že ani ve vyspělém státě Evropy a USA nikdo nedokázal tak rychle zbohatnout jako v Česku český megaři!! Čím pak asi to může být,hádejte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa